Home > Lifestyle > Ai o melodie in cap toata ziua? Inseamna ca ai un vierme de ureche

Ai o melodie in cap toata ziua? Inseamna ca ai un vierme de ureche

Te-ai intrebat vreodata de ce iti ramane in cap o piesa muzicala ore in sir sau chiar zile la rand? Expertii spun ca, pentru a avea un “vierme de ureche” – este termenul folosit pentru a descrie muzica din capul tau – nu este suficient ca melodia sa fie captivanta. Stresul, amintirile dar si alti factori declansatori pot avea un rol important.

Dr. Vicky Williamson, psiholog la un colegiu din Londra, a colectat mai mult de 2.500 de experiente cu “viermi de ureche”, in timp ce lucra la BBC 6 Music. Aceasta crede ca creierul ataseaza amintiri cantecelor, astfel incat ne este greu sa le uitam. “Muzica poate fi codata in atat de multe feluri, este ceea ce numim un stimul multisenzorial”.

Iata care ar fi principalii factori declansatori: expunerea recenta la muzica, expunerea repetata la muzica, anumite cuvinte, persoane, situatii (ex. nuntile pot sa-ti aminteasca de dansul de la propria ta nunta), stresul, surpriza, visele.

Cei mai intalniti viermi de ureche au fost Lady Gaga, Queen, Abba, Beyonce, Adele, Coldplay, Johnny Cash. Dr. Williamson crede ca viermii de ureche pot fi o parte a memoriei involuntare – aceeasi parte care te face sa te gandesti la un prieten pe care nu l-ai mai vazut de ani de zile.

Te ingrijoreaza faptul ca vei avea o melodie in cap toata viata? Incearca sa faci altceva, cum ar fi sa alergi sau sa rezolvi un rebus

Articole asemanatoare
10 evenimente din muzică pe care să le urmărești neapărat în 2020
Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence va face petrecerea burlăcițelor. Adele se ocupă cu organizarea
Adele
Adele s-a despărţit de soţul ei, Simon Konecki
Celebritati nascute pe 5 mai!

Comenteaza acest articol

Ai o melodie in cap toata ziua? Inseamna ca ai un vierme de ureche

by   1 min
0