Home > Sex-Relatii > Scurta istorie a pilulelor contraceptive

Scurta istorie a pilulelor contraceptive

Pilulele anticonceptionale sunt una dintre cele mai folosite metode contraceptive astazi. Fiind o combinatie de estrogen si progesteron, luate zilnic, acestea inhiba fertilitatea femeilor. In ziua de astazi sunt folosite de peste 100 de milioane de femei din lumea intreaga.

Prima pilula contraceptiva a fost lansata in anul 1960 in Statele Unite. Sase luni mai tarziu a aparut si in Australia, urmand ca dupa cateva luni sa se raspandeasca si in Europa.

La inceput, pilula nu  fost privita chiar pozitiv, din cauza mentalitatii inca nepregatite pentru o astfel de inventie. Totusi, era folosita pentru tratamente medicale, neavand ca obiectiv neaparat prevenirea sarcinii, acesta fiind privit mai degraba  efect secundar.

Pilula contraceptiva a devenit un simbol al revolutiei sexuale din lumea occidentala la finalul anilor ’60. Femeile incep lupta pentru egalitatea drepturilor, iar sexualitatea incepe sa fie discutata public.

In timp, anticonceptionalele au devenit din ce in ce mai diversificate din punct de vedere al dozajului hormonal, in functie de necesitatile femeilor.

In ziua de astazi, pastilele contraceptive au o marja de protectie impotriva sarcinii de 98-99% daca sunt folosite corect, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca acestea nu protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Pilulele contraceptive ingrasa?

Idealul in materie de frumusete a devenit cam greu de atins in zilele noastre, iar cateva kilograme in plus ne indeparteaza si mai mult de ceea ce numim “perfectiune”. Astfel, cea mai frecventa problema a pilulelor contraceptive pare a fi marirea tesutului adipos. Totusi, pilulele contraceptive chiar ingrasa ori este doar un mit? Contraceptivele contin diverse cantitati de hormoni feminini produsi in mod normal de ovare. Desi hormonii sunt secretati de organism in mod normal, cantitatea acestora este modificata prin uzul contraceptivelor, modificand felul in care functioneaza organismul. De aceea, este recomandat ca pilulele sa se ia numai pe baza de reteta, cu recomandare de la medic, pentru a evita orice potential dezechilibru al organismului.


Articole asemanatoare
La ce putem folosi o pereche de manusi chirurgicale?
Top 10 pozitii sexuale periculoase
Sexul, cel mai bun medicament pentru psihic?
Afla totul despre bolile cu transmitere sexuala!

Loading...

Comenteaza acest articol

Scurta istorie a pilulelor contraceptive

by Andreea Radu   1 min
0