Home > Agenda > Jubileul de diamant: REGINA Elisabeta a II-a, de 60 ani pe tron!

Jubileul de diamant: REGINA Elisabeta a II-a, de 60 ani pe tron!

Evenimentele ce urmeaza sa se tina cu ocazia jubileului de diamant al Reginei Elizabeth a II-a au inceput sambata in Marea Britanie. Se implinesc 60 de ani de la incoronarea Reginei, care a inceput sa fie sarbatorita inca din luna februarie.

Printesa Elizabeth devine Regina la varsta de 25 de ani (1952), dupa ce Regele George al VI-lea a murit in somn pe data de 6 februarie 1952, in urma unei suferinte care dura de ani de zile – cancer pulmonar.

Imediat dupa moartea sa, fiica cea mare, Printesa Elizabeth a devenit Regina. Printesa Elizabeth si sotul ei, Printul Philip erau plecati din tara cand Regele a murit. Cuplul vizitase Kenya, ca parte a unei excursii planificate care trebuia sa dureze cinci luni, avand ca destinatii inclusiv Australia si Noua Zeelanda, atunci cand a primit vestea mortii. Moment in care cuplul s-a intors imediat in Marea Britanie.

Momentul in care Regina Elizabeth a II-a a aflata ca va deveni regina

In timp Elizabeth era in drum sper Anglia,  Consiliul s-a reunit pentru a stabili care este mostenitorul oficial la tron. La ora 19:00 s-a anuntat ca noul monarh va fi Regina Elizabeth a II-a. Cand Elizabeth a ajuns in Londra l-a intalnit la aeroport pe prim-ministrul Winston Churchil. Regele George a fost inmormantat pe data de 15 februarie, 1952.

Un an mai tarziu, pe data de 2 iunie 1953 avea loc incoronarea Reginei Elizabeth la Westminster Abbey, aceasta a fiind si prima incoronare televizata din lume. Jubileul de diamant al Reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii este sarbatorit, pana in iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar si cu consideratie in contextul acestei perioade de austeritate.
Principalele momente festive au loc de pe 2 iunie, data incoronarii reginei, timp de patru zile. In prima zi s-a tinut loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum. Azi, 3 iunie, are loc “big lunch” (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului. In aceeasi zi, circa 1.000 de ambarcatiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.
In ziua urmatoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. In seara acestei zile, va avea loc si un concert extraordinar in fata palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicala, precum Paul McCartney, Tom Jones,  Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran.
Pe 5 iunie, in ultima zi de sarbatoare, va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca pe strazile Londrei si isi va face apoi aparitia la balconul palatului Buckingham. Mai multe detalii AICI!
Articole asemanatoare
regina
Regina Marii Britanii, la 92 de ani. 16 lucruri surprinzătoare despre ea
regina
Ce mănâncă Regina Angliei la 91 de ani. Meniul e neschimbat de decenii
Elisabeta a II-a
Cine sunt ceilalți nepoți și strănepoți ai Reginei Elisabeta a II-a
CASTIGA UNUL DIN CELE 4 SETURI DIN GAMA TRIND

Loading...

Comenteaza acest articol

Jubileul de diamant: REGINA Elisabeta a II-a, de 60 ani pe tron!

by realitatea   2 min
0