Tabu
lifestyle

Meserii inexistente in Romania: Stilist floral

Un stilist floral este acea persoană care știe unde stă cel mai bine o floare, ce culori dau cel mai bine într-un buchet și, mai ales, ce flori ți se potrivesc ție cel mai bine. Pentru că astfel de subtilități nu sunt încă la mare cerere pe piață, stilistul floral practică o meserie de nișă.


În România, cu aranjamentele de flori se ocupă mai mult cei care lucrează în organizarea de evenimente, și asta mai mult pentru că job-ul o cere, și nu din pasiune sau convingere. Pe alte meleaguri, situația este alta: designerii florali ajung celebri datorită muncii lor și sunt onorați cu comenzi uriașe: Tim Farrell, împreună cu echipa lui, a fost invitat de mai multe ori să aranjeze faimosul Kodak Theatre pentru seara Oscarurilor, iar Preston Bailey a devenit preferatul lui Oprah


Winfrey și a creat decorurile florale extravagante pentru cea de-a patra nuntă a Lizei Minelli.    


De curând am întâlnit-o pe Agatha Blanck, probabil prima persoană de la noi care a avut curajul să abordeze un domeniu atât de nou și de special. Am întrebat-o pe Agatha ce face dife­­-rența între un sti­list floral și o persoană care se ocupă de aranjamente la tot soiul de evenimente, iar ea ne-a povestit cum fiecare proiect al unui stilist este ire­petabil, unic și realizat în funcție de starea de spirit, personalitatea clientului, tipul evenimentului și alte criterii la fel de importante.


Åži nu doar atât: stilistul floral nu se ocupă doar de evenimente, ci poate să își îmbogățească cariera fiind decorator de vitrine, să colaboreze cu fotografi pentru pagini de reviste, să creeze o atmosferă interesantă și să pună în valoare prezentările de modă.


Până la ur­mă, stilistul floral este un creator de atmosferă și asta se simte foarte bine când ajungi în atelierul lui. În cazul Agathei, atelierul este spațiu seren care pare foarte de­par­te de orice înseamnă oraș, aglo­merație, claxoane și oameni grăbiți. Primele persoane cu care a colaborat Agatha au fost designerii vestimentari care, probabil tot din pasiune pentru lucrurile frumoa­se și delicate, i-au cerut ajutorul.


Așa au început mai multe proiecte care s-au bucurat de succes, iar rezultatul muncii de pionierat pe care o depune este faptul că piața s-a schimbat mult în doar un an, a început să se deschidă, iar acum pare să fie loc pentru mai multă lume în branșă, pentru că cererea a început deja să apară. 

 

Dacă te bate gândul să te apuci de meserie și vrei să știi cum poți să începi o carieră de stilist floral în România, îți dăm câteva sugestii:

 

1 În primul rând, trebuie să îți placă foarte mult florile. Nu e musai să le cunoști pe toate, să știi cum le cheamă și de unde provin, dar trebuie să ai un simț aparte al frumosului și să te înțelegi bine cu texturile și culorile.


2 Trebuie să îți placă să petreci timp în natură și să fii atentă la tot ce este în jur: ideile pot răsări de oriunde și nu vei găsi o mai bună sursă de inspirație decât mediul în care cresc florile în mod natural. Nu uita că un stilist floral nu lucrează numai cu flori: sunt ne­nu­mărate lucruri mici, precum rădăcini, mușchi, crengi care pot fi folosite în feluri uimitoare.


3 Imaginația este o cerință majoră pentru acest gen de meserie: chiar dacă beneficiezi din plin de ea, trebuie să o cultivi, și poți face asta fiind tot timpul la curent cu lucrurile care se întâmplă în alte domenii creative.


4 Nu ți-ar strica dacă ai face un curs de specializare, dar momentan, nu ai să găsești așa ceva în România. Dacă nu poți să aștepți și îți dă mâna, te sfătuim să urmezi un curs pentru începători, de câteva zile, într-o altă țară. Ai putea începe să te documentezi cu site-ul  https://www.floraldesigninstitute.com/ 


5 Dacă nu reușești să mergi la un curs, poți să citești o carte. Ai nevoie de anumite informații pe care nu prea le poți obține altfel: sunt tot felul de tehnici pe care trebuie să le cunoști, iar cărțile îți prezintă totul cât se poate de clar. Noi îți recomandăm „The Art of Floral Design“ de Norah T. Hunter și „The Book of Floral Design“ de Malcolm Hillier (le poți găsi pe Internet).


6 Întreține o relație bună cu furnizorii. De cele mai multe ori va trebui să îți procuri materia primă de la magazine specializate. Ai grijă să faci comenzi clare și să confirmi de câteva ori, pentru că cei care îți vând florile nu fac diferența între nevoile unei florării și cele ale unui atelier.


7 Ca să ai succes, pregătește-te să înveți din mers și să nu renunți prea ușor. Nu uita că nu avem încă o piață educată și că va trebui să convingi lumea să îți aprecieze munca.­­­

ARTICOLE SIMILARE

Jessica Simpson, agresată într-un bar

realitatea

Tudor Chirilă din nou față în față cu Iarina Demian

realitatea

Kate Moss şi Jamie Hince se ceartă în continuu

realitatea

Humphrey Bogart credea că e homosexual

realitatea

DJ-ială la opt mâini pe Arenele Romane

realitatea

14 cele mai slabe celebrități

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu