Home > Lifestyle > Stiri > Ioan Ciolan, Ambient: “Nu așa trebuia să arate viitorul-

Ioan Ciolan, Ambient: “Nu așa trebuia să arate viitorul-

“Ne-am bazat pe o infuzie de capital adusă de un partener străin”, spune fondatorul Ambient, “care n-a mai venit”, a explicat el în discuția pe care a purtat-o cu MONEY EXPRESS la câteva zile după ce maratonul negocierilor s-a încheiat. E pentru prima dată când Ciolan admite că era pe punctul de a vinde jumătate din companie unui fond de investiții suedez, un subiect întors insistent în 2008 pe toate fețele de presa de business, dar pe marginea căruia omul de afaceri s-a abținut până acum de la orice comentariu public.

“Negocierile cu EQT”, dezvăluie el, “au ajuns în faze avansate. Probabil că dacă închideam tranzacția cu o săptămână mai devreme, lucrurile erau rezolvate. N-a fost să fie. Ghinion. Sau poate nu”. Deal-ul era ca și încheiat, tranzacția fiind în faza de aprobare la Oficiul Concurenței, își amintește unul dintre acționari, Dan Olteanu, care e și director de marketing al companiei. “Åži unii și ceilalți eram pregătiți pentru semnături”, adaugă el, când familia Wallenberg, care controlează fondul suedez de private equity care s-a extins agresiv în ultimii ani, prin achiziții, în special în Europa de Nord și de Vest, a decis să pună pe hold toate achizițiile pe care le avea în plan în Europa Centrală și de Est. Era noiembrie 2008.

Economia globală înghețase deja, ratingul de țară scăzuse, cursul de schimb devenise volatil. Așa că EQT a decis, așa cum au făcut și alte fonduri de investiții în acea perioadă, să oprească cele trei-patru investiții pe care le planificase în regiune. Timp de trei zile – 15, 16 și 17 iulie 2009 –Ciolan a negociat nu cu unul, nici doi, ci cu nouă bancheri pe care a trebuit să-i convingă că cea mare rețea independentă de bricolaj din România are șanse de supraviețuire pe cont propriu. Nu, în cazul Ambient n-a fost vorba de insolvență, a explicat el, “dar am vrut să avem o siguranță tocmai ca să evităm o situație de genul acesta peste jumătate de an poate”. Iar acest “lux al siguranței” – după cum se exprimă omul de afaceri sibian – l-a câștigat greu, cu un plan de restructurare pe cinci ani care nu mai are nici o legătură cu viitorul pe care-l creionase toamna trecută. “Nu așa trebuia să arate viitorul”, spune Ciolan. Coproprietarul Ambient explică într-un interviu exclusiv cu MONEY EXPRESS direcțiile pe care se va focaliza businessul, anul acesta.


Loading...

Comenteaza acest articol

Ioan Ciolan, Ambient: “Nu așa trebuia să arate viitorul-

by realitatea   2 min
0