Tabu
Concurs

Jurnal de călătorie, Doina- Cracovia!

Cracovia si romanii – De la tunuri la vinuri, via tapiserii

In urma cu un an, am decis ca Reveillon-ul, ce se apropia, sa fie « more special ». Am abandonat, prin urmare, Valea Prahovei sau alte posibile destinatii autohtone pentru ceva mai european. O serie de motive, atat subiective, cat si obiective, ne-au facut sa ne oprim asupra orasului polonez Cracovia……. Am optat pentru parcurgerea distantei, scurte, dintre Bucuresti si Cracovia (aprox. 1500 Km), cu trenul – respectiv, 26 de ore pe drum (un bilet de tren Bucuresti – Cracovia costa putin peste 120 de euro – dus-intors). Datorita competentei CFR, dar, si a grevei omologilor maghiari, calatoria a stat sub semnul intrebarii pana in ultima clipa. Am reusit, totusi, sa plecam spre Polonia in ziua in care trebuia, intr-un numar multumitor de….. 10 persoane. Drumul de la Budapesta la Cracovia a fost mult mai placut, datorita “Sfintei Cusete”, cu paturile ei primitoare si curate. Ajungand la destinatie in jurul orei 7 a.m, intrucat nu puteam sa beneficiem de cazare decat la ora 12, am fost nevoiti sa ne plimbam putin prin centrul orasului. Cred ca si unui eschimos i s-ar fi parut racoroasa Cracovia, in decembrie, la acea ora matinala. Frig, foarte frig, extrem de frig.

Ca o prima impresie, centrul vechiului oras ne-a adus aminte de Brasov si Sibiu, aceleasi trasaturi medievale si acelasi tip de Piata mare (de fapt, cea mai intinsa piata medievala din Europa, denumita Rynek Glowny). Aici, intalnesti calesti la tot pasul, un trompetist care, din ora in ora, umple aerul cu un cantec ce se intrerupe brusc si neasteptat….si multe, multe alte surprize. Vizitii calestilor sunt barbati sau femei, toti dichisiti si mandri. Turistilor le place sa se tranteasca pe banchetele de plus rosu, inchipuindu-si pentru cateva minute ca apartin unor familii de vita nobila. Legenda povesteste ca un dragon teroriza o mica asezare si nici un cavaler nu avea tupeul sa-l rapuna. Pana cand, un erou, venit din zona Austriei, numit Krakus, a avut ideea ca monstrului sa-i fie aruncata o vaca umpluta cu sulfura. De la numele eroului vine si numele capitalei regilor poloni – Krakow (Cracovia). Dar aceasta este legenda.

Istoria noteaza ca numele orasului a aparut, pentru prima oara, in cronica unui evreu, in urma cu o mie de ani In piata, se afla si biserica Sfanta Maria (Mariacki), cea mai importanta din oras. Este construita din caramida de culoare rosie si are doua turnuri inegale si ele, purtatoare ale unei legende. Se spune ca, doi frati construiau fiecare, cate unul dintre turnuri si, pana la un anumit nivel, se aflau la egalitate. Insa, fratele mai mare, invidios ca mezinul il devanseaza, l-a omorat pe acesta din urma. Dupa fapta, criminalul s-a simtit cuprins de remuscari…. si s-a sinucis. Din piata centrala, calea pietonala Grodzka duce catre dealul regal Wavel, unde se afla amplasate catedrala si castelul. Colina Wavel este parte a legendei. Dragonul, omorat de oamenii lui Krakus, isi avea salasul in pestera din interiorul acestui deal, iar mitul este exploatat si astazi, cand turistii, care platesc 3 zloti (un euro), coboara cateva zeci de trepte stramte intr-o pestera racoroasa, dar foarte mica. La iesire, prilej inedit de poze, alaturi de o statuie a dragonului. Dragonul din metal este racordat la gaz si, din cinci in cinci minute, scuipa flacari. Insa farmecul dealului Wavel, considerat un gen de "Acropole al Poloniei", e dat de catedrala si castel. Intr-unul dintre turnurile catedralei, se afla clopotul Zygmund, ce cantareste 11 tone. A fost turnat la inceput de secol al 16-lea, dar, un amanunt interesant consta in faptul ca a fost "croit" din bronzul tunurilor capturate de poloni in tarile romane. Pe langa vechile legaturi, traditionale, exista o serie de conexiuni intre Cracovia si Romania si de data mai recenta.

Toate comorile din castelul Wavel, inclusiv peste 100 de tapiserii provenind din secolul al 16-lea – expuse astazi la muzeul Wavel – au fost adapostite in 1939, in Romania, dupa invadarea Poloniei. Tezaurul polon a ajuns, apoi, in Canada si – in 1961-, s-a intors in tara de origine. Astazi, umbland prin Cracovia, poti descoperi lucruri legate de tara noastra, mai ales in supermarketuri. Exista vinuri romanesti, dar, si ghiduri turistice despre Romania, la un pret mai mic de 10 euro. Aceste carti sunt delicioase pentru un roman curios sa vada cum traduc polonezii numele oraselor. Astfel, Brasov este in poloneza Braszow, Sibiu este Sybin, Tara Romaneasca este WoÅ‚oszczyzna, iar Transilvania – Sedmiogorod. Nu incercati sa silabisiti, pronuntia este si mai teribila!

Din oras, n-am vazut decat centrul, recunosc…. Dar, aproape ca nu am avut nevoie de altceva. In Piata si pe stradutele adiacente, se afla amplasate o multitudine de cluburi, baruri si restaurante, dupa placul fiecaruia. Oamenii sunt deschisi si prietenosi, dar, marea majoritate nu se descurca prea bine in limba engleza. Aproape in fiecare seara, ne-am « adapostit » intr-un club cu muzica live, unde, de fiecare data, canta (bine) alta formatie (in general, de cover-uri). Preturile din Cracovia sunt mai mici decat in Bucuresti, iar centrele comerciale, aflate in imprejurimi, pot face victime, in randul “shopaholici-lor”. Periferiile arata ceva mai bine decat la noi, soselele nu prea stiu ce inseama groapa, iar o parte din trenurile lor personale arata mai bine ca Sageata Albastra din Romania. De Reveillon, Piata s-a umplut de oameni aflati in absolut toate starile de alcoolizare, iar dupa momentul culminant, sarbatorit printr-un mini-recital Leona Lewis, ea s-a golit aproape instantaneu, toata lumea mergand in directia cluburilor si a barurile din apropiere.

Trebuie sa precizez ca, pana la ora 5 dimineata, toate gunoaiele din Piata erau stranse, iar pana la sfarsitul zilei, scena era demontata. De altfel, pe tot parcursul anului, dimineata devreme, cand turistii dorm dusi, echipele de salubrizare spala tot, de la banci, pana la trotuare – si strang toate gunoaiele -, pentru ca vizitatorii sa admire orasul in tonuri cat mai pozitive. Dupa ora 10, incepe forfota. Optiunile sunt diverse: turistii fie fotografiaza, fie isi fac siesta pe terase, fie aleg o masinuta de golf, care sa-i plimbe prin zonele istorice ale orasului. La categoria "diverse" pot mentiona ca, in centrul Cracoviei, am vazut sase cai (toti frumosi!). Tot acolo, unii sustin ca l-au zarit pe actorul american Steve Buscemi (mie-mi vine greu sa cred, dar, cine stie?), deci, putem spune ca este "destinatia preferata a starurilor de la Hollywood".

De asemenea, in Cracovia sunt destule atractii turistice clasice, care merita vizitate, la majoritatea fiind usor de ajuns, dupa ce se cerandu-se indicatii de la receptia hotelului. Serviciile de care am beneficiat, aici, au fost mult mai bune decat la unele hoteluri de 3* de la noi din tara. Pot sa declar, cu mana pe inima, ca cea mai buna mancare din TOATE excursiile mele (Portugalia, Spania, Italia, Franta, Belgia, Ungaria, Austria, Marea Britanie etc) am servit-o aici, in aceasta localitate, incarcata de istorie si caracterizata de locuri cochete, foarte bine ingrijite si conservate.

Dupa cinci zile petrecute in Cracovia, ne-am intors in Romania….A fost o excursie atat de reusita, incat glumele nascute atunci si diversele intamplari, petrecute, inca, pot fi reproduse constant. Asadar, daca aveti ocazia, nu ocoliti Cracovia! Este un oras foarte frumos, plin de locuri, in care nu te plictisesti, si de oameni prietenosi.

ARTICOLE SIMILARE

Castiga 3 noi seturi Lady Health

CONCURS: Cel mai frumos cadou de Iepuraș! ÎNCHEIAT

realitatea

Philips a câştigat patru Premii EISA pentru inovaţie în TV şi Home Entertainment

realitatea

Å¢inuta de cocktail, Alexandra!

realitatea

Castiga 1 din cele 3 memory stick-uri de 8GB oferit de USB Promo

Jurnal de călătorie, Adriana – Milano

realitatea

Scrie un comentariu