Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Isabel dos Santos: cea mai bogată femeie din Africa și-a făcut averea din corupție la vedere

Documente devenite publice arată cum cea mai bogată femeie din Africa și-a făcut averea prin exploatarea propriei țări și datorită corupției.

Isabel dos Santos a avut acces la oferte lucrative care implică terenuri, petrol, diamante și telecomunicații atunci când tatăl ei a fost președinte al Angolei, o țară din Africa de Sud bogată în resurse naturale. Documentele arată cum ea și soțul ei au fost lăsați să cumpere bunuri valoroase ale statului într-o serie de situații suspecte. Dos Santos spune că acuzațiile împotriva ei sunt în întregime false și că guvernul angolez a început o vânătoare de vrăjitoare motivată politic. Fiica fostului președinte locuiește în Marea Britanie și deține proprietăți scumpe în centrul Londrei.

BBC Panorama a primit acces la peste 700.000 de documente despre afacerile miliardarei. Una dintre cele mai suspecte tranzacții a fost efectuată de la Londra printr-o filială din Marea Britanie a companiei petroliere de stat Sonangol. Dos Santos fusese pusă în funcție administrative la Sonangol în 2016, grație unui decret prezidențial al tatălui ei, Jose Eduardo dos Santos, care a condus țara timp de 38 de ani. Documentele arată că, la plecarea din Sonangol (atunci când tatăl său a renunțat la funcția de președinte al țării), Dos Santos a aprobat 58 milioane de dolari din plăți suspecte unei companii de consultanță din Dubai, numită Matter Business Solutions. Aceleași documente dezvăluie că această companie era fost condusă și deținută de un prieten al său. Panorama a descoperit că Matter a trimis mai mult de 50 de facturi către Sonangol în ziua în care Isabel dos Santos a fost concediată. Deși unele lucrări de consultanță au fost efectuate cu adevărat de Matter, nu există justificări pentru facturi atât de uriașe.

De asemenea, soțul Isabelei Dos Santos, Sindika Dokolo, a semnat un acord unilateral în 2012 cu compania de diamante a Angolei – Sodiam. Fostul președinte i-a acordat ginerelui său dreptul de a cumpăra o parte din diamantele brute ale Angolei.

Isabel dos Santos, Kris Jenner, Bella Hadid, Kim Kardashian – la Festivalul de la Cannes în 2017

Documentele scurse dezvăluie, de asemenea, cum Dos Santos a cumpărat teren de la stat în septembrie 2017. Din nou, a trebuit să plătească doar o taxă minusculă. Contractul spunea că terenul avea o valoare de 96 milioane de dolari, dar documentele arată că compania ei a plătit doar 5% din sumă.

Miliardara a obținut profituri mari și din industria telecomunicațiilor din Angola. Ea a achiziționat o participație de 25% la cel mai mare furnizor de telefonie mobilă din țară, Unitel. Tatăl ei a primit o licență de telecomunicații în 1999, iar anul următor a cumpărat pachetul de acțiuni de la un oficial înalt guvernamental. Unitel a plătit deja 1 miliard de dolari în dividende, iar participația sa valorează încă 1 miliard de dolari. Dar nu este singura modalitate prin care a obținut bani de la compania privată. A aranjat ca Unitel să împrumute 350 de milioane de euro unei noi companii pe care a înființat-o, numită Unitel International Holdings. Documentele arată că Isabel dos Santos a semnat împrumuturile de la Unitel, atât ca împrumutat, cât și în calitate de creditor, ceea ce înseamnă un conflict de interese flagrant. Cea mai mare parte a companiilor implicate în tranzacțiile ilicite supravegheate de către compania de servicii financiare, Price Waterhouse Coopers (PWC). S-au făcut milioane de dolari din audituri și consultanță fiscală pentru companiile Isabelei dos Santos. PWC și-a încheiat relația cu miliardara și familia ei, după ce Panorama a pus la îndoială modul în care compania a asistat-o ​​pe Dos Santos în tranzacțiile care au făcut-o bogată. Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Studii de Criminalitate Financiară și Securitate, a declarat pentru Panorama că PWC a dat legitimitate doamnei Dos Santos și companiilor sale.

 

ARTICOLE SIMILARE

Afla cum ar fi bine sa discuti cu copilul tau despre sex

realitatea

Dior Fashion Show | Maria Grazia Chiuri a creat un basm modern la Palatul Versailles

Andreea Damian

Gina Pistol și Smiley, în cea mai intimă fotografie de până acum

Andreea Damian

Cea mai sexy femeie din lume a anunțat că e însărcinată cu primul copil

Andreea Damian

Lena Headey a respins avansurile sexuale ale lui Weinstein și asta i-a afectat mult cariera

Andreea Damian

Emtithal Mahmoud, cea mai puternică voce feminină din poezia modernă

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu