Home > Agenda > Ion Lucian a încetat din viaţă

Ion Lucian a încetat din viaţă

Unul dintre artiştii cei mai demni, mai tineri în spirit (în pofida vârstei înaintate), mai longevivi şi – lucrul cel mai admirabil – mai puţin predispuşi la compromisuri şi plafonare, Ion Lucian s-a stins din viaţă sâmbătă seara, la 21:15. Internat de mai multe ori la Spitalul Floreasca din capitală în decursul ultimei luni, actorul nu a divulgat problemele care îi afectau sănătatea – discreţie împărtăşită şi de medici, respectiv de cei apropiaţi.

Cu o carieră de 70 de ani în slujba “sfintei scânduri” – atât ca actor al marilor teatre din Bucureşti (Naţional, Bulandra, Nottara, Comedie), ca autor dramatic, regizor şi director de teatru, Ion Lucian poate fi considerat, pe drept cuvânt, unul dintre marile personalităţi culturale pe care noi, românii, nu le-am tratat cu suficientă atenţie şi iubire (ocupaţi fiind să fugărim pseudovedete de carton), dar şi unul dintre cei mai buni actori români de comedie ai secolului al XX-lea.

Dincolo de asidua sa activitate artistică, a avut meritul de a cultiva publicul tânăr şi foarte tânăr, înfiinţând două teatre pentru copii: Teatrul “Ion Creangă” (în 1964) şi Teatrul “Excelsior” (în 1990), cu sloganul “Apăraţi copilăria de furtul anilor”. Pentru aceste teatre, a luptat cu o energie tinerească, înfruntând toate dificultăţile inerente unui demers artistic pe plaiuri mioritice.

Sursă foto: blogul artistului.

Articole asemanatoare
teatru
Streamingul va fi moartea teatrului sau salvatorul său?
micul dejun
Dacă sari peste micul dejun, citește asta și te vei răzgândi!
suplimente
Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D
David Schwartz: teatrul politic și cel cu mesaj progresist s-au confruntat cu cenzura, uneori foarte directă

15 Responses

 1. Andrei

  Uite asa ne parasesc Valorile acestei tari, in timp ce noi uitam de existenta lor. Un artist dedicat scenei. Un Model pentru tinerii viictori actori. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l primeasca la El. Poate vom invata intr-un viitor apropiat sa ne iubim valorile, nu umbre!

   1. jademan

    Vorbind drept şi spunând cinstit, chiar voiam ca şi omul ăsta, alături de mulţi alţii asemenea lui, să prindă şi să depăşească suta. Nu s-a putut. 🙁

 2. robert statnai

  In ziua in care se nastea…Un Nichita moare…Un Ion.Cu ce ramanem?Probabil fiecare cu cate foarte putin.Chiar si cu amintirea.Cu fiorul unei seri de toamna de acum 33 de ani in care pe scena Teatrului de Comedie,Maestrul facea o sala plina de oameni sa rada,chiar si un copil care probabil,nentelegand prea mult sensul unei piese precum “Petitoarea” ramanea vrajit pentru totdeauna de magia acelor minunate fiinte supranaturale chemate actori…

   1. robert statnai

    Iar cei care reusesc sa exprime si ne daruiasca prin scris puterea ce ne face sa ne amintim sunt purtatorii comorii lasate de oameni precum Maestrul Lucian.Uneori se imbraca in hainele frumoase ale sperantei,au parul negru si au cate o pisica neagra.

 3. Pingback : Despre Ion Lucian, pe fugă « Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!

 4. Dragos

  buna ziua si Dumnezeu s-al ierte pe maiestrul Ioan Lucian care sa dus intro lume mai buna si mai dreapta si sa fie linistit ca arta de pe scandurile sfiinte sunt pe maini bune asa cum am vazut io pe un afis de pe la metroul Universitatii ca la teatrul Notarra (ce poarta numele lui Costica Notarra cel gasiti pe wikipedia daca nu stiti cine a fost el, Notarra) condus de alt monstru sacru al parchetului laminat sfant Mircea Diaconu (senatorul ala PNL cu nevasta monstra sacra ce si-a angajato regizor pe bani publici de sa sesizat ANI)…am uitat ceam vrut sa zic…a da miam amintit: deci la Notarra se joaca pe scanduri sfinte piesa Menaj a troax cu indragitul mare actor Liviu Varciu care a cantat in formatia L.A. si a fost casatorit cu Adelina Pestritu.

  inca odata: Dumnezeu sal odihneasca! pacat…

 5. roxana dumitru

  odata cu maestrul si alti mari actori din generatia lui simt cum “moare” incet o arta a vietii si a omeniei, mancata de cariile frivolitatii.

  1. Dragos

   ai mare dreptate, nici nu vreau sa ma gandesc cand or sa dea ortu popiii si Stela si Arsinel. atunci chiar ca arta asta a vietii si a omeniei de pe scandura sfanta a belit kariciu.

 6. Denisa

  Mi-a placut Ion Lucian de cand eram mica si domnia sa realiza la tv emisiunea pt copii “Profesorul ABC”. M-au bucurat aparitiile acestui mare actor in ecranizarile dupa Caragiale si in multe piese de teatru. Ce pot sa spun decat…sa nu-l uitam! Dumnezeu sa il odihneasca!

 7. cipslim

  Dumnezeu sa-l ierte
  Cani nu e nimeni vesnic dar in vesnicie actorul staruie mai mult ca noi ceilalti.
  Prin opera lui Ion si-a facut partea lui de vesnicie si va ramane. Caci asta e scopul omului sa ramana cat mai mult.

Comenteaza acest articol

Ion Lucian a încetat din viaţă

by   1 min
15