Tabu
lifestyle

Marin Moraru, distins cu Gopo pentru întreaga carieră

Gala Premiilor Gopo onorează în 2009 personalitatea unuia dintre cei mai importanți actori români ai ultimilor decenii: Marin Moraru, interpretul memorabilelor roluri din Operațiunea „Monstrul”, Cuibul de viespi, Faleze de nisip sau Profetul, aurul și ardelenii, va urca pe 2 martie pe scena de la Fratelli Studios pentru a primi Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere sale în filmul artistic, începute în 1966 cu Haiducii, în regia „clasicului” Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în 24 de lung metraje, cel mai recent dintre acestea fiind Amen, al celebrului regizor francez Costa Gavras. Alături de Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică și Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii săi de la Teatrul Național, al cărui Societar de Onoare este din 2002, e considerat unul dintre cei mai mari actori români în viață.

Născut pe 31 ianuarie 1937 la București, Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961. Înainte de debutul în filmul de lung metraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat după apariția în Haiducii, unde juca alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteșteanu, Alexandru Giugaru și tinerii – pe atunci – Amza Pellea și Colea Răutu, Moraru avea să fie distribuit în Un film cu o fată fermecătoare (1966), pelicula lui Lucian Bratu în care apăreau Åžtefan Iordache, Margareta Pâslaru sau Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, el va mai apărea în Maiorul și moartea (1967), dar și în sequel-ul Răzbunarea haiducilor (1968).

Marin Moraru cunoaște consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 și 1980, când este distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul și sălbaticii, Operațiunea „Monstrul”), Dan Pița (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi). După câțiva ani la Teatrul de Comedie și la Teatrul Bulandra, Marin Moraru ajunge în 1971 la Teatrul Național din București, unde joacă și astăzi. În 1974, se întoarce în IATC pentru șase ani de carieră universitară, pe care o abandonează în 1980 pentru a se dedica în totalitate rolurilor de la Teatrul Național și de pe marele ecran.

Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră reprezintă recunoașterea legitimă pe care lumea filmului din România o acordă contribuției importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton. Cea de-a treia ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în București, la Fratelli Studios. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Fratelli Studios. 

ARTICOLE SIMILARE

TOP 10 cele mai mari scandaluri sexuale de la Hollywood

realitatea

Jennifer Lopez, în pijama la un meci de fotbal

realitatea

Ornella Vanoni – Duminica, 13 noiembrie la Sala Radio

realitatea

Ghici cine…

realitatea

Fiul Madonnei, cel mai valoros copil de star

realitatea

50 Cent, dealer la 12 ani

realitatea

Scrie un comentariu