Tabu
HEALTHSlider

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Noul proiect de Contract-cadru, pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prevede mai multe servicii medicale gratuite, printre care detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, test Frax, dar și test Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice.

Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) propun ca românii să poată beneficia, de la anul, de mai multe servicii medicale gratuite. Astfel, în premieră, autoritățile propun ca asigurații să beneficieze de detartraj gratuit o dată pe an, de un test Frax – prin care se calculează riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză, și în plus, doamnele să poată solicita test gratuit Babeș-Papanicolau dacă sunt simptomatice.

Totodată, au fost introduse consultațiile preventive pentru depistarea precoce a afecțiunilor pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 de ani, cuprinzând evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale, a sănătății reproductive.

La persoanele peste 60 de ani se propune evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, de osteoporoză, de incontinență urinară, de melanom malign, evaluarea sănătății mintale, inclusiv a depresiei, precum și a riscului de demență.

Pentru adulții cu vârstă între 18 și 39 de ani inclusiv, consultațiile de prevenție ar urma să se acorde anual, față de o dată la 3 ani, cum este acum.

În cazul episoadelor de boală acută sau acutizare a unor afecţiuni cronice, a doua consultație se propune a se acorda la un interval de maximum 5 zile calendaristice față de prima consultație. În cazul episoadelor de boală subacută, a doua consultație se va acorda la un interval de maximum 8 zile calendaristice față de prima consultație – pentru un acces rapid la servicii medicale, se mai arată în documentul citat.

Pentru anumite tipuri de consultații de tipul celor preventive acordate copiilor cu vârsta de până la 3 ani inclusiv sau adulților de peste 40 de ani fără semne de boală, în cadrul cărora se intervine asupra riscurilor modificabile, precum și consultațiile de management de caz, acordate în primul trimestru de la inițiere, estimarea timpului aferent crește la 30 de minute, față de 15 minute, în prezent. Măsura ar urma să încurajeze acordarea acestor tipuri de consultații, se mai arată în document.

Potrivit aceleiași surse, Casa decontează un singur serviciu medical, procedură sau tratament de același tip pentru un CNP pe zi. Precizarea „de același tip” vine după ce în presă au apărut informații legate de schimbarea modului de decontare a serviciilor în ambulatoriu, în sensul decontării unui singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană.

ARTICOLE SIMILARE

Cum s-a schimbat viața Anei Morodan după accidentul pe care l-a provocat în luna martie

Andreea Damian

De ce unii oameni se nasc cu mici găuri pe urechi

Andreea Damian

Rona Hartner, citată în instanță la trei luni de la deces

Andreea Damian

Gabi Luncă, răpusă de Covid-19

Andreea Damian

De ce sfârșitul unei prietenii este mai dureros decât despărțirea de un iubit

Andreea Damian

Machiajul, măștile personajului principal din Joker purtate de protestatarii din întreaga lume

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu