Home > Agenda > Iordaniei i s-a cerut să înceteze cu pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor care nu se supun

Iordaniei i s-a cerut să înceteze cu pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor care nu se supun

Femeile din Iordania se confruntă cu un „sistem abuziv”, potrivit Amnesty. În Iordania femeile care nu ascultă de „gardienii” lor bărbați sau au relații considerate nepotrivite încă sunt condamnate la închisoare.

În ciuda eforturilor recente de a oferi protecție femeilor, Amnesty a declarat într-un nou raport publicat miercuri că Iordania permite încă detenția arbitrară a femeilor, inclusiv atunci când membrii familiei de sex masculin – de obicei tați sau frați – se plâng autorităților că au absentat fără permisiunea lor.

În cadrul sistemului de „tutelă” pentru bărbați, despre care Amnesty a spus că se află în centrul unei rețele de dispoziții discriminatorii, bărbații sunt împuterniciți să controleze „viața femeilor și să le limiteze libertățile personale”, în timp ce femeile ar putea fi supuse unor practici degradante precum „testele de virginitate”  pentru a se stabili dacă au făcut sex în afara căsătoriei. Raportul acuză statul iordanian că a aplicat „puterea coercitivă și penală pentru a consolida tutela bărbătească, pentru a asigura controlul masculin” asupra femeilor. De asemenea, femeile pot fi separate cu forța de copiii lor dacă bebelușii lor sunt considerați „ilegali”, atunci când sunt rezultatul unei relații neaprobate de familie. În Iordania, femeile au nevoie de permisiunea unui tutore bărbat pentru a se căsători dacă sunt sub 30 de ani, iar sexul în afara căsătoriei este pedepsit cu până la trei ani de închisoare.

În 2017, Iordania s-a alăturat unui număr tot mai mare de țări arabe care le permit violatorilor să scape de pedeapsă cu condiția să se căsătorească cu victimele lor.

Cel puțin 85 de femei au fost deținute în acest an, în detenție administrative, pentru sex în afara căsătoriei.

Articole asemanatoare
bianca-dragusanu-alex bodi
Cine ar putea fi rivala Biancăi Drăgușanu după divorț
femei
De ce femeile care rămân singure pentru perioade lungi de timp sunt cele mai fericite
Află mai multe despre Kakeibo: arta japoneză de a economisi bani
Misterul unor rămășițe umane ale unei femei găsite pe muntele Athos

Comenteaza acest articol

Iordaniei i s-a cerut să înceteze cu pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor care nu se supun

by realitatea   1 min
0