Tabu
lifestyle

Literatura gay pentru copii

La sfârșitul lunii noiembrie 2009, un băiețel în vârstă de 10 ani din statul american Arkansas ajungea pe prima pagină a ziarelor pentru că a refuzat să cânte imnul american din cauză că acesta ar avea o premisă falsă: ‘M-am uitat și la sfârșit se spune că există dreptate pentru toți’, spune Will Phillips, ‘iar persoanele gay nu se pot căsători. Există încă suficiente dovezi de rasism și sexism în lume’.

Cu toate că acest caz de lipsă de disciplină școlară îi face pe mulți să chestioneze adevăratele lecții pe care le oferim copiilor, Will are dreptate din cel puțin un punct de vedere: imnul american include referințe la o lume ideală, iar realitatea pe care copilul o descoperă este din multe privințe departe de adevăr.

Familia Philips nu este una care să își educe în mod voit copilul în ideea unei libertăți absolute. Cu toate acestea, îi oferă lui Will suficiente argumente și îl tratează ca pe un adult în discuții, astfel permițându-i să ia decizii cum a fost cea care a cauzat un mare scandal la școală.

Dacă generația următoare va fi mai puțin pasibilă de homofobie, acest lucru nu este numai meritul părinților. Cum literatura pentru copii a avut întotdeauna o latură moralizatoare, în ultimele decenii, morala poveștilor pentru copii nu a ocolit nici subiectele gay. Poate cea mai cunoscută poveste gay pentru copii este ‘Am I Blue?’ a lui Bruce Coville, despre un copil care este diferit de ceilalți și astfel este deseori victima violenței colegilor săi. Melvin, o zână de sex masculin, îi explică personajului că violența este deseori aleatorie, iar faptul de a fi diferit (în cazul nostru gay) nu este ceva izolat. Dacă toate persoanele gay ar deveni peste noapte albastre, homofobia ar înceta – aceasta este morala poveștii – întrucât nu poți urî persoane cu care ești obișnuit să socializezi și pe care le respecți chiar dacă nu le cunoști orientarea sexuală.

Un număr de cărți adresate copiilor se concentrează pe o temă gay din perspectiva acceptării noilor familii gay. Copiii care au doi părinți de același sex pot fi deseori discriminați de colegii de școală, crescuți în ideea unei familii tradiționale. Hedi Argent a avut un succes considerabil cu ‘Josh and Jaz Have Two Mums’, iar Michael Willhaite a produs un titlu clasic pentru copii, ‘Daddy’s Roommate’.

‘And Tango Makes Three’ a lui Peter Parnell și Justin Richardson este povestea a doi pinguini masculi, Roy și Silo, care formează un cuplu. Această carte a fost numită de American Library Association cartea cea mai controversată din anii 2007-2009, întrucât foarte multe școli au retras-o din biblioteci în urma protestelor părinților. Se pare că deși cărțile educative pentru copii sunt numeroase și își ating scopul, educația părinților este cea care este defectuoasă.

ARTICOLE SIMILARE

Anne Hathaway – despărțire de la un buchet de flori

realitatea

Marius Hagger, Ringier: -Va fi o toamnă grea-

realitatea

Noaptea muzeelor în România

realitatea

Cum arata OPRAH fara machiaj si peruca

În Israel a avut loc un concurs de Miss dedicat femeilor plinuțe

realitatea

Rochia de $150,000 a Lupitei Nyong’o a fost furata

realitatea

Scrie un comentariu