Home > Fără categorie > Johann Strauss Ensemble, Regii Valsului Vienez în turneul tradițional de Crăciun în România

Johann Strauss Ensemble, Regii Valsului Vienez în turneul tradițional de Crăciun în România

Vals, polcă, triumfalul mars Radetzky si nu în ultimul rând, cele mai frumoase colinde ale lumii. Orchestra vieneză Johan Strauss Ensemble revine în România pentru turneul extraordinar de Crăciun “Strauss Forever”. Cei doi prim solisti ai orchestrei palatului Schonbrunn, violonistul si dirijorul Russel McGregor si soprana mutipremiată Romana Beutel, vor urca pe scenă la fiecare dintre cele sapte spectacole programate în cadrul acestui turneu. Seria concertelor debutează duminică, 11 decembrie, în sala Filarmonicii Banatul din Timisoara, cu un spectacol plin de vervă, inventivitate si veselie, care să amintească de eleganta tradiție vieneză a sărbătorilor de iarnă. Spectacolul de la Timisoara va fi urmat de concerte în alte cinci orase din România: Cluj (12 decembrie), Târgu Mures (14 decembrie), Medias (15 decembrie), Brasov (16 decembrie) si Sibiu (17 decembrie). Turneul se va sfârși luni, 19 decembrie, la ora 20.30, în sala mare a Teatrului Național din Bucuresti, cu un spectacol grandios la care este invitat si baritonul austriac Michael Havlicek, faimos in Europa pentru rolurile interpretate în operetele de Johann Strauss. Biletele pentru spectacolul de la București costă între 20 si 200 de lei, în funcție de categorie, si se găsesc la casieria Teatrului Național (tel 021. 314.71.71), online – pe www.bilete.ro si în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro. Star Dust și Forward Media & Advertising vă invită să încercați „un strop de magie vieneză, ce vă va bucura si va încălzi sufletul în pragul sărbătorilor”, asa cum promite si liderul orchestrei, Russel McGregor.

Alert, magic, impecabil – spectacolul este o neașteptată aventură în lumea celor mai faimoși compozitori ai lumii, de la Strauss și Lehar, la Bethoven, Haydn, Mozart sau Schubert, include celebrele teme de Crăciun ale lui Johann Sebastian Bach sau cele mai frumoase colinde ale lumii, cântate în orice limbă în care publicul și-ar dori să le audă, de la „Stille Nacht” la „O brad frumos”. Sunetul tipic austriac este pigmentat cu o picătură de umor, așa cum Strauss însuși obișnuia să facă în urmă cu un secol și jumătate, atunci când își așternea Viena la picioare cu elegantele sale valsuri. “Este atâta bucurie în muzica asta, încât e păcat să stai nemișcat și să afișezi o atitudine sobră. Pe vremea lui Strauss, valsurile erau cântate peste tot, în parcuri și în grădinile publice, și toată lumea participa într-un fel sau altul. Spiritul acesta zglobiu, veselia, umorul, toate trebuie să completeze o interpretare muzicală perfectă”, spune carismaticul dirijor al orchestrei, Russel McGregor. Dirijor al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena, McGregor este un adevărat showman, care lasă loc de multă inventivitate în concertele orchestrei pe care o conduce. În acest fel, concertul său de Crăciun are ceva din tradiția de la începuturi, stabilită de însuși marele „star pop” al Vienei, compozitorul Johann Strauss. „Din punct de vedere muzical, concertul de Crăciun de la Viena este impecabil, dar, dincolo de asta, lipseste ceva. Îmi pare rău ca s-a stins tradiția “Stehgeiger”, pe care au promovat-o chiar cei din familia Strauss, pe când dirijorul conducea orchestra cântând el însuși la vioara. Cred că ar fi potrivită o întoarcere la tradiție și pentru ca publicul tânăr să aibă ocazia să vadă Strauss interpretat… a la Strauss”, spune McGregor. Născut la Oxford, în Anglia, crescut la Melbourne – în Australia și stabilit de 15 ani la Viena, Russell McGregor este concertmeister la celebrul Palat Schnbrunn din capitala Austriei. A concertat în zeci de țări cu diferite ansambluri și orchestre și a avut sub baghetă nume grele, precum Pavarotti, Domingo sau Carreras. Niciunde, în peregrinarile sale, McGregor nu se desparte de prețioasa-i vioară, fabricată în 1697 de faimosul lutier italian Carlo Giuseppe Testore, cel din mâinile căruia a ieșit și viola lui Mozart. Vioara l-a costat pe McGregor, la propriu, casa din Australia, pe care nu a ezitat nici o clipă să o vândă pentru a putea cumpăra valorosul instrument, estimat astăzi la suma de 130.000 de euro.

„Mă întorc mereu cu plăcere în România. Aveți o țară minunată, iubesc sufletul românesc și peste tot unde mă duc în lume, vorbesc cu drag de turneul pe care îl programăm în fiecare an în țara dumneavoastră”, a declarat Mc Gregor înainte de venirea în România


Comenteaza acest articol

Johann Strauss Ensemble, Regii Valsului Vienez în turneul tradițional de Crăciun în România

by   2 min
0