Tabu
HEALTH Slider

Johnson&Johnson ştia de ani de zile că pudra sa ne „îmbolnăvește” dar insistă că nu e periculoasă

pudra

Johnson & Johnson ştia de ani de zile că în pudra de talc pentru copii pe care o produce există azbest, un mineral periculos pentru sănătatea omului. Cu toate acestea, compania farmaceutică, cu sediul la New Jersey, insistă că produsul lor este sigur.

Reuters a publicat zilele trecut rezultatele unei anchete ample despre pudra de talc, unul dintre cele mai cunoscute produse ale companiei. Documentele arată că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, în cantități mici. Se pare că gigantul J&J știa de prezența acestui mineral de peste 40 de ani. Cu toate acestea, a continuat să vândă pudra, punând în pericol sănătatea copiilor, dar și a adulților.

Johnson & Johnson a respins vehement acuzațiile și a insistat că produsul este în întregime sigur. „Avocaţii reclamanţilor care caută un câştig material personal distorsionează documentele şi creează în mod intenţionat confuzie în sala de judecată şi în presă,” a scris Ernie Knewitz, vicepreşedinte J&J al relaţiilor cu presa, într-un e-mail venit ca răspuns la investigaţia Reuters. „Aceasta este o încercare calculată de a distrage atenţia de la faptul că mii de teste independente demonstrează că pudra noastră de talc nu conţine azbest şi nu cauzează cancer. Orice sugestie care spune că Johnson&Johnson a ştiut sau a ascuns informaţii legate de siguranţa pudrei de talc este falsă.”, a adăugat avocatul.

Ancheta, publicată de Reuters, a vizat notele companiei, documente internaționale, împreună cu depozițiile și mărturiile din timpul procesului. Agenția de știri a declarat că societatea J&J, înființată în 1886, aflase deja despre testele pozitive și că managerii executivi, oamenii de știință, medicii și avocații erau îngrijorați de modul cum să abordeze această problemă, fără să afle autoritățile de reglementare sau publicul.

Aproape 12.000 de clienți au dat în judecată compania, aamenii acuzând gigantul farmaceutic că pudra sa de talc le-a cauzat cancere – inclusiv cancerul ovarian pentru mii de femei. Potrivit oamenilor de știință, mai scrie Reuters, au găsit o legătură între cancer și azbest. Expunerea și utilizarea azbestului și a produselor care conțin azbest poate produce, prin degajarea de fibre, fibroză pulmonară, mezoteliom și cancer pulmonar.

La începutul acestui an, instanțele din New Jersey și California au hotărât ca J&J să acorde daune reclamanților care au susținut că pudra de talc a contribuit la apariția mezoteliomului. Astfel că în luna iulie, 22 de femei St Louis, Missouri, au primit daune în valoare de 4,7 miliarde dolari după ce au reclamat faptul că azbestul din pudra de talc Johnson & Johnson a cauzat cancer ovarian.

După ce Reuters a publicat materialul, Johnson & Johnson a suferit o scădere a acţiunilor de peste 10% vineri. Valoarea de piaţă a companiei a ajuns la 356 miliarde dolari, potrivit BBC.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Celine Dion a adoptat una dintre ultimele tendințe ale sezonului

Andreea Damian

Greta Thunberg crede că adulții subestimează „copiii supărați”

realitatea

Săpunul s-a scumpit cel mai mult – istoria fascinantă a celui mai căutat produs în pandemie

Andreea Damian

Stresul din timpul sarcinii crește riscul dezvoltării tulburărilor de personalitate la copii

Andreea Damian

Ți-e greu să te dai jos din pat dimineața? Poate fi semnul unei boli serioase

Andreea Damian

Cele mai cunoscute vedete care joacă la cazino

Andreea Damian

Scrie un comentariu