Home > Health > Mara Wilson din „Matilda”, mărturisiri dureroase despre lupta cu depresia

Mara Wilson din „Matilda”, mărturisiri dureroase despre lupta cu depresia

Actrița Mara Wilson, copilul-vedetă din comediile „Matilda” și „Mrs. Doubtfire, a vorbit pentru prima oară despre diagnosticul cumplit pe care l-a primit la numai 12 ani. Vedeta, acum în vârstă de 31 de ani, suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (OCD) și vrea cu orice preț să înlăture stigmatele asociate cu această boală mintală.

Fostul copil minune al cinematografiei nu a fost dintotdeauna o persoană anxioasă. Totul a început prin atacuri de panică pe care le-a experimentat imediat după ce a interpretat-o pe Matilda. Câțiva ani mai târziu, la vârsta de 12 ani, a fost diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă. Dar simptomele erau vizibile de mai mulți ani.

Matilda și Mara sunt foarte diferite. După 22 de ani de la terminarea filmărilor, actrița care i-a dat viață simpaticei puștoaice s-a transformat într-o femeie plină de inteligență, carismă și șarm, dar timidă. De aceea i-a fost extrem de greu să vorbească despre bolile cu care se luptă încă din copilărie – depresia și anxietatea.

Mara Wilson a vorbit sincer despre o perioadă grea din viața sa când s-a confruntat cu depresia. „Mi-aș fi dorit că cineva să-mi fi spus că e bine să fii anxios, că nu trebuie să lupți”, a mărturisit Mara Wilson.

O lume întreagă a îndrăgit-o. Însă succesul ei a fost umbrit de bolile mintale care i-au distrus copilăria și adolescența. Iar moartea mamei sale, răpusă de cancer în anul 1996, au aruncat-o într-un abis, din care cu greu credea că se va mai ridica. Lupta sa cu depresia și anxietatea a continuat. Mara Wilson crede că doar cu ajutor medical poți ține sub control aceste boli.

Tulburarea de care suferă a determinat-o să iasă din lumina reflectoarelor și să se dedice acțiunilor de caritate. Mara Wilson este ambasadoarea unui ONG – Okay to Say – care activează în domeniul sănătății mintale. Aceasta îi încurajează pe oameni să învețe cum să detecteze bolile mintale în rândul copiilor cât mai devreme posibil pentru a le oferi tratamentul potrivit. Faptul că ea a primit un diagnostic medical după ani de atacuri de panică și anxietate a fost o ușurare.

Identificarea unei tulburări mintale la un copil poate fi dificil de realizat. Pe parcursul dezvoltării lor, fiecare copil, pe de o parte, experimentează o serie de schimbări în plan fizic, mental și emoțional și, pe de altă parte, se află într-un proces permanent de învățare despre cum să facă față situațiilor cu care se confruntă în viața de zi cu zi, despre cum să se adapteze, despre cum să relaționeze cu lumea înconjurătoare, maturizându-se în ritmul propriu.

Ceea ce este considerat normal la copii se încadrează într-o gamă largă de comportamente și abilități. De aceea, orice diagnostic de tulburare mintală trebuie să ia în considerare funcționarea copilului acasă, în sânul familiei, la școală, cu colegii, precum și aspecte legate de vârstă și simptome. Bolile mintale afectează aproximativ 1 din 10 copii și tineri, potrivit Mental Health Foundation. Iar dintre aceștia, cred organizațiile care activează în domeniul sănătății mintale, 70% dintre copiii și tinerii care suferă de tulburări mintale nu primesc îngrijiri și tratamentele medicale.

 

 

Articole asemanatoare
Sophie Turner spune că s-a luptat cu o depresie severă în timpul filmărilor pentru Game of Thrones
curățenia
De ce pe unii dintre noi curăţenia îi face mai puţin anxioşi?
Billie Marten: depresia m-a făcut să compun cel mai fericit cântec pop
depresie
De ce persoanele cu ochi căprui sunt mai afectate de depresia de iarnă

Comenteaza acest articol

Mara Wilson din „Matilda”, mărturisiri dureroase despre lupta cu depresia

by Andreea Damian   2 min
0