Tabu
Image default
CULTURESlider

Mai avem doar cinci ani pentru a ne salva planeta – spune un om de știință de la Harvard

Poluarea cu dioxid de carbon accelerează rapid schimbările climei într-o situație care a mai fost întâlnită pe Pământ ultima dată în epoca Eocen, atunci când nu exista gheață la poli, a avertizat Jim Anderson, om de știință de la Harvard, cunoscut pentru legarea CFC-urilor de eroziunea stratului de ozon.

Nivelul de carbon din atmosferă la care s-a ajuns în acest moment nu a mai ajuns asemenea cote alarmante de aproximativ 12 milioane de ani. Greșelile oamenilor se mai pot repara doar prin reducerea emisiilor de carbon, a spus Anderson citat de Forbes.

“Avem informatii amănunțite despre ceea ce înseamnă această situație pentru că avem dovezi despre cum arăta lumea în urmă cu milioane de ani, pe când Pământul nu avea gheață la niciunul dintre poli. Nu exista aproape nici o diferență de temperatură între ecuator și poli iar oceanele erau cu aproape 10ºC mai calde decât sunt astăzi”, a spus Anderson. Practic cantitatea de vapori de apă din atmosferă exponențial mai mare iar asta însemna că toate furtunile erau extrem de violente.

Oamenii nu înțeleg că mai putem să ne salvăm doar prin reducerea emisiilor de carbon, altfel, recuperarea este cu totul imposibilă, fără o transformare a industriei, o accelerare a efortului de a opri poluarea cu carbon și a-l elimina din atmosferă și un nou efort de a reflecta lumina soarelui departe de polii pământului, mai spune Anderson.

“Șansa ca în Arctica să mai avem permafrost după 2022 este în esență zero”, a spus Anderson, cu 75-80% din gheața permanentă care s-a topit deja în ultimii 35 de ani. Pământul răspunde la încălzirea din ultima vreme și reacționează prin eliberarea de metan care în prezent este prins în permafrost și sub mare, ceea ce va exacerba încălzirea. Un alt răspuns este posibila topire a întregii cantități de gheață din Groenlanda, despre care Anderson crede că va ridica nivelul mării cu 7 metri.

Profesorul Harvard, Jim Anderson, cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa care leagă clorofluorocarburile de gaura de ozon, a avertizat despre ireversibilitatea schimbărilor climatice. Anderson a primit Medalia Benton din Chicago pentru Servicii Publice în 2016, în parte pentru contribuția științei care a condus la Protocolul de la Montreal, acordul internațional din 1987 pentru a reduce daunele asupra stratului de ozon.

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai frumoase citate despre dragoste din literatura franceza!

realitatea

Kelly Clarkson o va înlocui pe Ellen DeGeneres

Andreea Damian

Joaquin Phoenix aduce un omagiu „actorului său preferat, Heath Ledger”, în discursul de la Premiile SAG 2020

Andreea Damian

Blob, organismul misterios fără creier şi cu 720 de sexe

Andreea Damian

Oscar 2022 | Au fost anunțați prezentatorii pentru gala din acest an

Andreea Damian

A murit MIRCEA STOIAN! O mare figura a televiziunii a disparut!

2 comentarii

johnneil 19 June 2019 at 13:22

Singura speranta a mea este ca dupa disparitia ultimului om de pe aceasta planeta, incet-incet ea isi va reveni. Spar ca omul va dispare din acest univers definitiv. OMUL = specie de imbecili.

Răspunde
Hintescu 3 July 2019 at 18:00

Omul nu va dispărea niciodată, deoarece a fost creat de Dumnezeu să trăiască veșnic, moartea cu care se confruntă omul nu înseamnă anihilare, ci separare sufletului de trup, iar la înviere trupul înviat se unește cu sufletul, și va continua să trăiască veșnic ,fie cu Dumnezeu în Paradis, fie cu Satan și îngerii lui răi în iazul de foc, actualul pământ va fi distrus complect prin foc ,iar Dumnezeu va crea un nou pământ și un nou cer, unde vor locui cei neprihăniți .

Răspunde

Scrie un comentariu