Home > Agenda > It gets better continuă să facă valuri

It gets better continuă să facă valuri

La şase luni după ce a urcat pe YouTube şi apoi pe site-ul proiectului itgetsbetter.org un singur video, Dan Savage a publicat alături de soţul său Terry Miller, cartea proiectului It Gets Better. Succesul cărţii nu se opreşte aici; Dan Savage tocmai a anunţat că Picture This Television va produce pentru MTV Savage U, un show în care Dan Savage va consilia tinerii în probleme de relaţii şi sexualitate.

În introducerea cărţii It Gets Better, Dan Savage recunoaşte că deşi spera că se va întâmpla ceva de proporţii, nu a estimat succesul actual al proiectului. Intenţia sa a fost să înregistreze un discurs cu tentă personală în care să vorbească tinerilor despre prevenirea suicidului şi reţelele de sprijin social la care pot recurge persoanele gay şi să ajungă poate la o sută de înregistrări care să poarte un mesaj similar. Șase luni mai târziu, numărul acestora a depăşit de mult o mie, un număr impresionant de personalităţi arătându-şi solidaritatea cu proiectul, iar numărul de vizualizări însumate de acestea a depăşit un miliard. Astfel, caracterul viral pe care l-a avut proiectul de la bun început s-a dovedit de durată, iar ideea cărţii a fost o dezvoltare naturală pentru It Gets Better.

Cartea, al cărei scop principal rămâne unul de self-help motivaţional pentru tinerii care îşi chestionează orientarea sexuală sau se confruntă cu abuzuri şi lipsă de acceptare, este totodată o continuatoare a proiectului online, fondurile rezultate din vânzarea cărţii luând calea The Trevor Project, linia de consiliere pentru tinerii gay. Mărturiile benevole strânse în carte surprind prin varietatea lor şi prin încărcătura emoţională puternică; cu atât mai mult cu cât vorbim de mărturii personale, în care exemplul individual al personalităţilor arată că deşi homofobia există şi se manifestă într-un număr inadmisibil de mare de forme, trăim într-o epocă în care drepturile persoanelor gay sunt investigate, îmbunătăţite, iar reţelele de sprijin se diversifică şi devin din ce în ce mai eficiente.

În colecţia It Gets Better Dan Savage şi Terry Miller au inclus mărturii ale politicienilor (preşedintele american Barack Obama, secretarul de stat Hillary Clinton, premierul britanic David Cameron), cântăreţilor (Jake Shears de la Scissor Sisters, fostul solist Savage Garden, Darren Hayes, Sia), scriitorilor (Michael Cunningham*, David Sedaris) şi socialiţilor (Perez Hilton), mesajul acestora fiind în mod unanim că viaţa trebuie trăită în condiţii de non-discriminare, cu şanse egale, într-un mediu prietenos la a cărui configuraţie oricine poate participa activ, oferind sprijin, sau solicitându-l, mai ales în climatul de deschidere socială şi prin intermediul noilor instrumente de colaborare socială oferite de internet.

* Textul lui Michael Cunningham, ‘Întoarcerea în dulap’ a fost publicat în exclusivitate de revista Tabu în numerele din martie şi aprilie 2011.


Comenteaza acest articol

It gets better continuă să facă valuri

by realitatea   2 min
0