Tabu
Image default
FASHION

Jacheta biker de piele Perfecto | De unde provine și cum s-o porți cu stil

Un articol de nedespărțit pentru motocicliști, jacheta Perfecto a cucerit toate generațiile, indiferent de sex, origine socio-culturală și gust vestimentar. Dar știi care este originea sa și mai ales cum s-o porți fără să greșești?

Ce vă evocă Perfecto mai întâi? Materialul din piele? Spiritul de rebeliune? Motociclistul? Mai presus de toate, Perfecto este una dintre acele jachete esențiale din garderoba feminină și masculină, precum jacheta de denim, blazerul sau trenciul. Realizat la începuturile sale din piele de cal, acum este realizată din piele de vită sau imitație de piele. Neagră, roșie, roz pudrată, simplă sau personalizată, Perfecto oferă nenumărate variante. Dacă se asociază foarte ușor cu motocicliștii, originea sa este mai puțin cunoscută.

Care este originea jachetei Perfecto?

Spre deosebire de alte articole de îmbrăcăminte care există de secole, Perfecto are o istorie relativ recentă. Frații Schott au creat-o în 1928 la cererea unui dealer Harley-Davidson. Căuta o jachetă pentru motocicliști capabilă să reziste la cele mai violente șocuri. Apoi începe o muncă lungă pentru a finaliza acest proiect. A apelat la piele, care era deja folosită la fabricarea jachetelor de aviator. Perfecto este gândită până la cel mai mic detaliu pentru a garanta siguranța proprietarului său. Are fermoar offset pentru a proteja trunchiul, un buzunar să ai portofelul la îndemână pentru a plăti la taxa de autostradă, o centură pentru a-l ține în talie și capse de apăsare la guler pentru a-l împiedica să păstrundă vântul la gât. Perfecto s-a născut și marca înregistrată! Alegerea numelui ar veni de la trabucurile cubaneze pe care le fuma Irving Schott.

Servind mai ales pentru a proteja motocicliștii atunci când se aflau pe drum, geaca de piele a devenit treptat un puternic simbol cultural și identitar. În anii 1950, actorul Clark Gable, un fan al motocicletei, și-a însușit-o, la fel ca și Marlon Brando. Perfecto devine sinonim cu masculinitatea exacerbată pe aceste personalități configurate ca simboluri sexuale. În anii șaizeci, „jacheta neagră” a devenit o mișcare de protest inițiată de un tânăr dezamăgit în căutarea libertății.

Expresia provine dintr-un articol din ziarul France Soir din iulie 1959. Aceste „jachete negre” sunt atunci percepute ca niște ticăloși, bătăuși violenți, care se luptă cu lanțuri și împart pumni în stânga și în dreapta. Ei poartă jachete de piele neagră, ascultă muzică rock, fumează și dețin motociclete mari. Aceștia dedică un cult filmelor L’Equipee d’un sauvage cu Marlon Brando și La fureur de vivre cu James Dean. Acești tineri reușesc să inverseze această calificare peiorativă pentru a-și imagina o mișcare emancipatoare în care se recunosc.
Perfecto va fi chiar interzisă în școli în această perioadă puritană pentru că este considerat imorală deoarece este apanajul „băieților răi”. În anii 1980 și 1990, Michael Jackson poartă Perfecto roșu în videoclipul său Thriller. La fel ca Jean Paul Gaultier și faimoasa sa marinière.

În anii 1990, Perfecto a devenit în sfârșit feminizată. Fotograful Peter Lindbergh pozează pentru revista Vogue cele mai tari modele de top ale momentului: Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campbell si Helena Christensen în jachete de piele. Va continua să treacă prin timp fără să se demodeze. Brandul care nu face niciodată ca toți ceilalți, Moschino, îl revede direct într-o geantă de mână. Pentru spectacolul de primăvară/vară 2023 a lui Ami, modelul Cara Delevingne a purtat o geacă Perfecto asortată cu o cămașă albă întredeschisă și pantaloni negri strâmți.

Cum și cu ce să porți Perfecto?

Roșie, roz pudrată, neagră, alb imaculată, maro, din piele sau piele întoarsă, personalizată, în varianta mini sau maxi, Perfecto este o jachetă cu care te poți distra la nesfârșit. Un joc de materiale și culori dar și în asociațiile pe care le oferă. Care sunt combinațiile care funcționează perfect cu geaca de piele?

În timpul zilei, o poți purta într-o variantă mini neagră lângă piele, ca modelul Bella Hadid. Cu un gât roșu, botine mici și pantaloni negri skinny, efectul va fi doar wow. Pe de altă parte, optează pentru un machiaj ultra-natural și luminos pentru a nu arăta ca un personaj gotic dintr-o altă dimensiune. Dacă ești complexată de burtă, este mai bine să porți un model puțin mai lung peste un tricou și blugi. Un set simplu și de bază, dar deosebit de eficient. Pentru a moderniza totul, pariază pe un machiaj mai contemporan. Încalță sandale cu platformă sau cele în genul Birkenstock care sunt la modă! Pentru un look mai casual, procedează ca topmodelul Kaia Gerber: poartă o geacă Perfecto XXL neagră peste un tricou și blugi evazați. O combinație modernă și proaspătă! Amintește-ți să nu închizi jacheta, care nu este foarte estetică.

Seara, poți purta jacheta peste o rochiță cu flori. Pe lângă faptul că ține de cald, jacheta personalizează și îmbunătățește ținuta. Optează pentru o rochie peste genunchi dacă ești minionă și pentru o rochie lungă dacă ești mai înaltă. Cu cizme mari la modă sau cizme până la coapsă, vei fi incredibil de senzuală. La nivelul Perfecto totul depinde de tonurile rochiei tale dar trendul este roz pastel, liliac și negru imbatabil. Pe o rochie uni poți alege un model mai original, cu flori brodate de exemplu. Pentru și mai multă personalizare, alege o piesă simplă pe care o vei decora cu petice și blazone.

ARTICOLE SIMILARE

Trend alert: Fashion street în Munchen

realitatea

Celine Dion: toate outfiturile ei ciudate au ceva în comun și transmit un mesaj clar

Andreea Damian

Adidas x Stella McCartney | Îmbrăcăminte sportivă durabilă cu amprente florale

Andreea Damian

Haine la modă care pun în valoare o siluetă în formă de V

Andreea Damian

Cher, sexy pe coperta Vanity Fair din decembrie

realitatea

Cel mai bun stil: generația X, Z sau milenarii?

Andreea Damian

Scrie un comentariu