Tabu
Image default
HEALTH

Medicamentul ieftin care salvează pacienţii cu forme grave de COVID-19 e disponibil și în România

Dexametazona, un medicament ieftin şi disponibil pe piața din România, poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19, susțin experți britanici.

Acest medicament a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii „ventilaţi” şi cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen. Dexametazona a fost inclusă în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19.

Dexametazona este folosită deja în vederea reducerii inflamaţiei într-o serie de alte afecţiuni şi pare să ajute la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva noului coronavirus. Această reacţie excesivă a organismului se numeşte şoc citokinic şi poate provoca moartea.

„Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum şi o reduce semnificativ. Este un progres major”, a subliniat cercetătorul-şef, profesorul Peter Horby. Fiind disponibil la nivel global, poate fi folosit și în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC. Totuși, populaţia să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu si la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

OMS salută rezultatele preliminare referitoare la utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 aflați in stare critică, directorul OMS precizând că dexametazona e primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19. „Acesta este primul tratament care reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilație”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este o veste grozavă și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroaselor spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus șeful OMS.

ARTICOLE SIMILARE

11 remedii de la bunica, foarte eficiente şi astăzi

Andreea Damian

Avertizare de „supradoză cu zahăr” în sezonul băuturilor calde festive

realitatea

Ionograma | În ce constă acest test și de ce este important să-l facem

Andreea Damian

Jennifer Lopez şi logodnicul ei le oferă hrană elevilor unei şcoli americane, pentru un an

Andreea Damian

Amnezia după naștere. Iată de ce este un lucru bun pentru tine și copilul tău

Andreea Damian

Abordarea copilului cu autism si a familiei sale in procesul terapiei pe termen lung

realitatea

3 comentarii

Scrie un comentariu