Home > Agenda > John Updike, Vrăjitoarele din Eastwick

John Updike, Vrăjitoarele din Eastwick

John Updike își permite să supraliciteze. Conduce, baroc, o lume a imaginilor ne­bune, e stăpânul tuturor incantațiilor, poftelor și slăbiciunilor din lumea perso­najelor sale.

Pretextul „Vrăjitoarelor din Eastwick" e tocmai literatura autentică, unde semnificațiile se strecoară în descrieri, iar viețile devin păpuși de ceară în mâinile magiei. Sukie, Jane și Alexandra sunt cele trei vrăjitoare dintr-un orășel american atemporal, al căror libertinaj atinge cote excitante atunci când Darryl Van Horn (nu, numele nu e întâmplător) – personaj hipermasculin, magnetic, monstruos – le invadează fanteziile.

Ceea ce până atunci era o permanentă complicitate și desfătare feminină, devine extaz și agonie. Turnură surprinzătoare – căci Updike nu are pic de pudoare în ceea ce privește inventivitatea – râvnitul Darryl o ia de nevastă pe Jenny, iar vrăjitoarele „se cumințesc", adică o vrăjesc, pedepsesc și ucid pe intrusă. De „citit" cu tot cu filmul (1987), în care Jack Nicholson face un rol irezistibil, chiar dacă, de exemplu, în carte, unul dintre personaje scuipă ținte și pene, nu sâmburi de cireșe ca în film.

 

Editura HumanitasLoading...

0 Response

  1. Cinderella

    Nascuta fiind intr-o familie saraca,(parintii muncitori , stiutori de prea putina carte) , mi-am petrecut copilaria cu dorinta de a avea si noi in casa unt.Sa mananc si eu unt pe paine alba, asa cum vedeam la un baiat, Nelu Popescu, vecin si prieten de joaca in curtea de pe Calea Calarasilor nr.48. Ce voiam sa ma fac, cand voi fi mare? Voiam sa fiu musafira !!! De Lasata Secului mergeam la nasi, la masa, cu “plocon” (curcan cu funda rosie, tort si vin in damigeana, toate cumparate cu eforturi financiare considerabile.Si nasa , femeie “subtire”, cu tabieturi de cucoana, punea fata de masa alba, farfurii cu dunga aurie si pahare cu picior, aratandu-ne astfel ca ne respecta, ca pe niste fini …fini.Si mama o tot ruga sa nu se deranjeze, ca eram jenati de atata ospitalitate si atentie. Dar nasa zicea: “De ce? Ca doar sunteti musafiri !”Si mie tare imi placea cand stiam ca sunt si eu …musafir !!! De atunci, am decis ca asta as vrea sa ma fac cand o sa fiu mare .Toata viata sa fiu musafira! Eh!! Nu mi-a iesit, bineinteles.Am ales cariera militara.Ofiter in armata romana, in invatamant, aviatia militara si trupele de parasutisti.Apoi, dupa 27 de ani, la pensie. Acum nu ma mai plang ca n-am unt.

Comenteaza acest articol

John Updike, Vrăjitoarele din Eastwick

by admin   1 min
0