Tabu
Image default
CULTURESlider

Majoritatea delfinilor sunt „dreptaci”, spun cercetătorii

Delfinii, la fel ca oamenii, sunt predominant dreptaci, potrivit cercetărilor. Aproximativ 90% dintre oameni sunt dreptaci, dar nu suntem singurele animale care arată astfel de preferințe: gorilele tind să folosească membrul dreapt, cangurii sunt, în general dreptaci și chiar și pisicile au preferințe pentru o anumită parte pe care o utilizează mai mult – deși asta depinde mult și de genul lor.

Acum, cercetătorii au descoperit că delfinii obișnuiți par să aibă o utilizare și mai puternică a părții dreapte a corpului decât oamenii. Cercetătorii care studiază delfini obișnuiți din Bahamas spun că preferința apare mai ales în comportamentul de hrănire a delfinilor.

Și balenele cenușii și cu cocoașă tind să se rostogolească la dreapta atunci când se hrănesc pe malul mării, în timp ce delfinii obișnuiți tind să se întindă în dreapta lor atunci când se mișcă pentru a urmări peștii. Se pare că motivele posibile din spatele ultimelor descoperiri, constă în faptul că e mai ușor pentru delfini să înghită prada astfel, deoarece canalul lor alimentar este mai larg pe partea dreaptă decât pe partea stângă.

O altă posibilitate este legată de procesele care se întâmplă în interiorul creierului: ca și la om, informațiile senzoriale culese de o parte a corpului delfinilor sunt procesate de partea opusă a creierului. Echipa spune că dacă informațiile vizuale și de ecolocare sunt prelucrate în mare parte de emisfera stângă a creierului delfinilor, animalele ar putea să funcționeze mai bine atunci când se hrănesc, dacă informațiile sunt culese de ochiul și urechea dreaptă.

Delfinii sunt mamifere cetacee marine înrudite cu balenele și marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii existente de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1,7 m lungime și 50 kg (delfinii Maui), ajungând până la 9,5 m și 10 tone orca sau balena ucigașă. Unele specii prezinta dimorfism sexual, unde masculii sunt mai mari decat femelele.

ARTICOLE SIMILARE

Celebritati nascute pe 3 aprilie!

realitatea

Surpriză emoţionantă pentru Andra!

Acneea hormonală: acest ingredient natural va elimina coșurile din timpul menstruației

Andreea Damian

Volvo a creat locuri de parcare pentru familiile LGBTI într-un mall din Londra

realitatea

Rutina de frumusețe a Irinei Shayk

Andreea Damian

Fotografie cu Sorin Onisor – Maramures

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu