Home > Health > Legătura strânsă dintre obezitate și depresie ar trebui să le îngrijoreze mai mult pe femei

Legătura strânsă dintre obezitate și depresie ar trebui să le îngrijoreze mai mult pe femei

obezitate

Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc foarte crescut de a fi afectate, totodată, de depresie, iar cele care sunt afectate de depresie, manifestă un risc mai mare de a deveni obeze. Iar noile cercetări din domeniu sugerează că persoanele supraponderale și obeze pot prezenta un risc crescut de depresie, chiar și în absența altor probleme de sănătate.

Cercetarea, publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a arătat că impactul psihologic al obezității cauzează depresie, mai degrabă decât bolile asociate supraponderalității, cum ar fi diabetul.

„Studiul nostru demonstrează că supraponderabilitatea nu creşte doar riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, ci poate conduce la depresie”, a mărturisit unul dintre coordonatorii studiului.

Oamenii de știință de la Universitatea Australiei de Sud (UniSA) şi Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au analizat date medicale prelevate de la 48.000 de pacienţi din Marea Britanie diagnosticaţi cu depresie pe care le-au comparat cu informaţiile furnizate de un grup de control alcătuit din 290.000 de persoane, născute între anii 1938 și 1971.

Echipa de cercetători a folosit o abordare genetică pentru a explora legătura de cauzalitate dintre cele două afecțiuni. Aceștia au separat componenta psihologică a obezităţii de impactul problemelor de sănătate asociate obezităţii folosind gene asociate cu un indice de masă corporală mai mare (IMC), dar cu un risc scăzut de boli, precum diabetul.

„Aceste gene s-au dovedit a fi la fel de intens legate de depresie ca cele asociate cu IMC mai mare şi cu diabetul. Acest lucru sugerează că supraponderalitatea provoacă depresie, cu şi fără probleme de sănătate asociate, în special în cazul femeilor”, a declarat Elina Hypponen, autoarea principală a studiului.

Articole asemanatoare
obezitate
Studiu: 5 obiceiuri pe care mamele trebuie să le respecte pentru a reduce riscul de obezitate la copii
Sophie Turner spune că s-a luptat cu o depresie severă în timpul filmărilor pentru Game of Thrones
curățenia
De ce pe unii dintre noi curăţenia îi face mai puţin anxioşi?
Billie Marten: depresia m-a făcut să compun cel mai fericit cântec pop

Comenteaza acest articol

Legătura strânsă dintre obezitate și depresie ar trebui să le îngrijoreze mai mult pe femei

by Andreea Damian   1 min
0