Tabu
LIFESTYLESlider

Machiajul, măștile personajului principal din Joker purtate de protestatarii din întreaga lume

Jokerul lui Todd Phillips i-a inspirat pe protestatarii din întreaga lume să adopte același machiaj și aceeași mască pe care le poartă băiatul rău din seria Batman.

În ciuda cronicilor predominant negative ale criticilor, și în ciuda reacției de respingere a publicului, portretul personajului a atins totuși niște corzi sensibile și acum e reprezentantul luptei împotriva puterii din întreaga lume. În filmul controversat care se află în continuare pe locul unu în Box Office, cu un total de 800 de milioane de dolari din încasări, Phillips rescrie istoria orașului Gotham și examinează transformarea lui Arthur Fleck în clovnul răzvrătit. Și asta deși Warner Bros a încercat activ și fără succes să-l descurajeze pe Phillips să ducă la bun sfârșit filmul.

JOKER-ul lui Phoenix a ajuns din dușman aliat

În parte comentariu sociopolitic însă mai ales portret al unui personaj negativ, dușmanul lui Batman, Joker se confruntă cu o serie de probleme societale și etice. Cu un Joaquin Phoenix genial în rolul principal, filmul încearcă să abordeze subiecte tabu precum bolile mintale și lipsa unui program real care să-i ajute pe cei care suferă de acestea să se reintegreze în societate, până la diferențele tot mai mari de venituri între bogați și săraci, etc. Din păcate (sau, din fericire, în funcție de părerile fiecăruia dintre noi), filmul pare să fi atins niște locuri dureroase chiar în lumea reală. Cu siguranță că cinematografele chinezești nu vor difuza filmul (luând în considerare și ultima controversă legată de filmul lui Tarantino) iar acum, când protestatarii au început să poarte măști și vopsea Joker, situația pare să se fi escaladat în moduri pe care nimeni nu le-ar fi putut bănui.

JOKER la un protest de stradă din Chile

Potrivit France24 oamenii din Liban (și din multe alte orașe din întreaga lume în care au loc chiar zilele acestea proteste) au început să-și picteze fețele pentru a ajunge la imaginea iconică (și neliniștitoare) a Jokerului. Un grup de artiști graffiti cunoscuți sub numele de Ashekm a realizat chiar și o lucrare de stradă care înfățișează un clovn încruntat care aprinde un cocktail Molotov.

Joker pe un perete din Santiago de Chile

Alte mesaje și lucrări de artă au fost găsite în orașe din întreaga lume, inclusiv în Los Angeles, Chile și Hong Kong.

Joker a apărut și după confruntările foarte violente din Quito (Ecuador) din primele două săptămâni ale lunii octombrie. La fel ca în Chile, picătura care a umplut paharul a fost dublarea prețului carburantului, o măsură parte a pachetului de măsuri care ar vrea reducerea deficitului, pe placul FMI. Astfel, comunitățile indigene, care sunt afectate în principal de măsurile agresive de austeritate, au decis să se mobilizeze și să meargă în capitală, să participe la diverse marșuri diferite, până când totul s-a transformat în revoltă de stradă.

Pe Twitter au apărut numeroase astfel de exemple alături de etichetele aferente subiectului protestelor. Jokerul a apărut la protestele din Beirut împotriva creșterilor fiscale, împotriva elitei politice și corupției cu eticheta #Lebanon #TheJoker.

JOKER, din personaj anonim la reprezentare a marginalilor ignorați

În cadrul unui interviu acordat pentru France24, autorul și istoricul William Blanc a explicat de ce crede că protestatarii au preluat înfățișarea personajului, spunând: „Filmul lui Todd Phillips despre Joker are o adevărată putere evocatoare. El întruchipează o formă de protest împotriva unui sistem politic despre care oamenii cred că este inflexibil și nu le ascultă doleanțele”. Cu toată notorietate în creștere, fenomenul este încă unul relativ de nișă. Influența personajului Joker asupra oamenilor din întreaga lume s-a petrecut deja și se poate ca aceasta să crească în continuare pe măsură ce proteste violente împotriva sistemului se răspândesc peste tot în lume. Dacă până acum Jokerul era doar o amenințare fără nume, un simbol al haosului și un distrugător, dându-i un nume și o poveste care-l umanizează și-l face chiar simpatic impactul său asupra spectatorilor a fost unul uriaș și merită examinat. Fleck este văzut fie ca o întruchipare a omului distrus și îngenuncheat de societate, fie ca un psihopat furios și tocmai faptul că ambele portrete sunt credibile îl transformă într-un personaj foarte puternic din punct de vedere politic și social.

Una dintre cele mai populare măști adoptate vreodată de protestatarii din întreaga lume a fost și cea din filmul V de la Vendetta. De altfel, în paralel cu masca Jokerului, protestatarii din Hong Kong încă mai poartă măștile zâmbitoare ale lui Guy Fawkes. Măștile din „V de la Vendetta”, au fost preluate de mai multe mișcări de protest în ultimii ani, în special de activiștii Occupy Wall Street și Anonymous.

Măștile au apărut pentru prima dată la începutul anilor ’80 în cartea de benzi desenate V de la Vendetta a britanicului Alan Moore. În cartea sa, un anarhist mascat preia controlul asupra unui guvern fascist imaginar britanic. Un film din 2005 bazat pe cartea de benzi desenate a transformat personajul lui Moore în simbol. Masca a devenit răspândită pe plan internațional în rândul grupurilor care protestează împotriva politicienilor, băncilor și instituțiilor financiare. Săptămâna trecută, un bărbat din Hong Kong, care a protestat în timp ce purta masca, a spus că s-a inspirat de la protagonistul cărții deoarece: „Personajul Vendetta este un simbol al anti-totalitarismului din întreaga lume. Cred că acest personaj va atrage atenția și îngrijorarea internațională ”, a mai spus el pentru AFP.

E interesantă evoluția măștilor și simbolurile pe care acestea le transmit celor care văd aceste măști îndreptate împotriva politicienilor, sistemelor economice și sociale. Spre exemplu, în Hong Kong, pe lângă măștile lui Guy Fawkes și Jokerului, protestatarii mai poartă și măștile ursulețului Winnie the Pooh (pentru că utilizatorii de internet chinezi au glumit despre faptul că președintele chinez Xi Jinping ar semăna foarte bine cu ursulețul), broscoiului Pepe the Frog sau ale baschetbalistului LeBron James tot pentru a-și transmite mesajele anti guvern.

Pe lângă mesajele socio-politice pe care le transmit prin intermediul măștilor, există și un motiv cât se poate de practic pentru care demonstranții au recurs la purtarea acestora. Evitarea recunoașterii faciale cu ajutorul dronelor. Spre exemplu, exact din acest motiv, în Hong Kong a fost interzisă purtarea măștilor în public. Doar că, imediat după anunț, mii de protestatari au ieșit pe străzi cu și mai multe măști care să încurce autoritățile.

ARTICOLE SIMILARE

A cheltuit 75.000 $ să semene cu Kylie Jenner, dar rezultatul a speriat-o și pe vedetă

Andreea Damian

Daniel Buzdugan, marcat pe viata: “Aruncat prin geamul din spate al unui taxi, in seara asta pe DN1”

Andreea Bănică și-a concediat soțul. Ce spune despre divorțul de Lucian Mitrea

Andreea Damian

Anca Serea trece prin momente cumplite acasă

Andreea Damian

4 coafuri ideale pentru vreme ploioasă

Andreea Damian

Ce emisiune de succes va face Mona Segall la Antena 1

Scrie un comentariu