Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Limba artificială îți spune dacă bei o băutură contrafăcută

Limba artificială dezvoltată de oamenii de știință scoțieni ar putea ajuta la reducerea comerțului cu alcool contrafăcut. Tehnologia urmează să fie folosită şi pentru identificarea otrăvurilor ca şi pentru monitorizarea apei din râuri.

Echipa de cercetători spune că dispozitivul lor poate să sesizeze diferenţele dintre băuturi de vechime diferită şi chiar când e vorba despre un amestec şi când despre un single malt. O invenție despre care spun că ar putea ajuta în lupta împotriva produselor alcoolice contrafăcute.

„Îţi poţi programa «limba» să cunoască gustul uneia dintre aceste băuturi astfel încât atunci când apare o substanţă contrafăcută o poate identifica”, spune Alasdair Clark, coordonatorul echipei de cercetare de la Universitatea din of Glasgow.

Clark a spus că tehnologia poate fi încorporată într-un dispozitiv mic portabil și să aibă o gamă largă de aplicații, de la identificarea otrăvurilor până la monitorizarea râurilor. „Inițial ne-am gândit la asta mai mult pentru un fel de linie de producție, pentru întreținerea controlului calității. De exemplu, dacă sunteți o companie de sucuri de mere și doriți să vă asigurați că sucul de mere pe care îl faceți mâine este același ca și cel pe care l-ați făcut săptămâna trecută”, a spus Clark, pentru The Guardian.

Limba artificială are la bază o placă de sticlă cu trei tablouri separate, fiecare compusă din 2 milioane de „papilele gustative artificiale” – pătrate, de aproximativ 500 de ori mai mici decât o papilă gustativă la om, cu laturile având o lungime de doar 100nm. Există șase tipuri diferite de astfel de pătrate în dispozitiv, trei tipuri fiind din aur și trei din aluminiu. În timp ce un tip de aur și unul de aluminiu sunt în esență goale, suprafețele celorlalte tipuri sunt acoperite cu substanțe chimice diferite.

În urma testelor realizate, „limba artificială” a reușit să determine, cu o acuratețe de peste 99%, diverse soiuri și mărci de whisky scoțian folosite în cadrul experimentelor. Practic, „limba artificială” măsoară gradul absorbției luminii pentru fiecare lichid în parte.

Pentru testare, au fost folosite şapte tipuri de whisky single malt, apă, etanol şi vodcă cu o concentraţie de 40%.

ARTICOLE SIMILARE

DE CE si-a parasit sotul DUCESA KATE in mijlocul sarcinii!!!

realitatea

Ora de vară 2022. Când se dau ceasurile înainte cu o oră

Andreea Damian

Stilul prințului Philip: garderoba fără cusur a unui gentleman

Andreea Damian

Mariah Carey și rochia specială de Crăciun de 20 kg. A avut nevoie de șase bărbați să-i care trena

Andreea Damian

Diana Dumitrescu si-a pus toti fanii in cap cu poza ASTA! Ce a facut in gara la Fetesti

Digital Pot – planta care se conectează la calculator

realitatea

2 comentarii

Scrie un comentariu