Tabu
CULTURE

Intrebari si raspunsuri la TNB, despre O intamplare ciudata…

Sambata, 2 aprilie 2016, la finalul spectacolului de teatru O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, adaptarea Simon Stephens, dupa un roman de Mark Haddon, regia Bobi Pricop, va avea loc, la Sala Pictura a TNB, o sesiune deschisa de intrebari si raspunsuri, la care vor participa artistii din echipa spectacolului, consultanti, medici si personalitati ale societatii civile, invitate de Asociatia Invingem Autismul – co-organizator al evenimentului.

O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii este povestea mintii stralucite, neastamparate si complicate a lui Christopher (Ciprian Nicula), un adolescent cu sindrom Asperger, o forma de autism inalt functional.

Intrebari-si-raspunsuri-la-TNB-despre-O-intamplare-ciudata1Povestea piesei de teatru O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii

Montarea lui Bobi Pricop surprinde artistic reglajul fin dintre realitate si perceptie, dintre tipic si special, dintre ceea ce stim si ceea ce credem ca stim, invitandu-ne sa luam parte la cel mai fascinant spectacol: cel al mintii umane. Pe terenul de joaca al imaginatiei lui Christopher, un fel de atelier de creatie al gandurilor in miscare, se petrec lucruri incredibile, care demonstreaza ca, de cele mai multe ori, e nevoie doar de putina atentie pentru a (ne) intelege. Acest spectacol este o celebrare a inteligentei creative a lui Christopher si, mai ales, a dreptului fiecaruia dintre noi de a fi altfel.

„Piesa graviteaza in jurul lui Christopher, un pusti cu o minte stralucita si probleme de comportament. Felul in care vede el viata este inedit si surprinzator, dar perfect logic si just. Ce ne-am propus la acest spectacol a fost sa descoperim pe scena lumea asa cum o percepe Christopher. Ne-am dorit ca spatiul scenic, proiectiile si muzica sa nu ilustreze povestea, ci sa ne apropie de senzatiile si rationamentul lui.” (Bobi PRICOP)

2 aprilie, Ziua Internationala a Constientizarii Autismului

Din anul 2008, 2 aprilie a fost desemnata Ziua Internationala a Constientizarii Autismului; este o zi a intelegerii, generozitatii, empatiei, a respectarii diferentelor si a constientizarii dificultatilor cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu autism, precum si familiile acestora.

Pentru ca teatrul inseamna intalnire si experienta impartasita, dupa reprezentatia din 2 aprilie, va urma o discutie informala, coordonata de Asociatia Invingem Autismul, despre tulburarile din spectrul autist, despre arta, solidaritate si despre cum impreuna putem incerca sa schimbam lumea, avand putin mai multa deschidere fata de cei de langa noi. Spectacolul este programat la ora 20.00, astfel ca discutiile vor incepe la ora 21.30, chiar in sala in care s-a desfasurat spectacolul.

Teatrul National I.L. Caragiale va sustine aceasta cauza si prin iluminarea in albastru a cladirii, in cadrul actiunii Light it up blue!, organizata de Fedra (Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari din Spectrul Autismului), cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului.

Intrebari-si-raspunsuri-la-TNB-despre-O-intamplare-ciudata2Teatrul National I.L. Caragiale, Bucuresti

Sala PICTURA

O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii

Dupa Mark HADDON

Adaptarea Simon STEPHENS

Traducerea Andrei MARINESCU

Cu: Ciprian NICULA, Emilian OPREA, Carmen UNGUREANU, Ana CIONTEA, Rodica IONESCU

Regia: Bobi PRICOP

Decorul: Adrian DAMIAN

Video: Dan Adrian IONESCU, MIZDAN

Costumele: Liliana CENEAN

Muzica: Alexei TURCAN

Lighting design: Andrei FLOREA

ARTICOLE SIMILARE

Inhalatorul pentru tratarea astmului, la fel de rău pentru mediu ca și consumul de carne

Andreea Damian

BRENCIU si MOGA se cearta pe bune!??

Octav, de Serge Ioan Celebidachi, va avea premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Montreal

realitatea

Corina, în duet cu fiul ei

GLOBURILE DE AUR 2015 – Palmaresul complet

Noua campanie nationala Schwarzkopf ajuta femeile sa-si descopere culoarea potrivita a parului

Scrie un comentariu