Tabu
FASHIONSlider

Jean Paul Gaultier: „Pierre Cardin m-a învățat ce înseamnă libertatea”

Lumea modei este în doliu. Pierre Cardin, unul dintre cei mai influenți creatori din toate timpurile, s-a stins astăzi din viață. Designer-ul avea 98 de ani. Cu câteva luni în urmă, odată cu lansarea unui documentar consacrat carierei sale, Jean Paul Gaultier, unul dintre discipolii lui Pierre Cardin, i-a adus celui din urmă multiple omagii.

Discipolul își întâlnește maestrul

Jean Paul Gaultier era încă licean când, în primăvara anului 1970, intra pentru prima dată în studioul lui Pierre Cardin. „Aveam 18 ani.”, își amintește designer-ul. „Mama m-a așteptat să mă întorc de la un curs și mi-a zis: «O să-ți sărbătorești aniversarea la Dl Cardin, a răspuns prin curier, te așteaptă la o discuție în această după-amiază.» Foarte timid, i-am cerut să mă acompanieze. A rămas în fața buticului din piața Beauvau. Am urcat la etajul 6, ca să-l întâlnesc pe Cardin.” 

Tânărul stilist, autodidact și fără experiență, s-a angajat pe loc la Pierre Cardin. Lucra part-time, împărțindu-și timpul între școală și casa de modă. În doar câteva luni, a creat perechi de ochelari extravaganți (care au fosti fabricați și vânduți) și piese de mobilier inedite din plastic gonflabil. La Cardin, nimic nu era interzis: dacă fondatorului îi plăceau prototipurile de obiecte, haine sau accesorii, acestea urmau să fie introduse în colecțiile viitoare ca piese vestimentare originale. 

Creativitate în stare pură 

Cine era Cardin în 1970? Și cum îl vedea tânărul Gaultier? „La sfârșitul anilor 1960, îmi educam gustul pentru modă din reviste”, răspunde fostul director artistic al casei Hermès. „Courrèges avea un stil extrem de puternic. El a făcut o  adevărată revoluție, dar totul a fost spus într-o singură colecție. Dintre toți, cel mai mult îi iubeam pe Yves Saint Laurent și Cardin. Saint Laurent înseamna rigoare, un melanj uluitor între masculinitatea unui smoking și senzualitatea transparențelor unei bluze. Iar Cardin era creativitate în stare pură.” 

Pentru a-i atesta apartenența la acest „clan”, lui JPG i se oferă un cosmo-corp, o ținută unisex, futuristă și emblematică a lui Cardin, creată în 1968. O jiletcă fără mâneci, scurtă și asimetrică, cu fermoar și anou și o margine brodată a decolteului, încheiată peste un pullover mulat și asortată cu un pantalon din același material…„Am purtat cosmo-corpul în vacanța din Maroc, când am mers cu cămila.”, își amintește amuzat JPG. „Era chinuitor, dar eram foarte mândru să fac parte din această aventură.”

Omagii

Un inovator în domeniul modei, care nu și-a ascuns niciodată admirația pentru mentorul său, GaultIer l-a omagiat în repetate rânduri pe Cardin. Prima dată, în 2018, cu o colecție de haine inspirate de mișcarea Op Art.

A doua oară, în ianuarie 2020, dedicându-i o întreagă prezentare de modă la teatrul Châtelet. „Îl respect pe Pierre Cardin cu totul, fiindcă el e totul. Știe să taie și să facă totul singur. Este primul în atelier, un administrator, un om de afaceri, un regizor, un ambasador, un mecena. Este primul creator de modă care a înțeles că prezentările sunt vectori de imagine. Este un împărat, un cuceritor.” 

„Deschiderea lui mi-a trezit dorința de a face din modă o meserie.”, conchide JPG. „Fără el, aș fi realizat probabil doar costume de teatru. Declicul, pentru mine, a fost filmul Falbalas (1945), dar Cardin mi-a deschis ochii. El mi-a arătat că această profesie este despre multe lucruri, despre bucurie, creație. El m-a învățat ce înseamnă libertatea.”

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Surpriză! Sarcina lui Meghan Markle este mult mai înaintată. Când ar putea naște?

Andreea Damian

Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani. Ce a făcut Jackie până în ultima clipă

Andreea Damian

Meghan Markle a încălcat regula reginei și a purtat o manichiură îndrăzneață

Andreea Damian

Poliţistă promovată după ce a alăptat un bebeluș subnutrit pe holurile spitalului

Andreea Damian

Patru sfaturi pentru a-ți păstra tenul de vară până toamna târziu

Andreea Damian

Povestea sopranei cu „voce de înger” din Republica Moldova care cântă pe străzile din Los Angeles

Andreea Damian

Scrie un comentariu