Tabu
LIFESTYLE Slider

„Lockdown”, desemnat cuvântul anului 2020 de dicţionarul Collins

lockdown

Lockdown, substantivul care a ajuns să definească atât de multe vieți în întreaga lume în 2020, a fost desemnat cuvântul anului de către Collins Dictionary, potrivit BBC.

Lockdown este definit de Collins ca „impunerea unor restricții stricte asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului la spațiile publice”, iar utilizarea sa a crescut în ultimul an. Collins Corpus conține materiale scrise de pe site-uri web, cărți și ziare, precum și materiale radio, televiziune și conversații, a înregistrat o creștere cu 6.000% a utilizării sale. În 2019, au fost utilizate 4.000 de cazuri înregistrate de blocare. În 2020, acest lucru a crescut la peste un sfert de milion.

Acest cuvânt „înglobează experienţa împărtăşită de miliarde de oameni”, au spus reprezentanţii Collins. Lexicografii au înregistrat peste 250.000 de utilizări ale „lockdown” (izolare, restrictii de acces şi mobilitate, n.r.) faţă de 4.000, anul trecut. Alţi termeni legaţi de pandemie aflaţi pe listă sunt „furlough” (şomaj tehnic), „key worker” (lucrător cheie), „self-isolate” (auto-izolare) şi „social distancing” (distanţare socială), precum şi „coronavirus”.

Potrivit dicţionarului, „lockdown” a intrat în limbajul comun odată ce guverne din întreaga lume au început să ia măsuri pentru încercarea de a opri răspândirea Covid-19, la începutul anului.

Termeni care nu au legătură cu pandemia

Termeni care nu au legătură cu pandemia şi au ajuns în lista Collins Dictionary reflectă transformările socio-politice din 2020. Astfel, abrevierea „BLM” (Black Lives Matter), care a înregistrat o creştere de 581% de utilizare, şi „Megxit”, termen folosit pentru retragerea ducelui şi ducesei de Sussex din atribuţiile familie regale britanice, au ajuns în listă.

„TikToker” (persoană care partajează conţinut pe platforma TikTok) şi „Mukbang” (termen sud-coreean care descrie o persoană care difuzează videoclipuri în care apare ingerând mari cantităţi de mâncare) s-au făcut remarcate, de asemenea, anul acesta.

Helen Newstead, consultant la Collins, a spus: „Limbajul este reflexia lumii din jurul nostru, iar 2020 a fost dominat de pandemie. Izolarea a afectat modul în care lucrăm, studiem, facem cumpărături şi socializăm”. „Cu multe ţări care intră într-o a doua izolare, nu este un cuvânt al anului pe care să îl sărbătorim, dar este, probabil, unul care rezumă anul pentru mare parte din lume”.

ARTICOLE SIMILARE

Desi e casatorita de 47 de ani cu un barbat, Dolly Parton vrea sa se marite cu amanta!

Elle Macpherson, sfaturi de dietă și sport pentru femeile de peste 50 de ani

Andreea Damian

Gomajul „economic” pentru față și corp propus de Andreea Ibacka

Andreea Damian

Antonia a pozat sexy cum nu a făcut-o niciodată

Tabu Tabu

Borsuri savuroase / Retete anti-mahmureala

realitatea

Despre cum un simplu test de depistare a sarcinii a dus la dispariția broaștelor la nivel global

realitatea

Scrie un comentariu