Tabu
HEALTHHobbySlider

Jucăria care a cucerit rapid și copiii din România produce cancer și infertilitate

Squishy, jucăria antistres foarte drăgălaşă, a cucerit repede și copiii din România. Squishy mai este cunoscută şi drept kawaii squishy, care înseamnă „drăguţ” în limba japoneză. Aceste jucării antistres pot lua diferite forme – de la animale, cutiuţe de lapte, gogoşi, prăjituri, fructe sau legume – ceea ce le face extrem de atrăgătoare pentru copii.

Squishy este făcut dintr-o spumă cauciucată specială care se strânge uşor în mână ca, imediat, să îşi recapete forma originală. Majoritatea acestor jucării sunt făcute din poliuretan, un material sintetic, inventat în 1937 de neamţul Otto Bayer şi care a fost folosit în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a acoperi avioanele. Prin modificarea chimică calitativă şi cantitativă a componenţilor ce alcătuiesc poliuretanul se pot obţine materii prime pentru nenumărate produse cum ar fi: vopsele, fibre, produse ambalare, garnituri, prezervative, componente de automobile, în industria de construcţii, mobilier şi multe alte aplicaţii, chiar şi în medicină.

Deși jucăria este distractivă și induce repede o stare de relaxare, un studiu recent a constatat că Squishy conține niveluri ridicate de substanțe nocive, care cauzează cancer și alte afecțiuni grave. Îngrijorată din cauza parfumului puternic cu care sunt infuzate jucăriile, Agenția daneză pentru Protecția Mediului a efectuat teste pe 12 squishies și a constatat că fiecare dintre acestea conținea substanțe chimice care pot afecta ficatul și cauzează probleme de respirație, fertilitate dar și iritarea ochilor. Concentrația ridicată de substanțe chimice precum dimetilformamida, stirenul și toluenul poate duce la probleme de sănătate pe termen scurt și lung. După ce Agenția a publicat rezultatele studiului, guvernul danez a interzis comercializarea acestor jucării.

Alte state nu sunt însă la fel de îngrijorate. Conform Agenţiei de protecţie a mediului din SUA, expunerea pe termen lung la poliuretan poate cauza diverse afecţiuni, inclusiv astm şi cancer. Cu toate acestea, cantitatea de material toxic eliberată de formele de spumă solidă care se găseşte în jucăriile squishy este foarte mică. Jucăriile Squishy sunt extrem de periculoase mai ales pentru copiii mici care obișnuiesc să bage diverse lucruri în gură.

ARTICOLE SIMILARE

Păpădia | Care sunt beneficiile sale pentru sănătate

Andreea Damian

Postul intermitent: acest mod de a mânca ar crește riscul de deces prematur, potrivit acestui studiu

Andreea Damian

Tendințe primăvară/vară 2021 | Ce accesorii să adopți dacă ai peste 50 de ani

Andreea Damian

12 alimente de evitat când este cald, potrivit medicilor

Andreea Damian

Cristina Spătar s-a despărțit de iubitul tinerel. Primele declarații ale artistei

Andreea Damian

Celulita – inamicul principal al femeilor

realitatea

Scrie un comentariu