Tabu
lifestyle

Love me Tender, Love me true

Recomandările de luna aceasta își au locul printre euforiile, suspinele și micile ingenue jurăminte de iubire. Nu e întâmplător că literatura vorbește despre dragoste. Orice subiect poate fi inepuizabil dacă e scris bine (nu subiectul face romanul, ci romanul face subiectul), dar când vine vorba despre spirit & suflet, infinitele nuanțe se împleticesc cu o lejeritate enervantă. Åži-n minte, și-n pagini de carte. Fiți subiectivi, așadar. „Claritatea” propriului filtru sensibilo-rațional pare a fi cea mai inspira(n)tă soluție care s-a lăsat descoperită până acum.

Lanark și iubirea extraterestră

Într-o lume alienată, în care tăișul tragediilor lucește după fiecare colț, ființele își păstrează, în felurile cele mai bizare, umanitatea. Slăbiciunea, speranța și patima, tremurul emoționant al îndrăgos­tirii trec de toate ușile metalice. Lanark se zbate undeva între su­prarealism și supradevenire, călă­torind frenetic de la o lume frântă la o alta, într-unul dintre cele mai bune romane ieșite pe piață de curând: LanarK: O viață în patru cărți, al scoțianului Alasdair Gray (Editura Polirom).

Pisici, bărbați, fotografii

Dacă e să revenim la partea cea mai plăcută a iubirilor, pasiunea, n-ar trebui să ratați un du-te-vino contrastant. O carte fascinantă inclusiv pentru stăpânii de câini (care, se înțelege, s-au lăsat de pisici), o bijuterie mignonă și, până mai ieri, misterioasă, „Viața și opiniile filozofice ale unei pisici“ (Editura Art). E de un moralism ludic nemaintâlnit. De meditat la secretele celui mai seducător personaj: „Don Juan: Originea legendei“ (Editura Humanitas). Åži, într-un regis­tru grav, „O singură fotografie“ (Editura Humanitas) fixează obiectivul pe moarte, alegere și unicitate.

Love & the City

 La recomandarea lui José Saramago, citiți Ierusalim-ul lui Gonçalo Tavares (Editura Humanitas Fiction). O suprapunere de povești cu miză complexă ce demonstrează cum micile bucle ale destinului ne plasează într-un perpetuu „punct și de la capăt”. De la tumultul citadin, alunecați spre aerul ca de opiu al Malaeziei. Fabrica de mătase (Editura Humanitas Fiction) e nu doar o carte de atmosferă, ci mai ales un evantai al gândurilor și suferințelor de soție îndrăgostită.

Cu delicatețe, autorul Tash Aw desface temerile unei iubiri pierdute într-o vreme – ne aflăm în anii ’40 – a conflictelor care trebuie, inepuizabil, reduse la tăcere. O altfel de iubire de căutat în romanul Poarta coliviei de Katie Hickman (Editura Polirom), care și-a dedicat 15 ani din viață pentru a se documenta despre Constantinopolul secolului al XVI-lea – proaspătă și surprinzătoare apariție.

ARTICOLE SIMILARE

DR. MIHAELA BILIC – Detoxifierea in 3 zile (www.bpt.ro)

Prezervativul – 500 de ani de protecție!

realitatea

Tatăl lui Huidu, atacat pe stradă! Mama vitregă a rămas fără o ureche

Cainele politist MARCO a gasit copilul pierdut din GORJ!

PLEDEZ PENTRU TINE(RI) și-a anunțat câștigătorii

realitatea

Avioane cu psihologie inversă

realitatea

Scrie un comentariu