Home > Lifestyle > Inventatorul rasei labradoodle regretă că a dat drumul în lume unui „monstru al lui Frankenstein”

Inventatorul rasei labradoodle regretă că a dat drumul în lume unui „monstru al lui Frankenstein”

labrador

Wally Conron, în vârstă de 90 de ani, cel care a făcut prima încrucişare între un labrador şi un pudel, în 1989, pe când lucra la asociaţia de câini-ghizi Victoria din Australia, a vorbit despre regretele sale de a fi început o tendință pentru rasele de câini.

„Am deschis o cutie a Pandorei şi am dat drumul în lume unui monstru al lui Frankenstein”, a spus el, pentru CNN. „Marele său regret” este că invenţia sa a inspirat oameni „lipsiţi de etică şi cruzi” de a încrucişa rase fără a se gândi la sănătatea câinilor. Conron spune că majoritatea Labradoodles sunt „ori complet ţicniţi, ori au defecte genetice”, cu exemplare sănătoase rare.

Oamenii au mers prea departe cu încrucișările dintre rase

El consideră că oamenii au mers acum prea departe cu încrucişările dintre rase, pentru că asta crește riscul de boli congenital la câini mai ales pe parcursul generațiilor. Wally Conron şi-a arătat dezaprobarea mai ales cu privire la cel mai nou trend, încrucişarea dintre un Rottweiler şi un pudel, cunoscută şi ca Rottle sau Rottie-Poo.

Scopul inițial al încrucișării dintre un labrador şi un pudel a fost să-i ofere unei femei oarbe din Hawaii un câine-ghid întrucât soțul ei era alergic la câini. El a rămas însă cu doi pui pe care nimeni nu-i voia. S-a gândit atunci să roage departamentul de PR al  asociaţiei de câini-ghizi unde lucra să răspândească vestea unei rase noi de câini. În acest fel labradoodles au devenit rapid populari în Australia, dar şi în alte locuri.

Rasele de desginer sunt tot mai numeroase

În prezent, rasele de designer sunt tot mai numeroase, deşi criticile nu lipsesc în privinţa problemelor lor de sănătate. De pildă, labradoodles moştenesc problemele ambelor rase: displazia de şold şi bolile de ochi.

Colin Tennant, expert britanic în comportamentul câinilor, cu 45 de ani de experienţă în industrie, a spus că, de fapt „se fac încrucişări în orb şi se modifică liniile genetice fără a putea anticipa ce se va întâmpla”. Expertul a avertizat și asupra problemelor de sănătate la Bichonul Frise, care lăcrimează tot timpul.

„Trebuie că suferă cumplit, şi suferinţa lor nu are sfârşit”. „Ei încrucişează rasele în aşa fel încât să aibă faţa cât mai plată şi să semene oamenilor, şi asta pentru că noi îi găsim mai atractivi aşa, fără a se gândi la dislocările genetice care afectează starea de bine sau sănătatea câinilor”.

 

Articole asemanatoare
Emotionant: Ce face acum CAINELE lui Adrian Iovan

Comenteaza acest articol

Inventatorul rasei labradoodle regretă că a dat drumul în lume unui „monstru al lui Frankenstein”

by Andreea Damian   2 min
0