Tabu
Image default
CULTURESlider

Mai avem doar cinci ani pentru a ne salva planeta – spune un om de știință de la Harvard

Poluarea cu dioxid de carbon accelerează rapid schimbările climei într-o situație care a mai fost întâlnită pe Pământ ultima dată în epoca Eocen, atunci când nu exista gheață la poli, a avertizat Jim Anderson, om de știință de la Harvard, cunoscut pentru legarea CFC-urilor de eroziunea stratului de ozon.

Nivelul de carbon din atmosferă la care s-a ajuns în acest moment nu a mai ajuns asemenea cote alarmante de aproximativ 12 milioane de ani. Greșelile oamenilor se mai pot repara doar prin reducerea emisiilor de carbon, a spus Anderson citat de Forbes.

“Avem informatii amănunțite despre ceea ce înseamnă această situație pentru că avem dovezi despre cum arăta lumea în urmă cu milioane de ani, pe când Pământul nu avea gheață la niciunul dintre poli. Nu exista aproape nici o diferență de temperatură între ecuator și poli iar oceanele erau cu aproape 10ºC mai calde decât sunt astăzi”, a spus Anderson. Practic cantitatea de vapori de apă din atmosferă exponențial mai mare iar asta însemna că toate furtunile erau extrem de violente.

Oamenii nu înțeleg că mai putem să ne salvăm doar prin reducerea emisiilor de carbon, altfel, recuperarea este cu totul imposibilă, fără o transformare a industriei, o accelerare a efortului de a opri poluarea cu carbon și a-l elimina din atmosferă și un nou efort de a reflecta lumina soarelui departe de polii pământului, mai spune Anderson.

“Șansa ca în Arctica să mai avem permafrost după 2022 este în esență zero”, a spus Anderson, cu 75-80% din gheața permanentă care s-a topit deja în ultimii 35 de ani. Pământul răspunde la încălzirea din ultima vreme și reacționează prin eliberarea de metan care în prezent este prins în permafrost și sub mare, ceea ce va exacerba încălzirea. Un alt răspuns este posibila topire a întregii cantități de gheață din Groenlanda, despre care Anderson crede că va ridica nivelul mării cu 7 metri.

Profesorul Harvard, Jim Anderson, cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa care leagă clorofluorocarburile de gaura de ozon, a avertizat despre ireversibilitatea schimbărilor climatice. Anderson a primit Medalia Benton din Chicago pentru Servicii Publice în 2016, în parte pentru contribuția științei care a condus la Protocolul de la Montreal, acordul internațional din 1987 pentru a reduce daunele asupra stratului de ozon.

ARTICOLE SIMILARE

Cele 3 zodii care țin ranchiună toată viața. Nu iartă și nu uită!

Andreea Damian

Povestea celui mai faimos model cu sindrom Down. Vrea să defileze pentru Victoria’s Secret

Andreea Damian

Sexy-calendarul Putin din 2020 transmite un mesaj subliminal către guvernele lumii

Andreea Damian

Kim Kardashian a câștigat procesul! Trebuie să primească 2,7 mil. $

Andreea Damian

Olimpia Melinte, nominalizată la Premiile Goya

Confort garantat | Cele nouă modalități de a purta blugi primăvara

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu