Tabu
CULTURESlider

Margaret Atwood și Bernardine Evaristo împart Premiul Booker 2019

Juriul premiului Booker a forțat regulamentul hotărând ca, după 30 de ani, distincția să fie împărțită în 2019 de volumele The Testaments, de Margaret Atwood, și Girl, Woman, Other, de Bernardine Evaristo.

Președintele juriului Peter Florence a avut nevoie de peste cinci ore de discuții pentru a declara că nu a putut alege un câștigător dintre cele șase romane ajunse pe lista scurtă. Directorul premiului, Gaby Wood, i-a atenționat pe jurați în mod repetat că nu au voie să împartă suma de 50.000 de lire între două volume câștigătoare. În ciuda acestui lucru, decizia a rămas finală: premiul Booker se împarte între The Testaments și Girl, Woman, Other.

Evaristo este prima femeie de culoare care câștigă premiul de la instituirea distincției, în 1969. Atwood, la rândul său, devine, la 79 de ani, cea mai în vârstă câștigătoare a distincției. Autoarea canadiană a câștigat Premiul Booker și în 2000 pentru The Blind Assassin. Margaret Atwood devine astfel al patrulea autor care a câștigat premiul de două ori.

Atwood a spus după ceremonia de la London Guildhall: „Ar fi fost destul de jenant pentru o persoană de vârsta și etapa mea să fi câștigat totul și să împiedice o persoană dintr-o etapă anterioară a carierei să treacă prin acea ușă. Chiar aș fi fost jenată, aveți încredere în mine”. La rândul ei, Evaristo a declarat: „Sunt atât de încântată că am câștigat premiul. Da, îl împart cu o scriitoare uimitoare. Dar nu mă gândesc că-l împart, mă gândesc la faptul că mă aflu aici și este un lucru incredibil, având în vedere ce a însemnat premiul pentru mine și munca mea literară”.

Premiul Booker a fost împărțit de două ori până acum: în 1974, de Nadine Gordimer și Stanley Middleton, și în 1992, de Michael Ondaatje și Barry Unsworth. După 1992, regulile au fost modificate pentru ca premiul „să nu poate fi împărțit sau reținut”.

The Testaments și Girl, Woman, Other au fost descrise drept „romane implicate, inventive din punct de vedere lingvistic, antrenante în multe feluri. Se referă la lumea de azi și ne oferă perspective asupra acesteia dând naștere unor personaje care se regăsesc în noi și se vor regăsi pentru ani buni de acum încolo”. Romanul lui Bernardine Evaristo a fost prezentat de juriu ca „inovator” cu „ceva absolut minunat în felul în care sunt alese personajele”, romanciera realizează prin intermediul unei serii polifonice de voci o „strategie împotriva invizibilității”, pentru că „noi femeile britanice de culoare știm că, dacă noi înșine nu scriem despre noi, nimeni nu o va face”. Romanul lui Margaret Atwood este considerat „mai presant din punct de vedere politic decât oricând”.

Din juriu au mai făcut parte Liz Calder, Xiaolu Guo, Afua Hirsch și Joanna MacGregor. În ultima etapă a jurizării au mai fost nominalizate Ducks, Newburyport, de Lucy Ellmann (SUA/ Marea Britanie), An Orchestra of Minorities, de Chigozie Obioma (Nigeria), 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World, de Elif Shafak (Marea Britanie/ Turcia) și Quichotte, de Salman Rushdie (Marea Britanie/ India).

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie Cristiana Apostol – Despre “Secvente”

realitatea

Animal print-ul s-a întors, iar Meghan Markle și Victoria Beckham te învață cum să-l porți

Andreea Damian

Cum arată apartamentul de lux în care s-au mutat Carmen Brumă și Mircea Badea

Andreea Damian

Cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanității a transformat Cernobîl într-un paradis

Andreea Damian

Țara unde milioane de oameni riscă închisoare pentru sex în afara căsătoriei

Andreea Damian

Bestseller-ul „Zece negri mititei”, de Agatha Christie, primește un nou titlu

Tabu Tabu

1 comentariu

Scrie un comentariu