Tabu
Image default
CULTURESlider

Mesajul emoționant al directoarei de la Théâtre du Soleil. We’ll meet again!

Astăzi, pe site-ul și pagina de Facebook Théâtre du Soleil, a fost publicată o scrisoare înduioșătoare, semnată de Ariane Mnouchkine, directoarea faimoasei trupe de la Cartoucherie, în care regizoarea își asigură publicul mult iubit că se vor întâlni din nou în sala de spectacol. 

Franța, una dintre cele mai grav afectate țări de pandemia de COVID-19, este din nou în carantină. Restricțiile se abat și asupra sectorului cultural, iar în spatele ușilor închise ale teatrelor, cei care slujesc arta Thaliei se simt neputincioși și triști. 

Cu toate acestea, una dintre cele mai renumite trupe din lume, cea condusă de Ariane Mnouchkine, își găsește forța și curajul de a merge mai departe și de a le transmite spectatorilor un mesaj plin de afecțiune și speranță. 

Théâtre du Soleil

Dragi prieteni, dragă public,

Noi lucrăm. La fel ca mulți dintre voi. În fiecare dimineață, ne sărbătorim șansa. Șansa de a putea lucra, de a fi împreună, uniți din prietenie, afecțiune, iubire pentru teatru și muncă. Muncă pentru voi, în teatrul vostru.

Prin urmare, ne gândim la voi, spectatorii noștri. Publicul nostru. Ce mai faceți voi, tineri sau bătrâni, acolo, afară, în groaznica furtună care domnește peste o mulțime de orașe din Europa și din lume? Ce fac aceia dintre voi care nu muncesc, cei care suferă singuri în timpul acestei izolări și despărțiri? Cei care suferă și rezistă în fața acestui cataclism în condiții cumplite și fără de salvare?

Știm că și voi vă gândiți la noi, căci cei care își fac griji pentru noi ne scriu mesaje de încurajare, optimiste, fără îndoială, dar pătrunse de o sinceră neliniște.

Nu vă îngrijorați pentru noi, chiar dacă, paradoxal, temerea voastră ne încălzește inimile. Suntem precauți și respectăm cu rigurozitate toate gesturile de protecție.

Suntem sănătoși. Suntem în plin travaliu. Ne îndoim, disperăm, ne bucurăm și ne calmăm. Pe scurt, repetăm. Cum am făcut-o în toate creațiile noastre! E doar puțin mai complicat și mai obositor mental. Ați remarcat și voi cât de obositor mental este acest an chinuitor? Cât ne epuizează chiar și pe cei care nu suntem îndoliați din cauza vreunor catastrofe și fapte criminale care asaltează epoca noastră?

Pentru a ne recăpăta forțele, trebuie să ne întâlnim cât mai curând posibil. Cu bucuria, căldura, bunătatea și frumusețea Teatrului.

Așadar, nu vă îngrijorați pentru noi, oricât de mari ar fi oceanele și oricât de multe ar fi mările care ne despart, ne vom reîntâlni. We’ll meet again.

Ariane Mnouchkine, 10 noiembrie 2020

La finalul scrisorii, este inserată o melodie din Al Doilea Război Mondial, devenită celebră în interpretarea legendarei cântărețe britanice Vera Lynn:

Pentru a afla mai multe despre fabuloasa poveste a trupei lui Ariane Mnouchkine, care continuă să scrie istorie și astăzi, vă recomand cartea lui Bruno Tackels, de la editura Nemira.

Mi-am permis să îi traduc scrisoarea lui Ariane Mnouchkine în amintirea ultimei mele vizite la Paris, când am întâlnit-o în carne și oase, în față la Théâtre du Soleil. Îmbrăcată într-o haină simplă și lungă până în pământ își întâmpina toți spectatorii ca un amfitrion de modă veche. Din poarta teatrului care i-a devenit casă, ne smulgea biletele și zâmbetele în același timp.

Citind cartea de la Nemira, am așteptat acest moment cu mare nerăbdare și nimic din pasiunea și fascinația lui Bruno Tackels pentru această creatoare și trupa pe care și-a construit-o în zeci de ani în jurul ei nu a fost mai presus decât experiența personală, trăită acolo și atunci, adică aici și acum.

Pentru mine, Ariane este un model, iar gestul ei de astăzi vine, deopotrivă, ca o confirmare și o mângâiere. Când veți ajunge la Paris, mergeți la stația de metrou Château de Vincennes. De acolo, luați o cursă specială cu autobuzul care vă va duce direct la Cartoucherie.

ARTICOLE SIMILARE

Încă o cerere în căsătorie la Untold! Cine sunt artiștii care s-au logodit pe scenă, în penultima seară de festival

Andreea Damian

Box office-ul american nu mai este cel mai mare din lume

Andreea Damian

Ce pensie încasează Florin Piersic la 86 de ani

Andreea Damian

Helen Mirren, diva sexy la 76 de ani. Cum reușește?

Andreea Damian

Justin Bieber răspunde grupului PETA după ce a fost criticat pentru pisicile sale scumpe

realitatea

Covid-19. Problemele cardiovasculare care afectează pacienții la un an după vindecare

Andreea Damian

Scrie un comentariu