Tabu
Image default
HEALTH Slider

James Harrison, omul cu braț de aur, a donat sânge pentru ultima oară

Australianul James Harrison  este supranumit „omul cu brațul de aur” deoarece a salvat peste 2 milioane de bebeluși înainte să fie născuți. Sângele lui este leac pentru o afecţiune medicală gravă, boala Rhesus, o formă severă de anemie.

James Harrison are un anticorp în plasmă, mai precis, iar doctorii l-au folosit în anii ’60 pentru a crea vaccinul Anti-D, stopând producția de anticorpi dăunători feților în timpul sarcinii femeilor cu sânge Rh negativ. Plasma lui James Harrison a salvat de-a lungul anilor peste 2 milioane de feți, din anul 1955 până de curând, când a decis să nu mai doneze sânge. În vârstă de 81 de ani, australian și-a donat plasma pentru ultima oară în data de 11 mai 2018.

Cel supranumit eroul copiilor nenăscuți a trecut printr-o operație de îndepărtare a unui plămân la vârsta de 14 ani. Treisprezece litri de sânge donat i-au salvat viața, iar de atunci australianul a promis că va dona și el constant imediat ce devine major.

În mai 2011 a donat plasmă pentru a mia oară. Literalmente, atunci s-a ales cu înțepătura #1000 în brațul lui de aur, iar cei de la Guinness l-au băgat instant în Cartea Recordurilor. Până în prezent a donar sânge de 1.173 de ori.

Ce este boala Rhesus?

Rhesus e o boală provocată de incompatibilitatea de factor Rh între mamă și făt. Factorul Rh(D) este un antigen specific de grupă sanguină prezent la 85% dintre oameni. Aceștia 85% au factorul Rh pozitiv, restul de 15% din populație având Rh negativ.

Aproximativ 15% dintre albi și 7% dintre negri sunt Rh negativi. Dacă dumneavoastră sunteți Rh negativ și dacă și tatăl copilului este Rh negativ, totul este în regulă. Problemele pot apărea dacă acesta este Rh pozitiv. Când copilul moștenește Rh-ul pozitiv al tatălui, sângele fătului este incompatibil cu al dumneavoastră.

În cele mai multe cazuri, primul copil nu prezintă nici un risc, chiar dacă este Rh pozitiv, pentru că sângele dumneavoastră Rh negativ, nemaifiind expus până atunci la sânge Rh pozitiv, nu și-a fabricat încă anticorpi antiRh pozitiv care ar putea ataca fătul. Dar, dacă rămâneți însărcinată din nou și fătul este Rh pozitiv, acești anticorpi pot străbate placenta și pot afecta fătul ce se dezvoltă. Acest risc crește cu fiecare nouă sarcină Rh incompatibilă.

Boala prin incompatibilitate de Rh nu mai este așa o problemă ca în trecut datorită metodelor mai atente de depistare, a folosirii unui ser ce împiedică mama Rh negativ să dezvolte anticorpi și a terapiei mai eficace aplicată nou-născuților afectați.

ARTICOLE SIMILARE

Lily Allen dezvăluie că a fost agresată sexual de către directorul studioului de înregistrări

realitatea

Edward Snowden avertisment despre pericolele supravegherii în masă și inteligenței artificiale globale

Dora Constantinovici

Top 5 vedete care au „mâncat bătaie” de la partenerii lor

Tabu Tabu

Marcia Cross, despre cancerul ei: „A fost unul dintre cele mai mari cadouri pe care le-am putut avea”

Andreea Damian

De ce a renunțat prințesa Diana să mai poarte eyeliner albastru

Andreea Damian

20 de mituri despre sănătate. Tu pe care le-ai auzit cel mai des?

Andreea Damian

1 comentariu

A murit cel mai mare donator de sânge – Padtv.ro 24 May 2018 at 22:48

[…] Cum şi-a trăit australianul viaţa, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu