Tabu
HEALTHSlider

La fiecare 11 secunde, o gravidă sau un nou-născut moare undeva în lume – raport ONU

O gravidă sau un nou-născut îşi pierde viaţa la fiecare 11 secunde undeva în lume, chiar dacă naşterea nu mai reprezintă o cauză de mortalitate la fel de mare ca în urmă cu câteva decenii datorită unei mai bune asistenţe medicale.

Se estimează că 2,8 milioane de femei însărcinate și nou-născuți mor în fiecare an sau 1 la fiecare 11 secunde, majoritatea din cauze care pot fi prevenite, potrivit unui raport realizat de UNICEF, OMS, ONU, UNFPA și World Bank Group. Numărul deceselor infantile a scăzut cu aproape jumătate, iar cel al deceselor materne, cu mai mult de o treime, începând cu anul 2000, în special datorită accesului îmbunătăţit la servicii medicale accesibile şi de calitate.

Pentru mame și bebelușii lor, perioada din preajma nașterii este foarte vulnerabilă. La mame, complicații care duc la deces pot apărea fără niciun simptom în orice moment din timpul sarcinii și al nașterii. În 2017, conform ultimelor estimări, peste 800 de femei au murit în fiecare zi din cauza complicațiilor în sarcină și naștere, sau peste 290.000.

De asemenea, în cazul nou-născuților, primele 28 de zile de viață – perioada de nou-născut – sunt critice pentru supraviețuirea lor. Copiii se confruntă cu cel mai mare risc de a muri în prima lună de viață. În 2018, 7.000 de nou-născuți au murit în fiecare zi. Aproximativ o treime din ei au murit în ziua în care s-au născut și aproape trei sferturi doar în prima săptămână. Conform celor mai recente estimări privind mortalitatea infantilă, nou-născuții au reprezentat în 2018 aproximativ jumătate din cele 5,3 milioane de decese sub cinci ani.

„Ajutor specializat pentru mame şi nou-născuţi în perioada naşterii, alături de apă curată, nutriţie adecvată, medicamente şi vaccinuri esenţiale pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a precizat în cadrul raportului Henrietta Fore, directoare executivă UNICEF.

Datele arată inegalităţi semnificative între regiuni, femeile şi copiii din Africa Subsahariană confruntându-se cu un risc mult mai ridicat de moarte timpurie în comparaţie cu alte regiuni. Rata mortalităţii materne este de circa 50 de ori mai mare în cazul femeilor din Africa Subsahariană în comparaţie cu ţările bogate, iar nou-născuţii din această regiune au o probabilitate de 10 ori mai mare de deces în prima lună de viaţă, potrivit raportului.

Prin intermediul campaniei sale globale, Every Child ALIVE, care solicită soluții în numele nou-născuților din lume, UNICEF îndeamnă guvernele, sectorul privat și societatea civilă la:

  • Creșterea finanțării și a conștientizării, în special în domenii care vor îmbunătăți sănătatea mamei și a nou-născutului;
  • Dezvoltarea abilitățile angajaților din domeniul sănătății și asigurarea că dispun de echipament pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate, care să satisfacă nevoile de sănătate ale femeilor și ale nou-născuților;
  • Investiții în asistența medicală primară, inclusiv în consolidarea sistemelor de sănătate;
  • Instalații de sănătate curate și funcționale dotate cu apă, săpun și electricitate, la îndemâna fiecărei mame și bebeluși;
  • Instruirea fetelor, a mamelor și a familiilor acestora pentru a învăța să ceară îngrijire de calitate.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ce NU e bine sa faci inainte de culcare

realitatea

Cele șapte uleiuri esențiale pe care să le ai cu tine în vacanță

Andreea Damian

Dana Săvuică a refăcut ședința foto cu iepurași

Tabu Tabu

Afla care sunt tendintele in make-up primavara/vara 2016

realitatea

Toyota construiește orașul smart cu AI, roboți și mașini care se conduc singure

Andreea Damian

Ce este fenomenul jobstoppers, promovat de Justin Bieber și Rihanna și care afectează tinerii

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu