Educatia sexuala si contraceptiva incepand cu varsta de 7-9 ani a copiilor, constientizarea tuturor metodelor contraceptive si recomandarea personalizata a acestora de catre medicul specialist reprezinta solutiile propuse de catre medicii ginecologi pentru a reduce semnificativ rata avorturilor in Romania, pentru a asigura o viata sanatoasa si a imbunatati starea de bine a femeilor.
Concluziile au fost formulate intr-o dezbatere pe tema optiunilor contraceptive disponibile in prezent, care le-a avut ca invitati pe Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu si pe Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceausu, eveniment organizat de Teva Pharmaceuticals in parteneriat cu Versa Puls Media.
Statisticile arata o rata ridicata a avorturilor
Date publicate in anul 2012 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca Romania are cea mai ridicata rata de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, ceea ce inseamna ca aproape jumatate din copiii conceputi sunt avortati, o rata de peste doua ori mai mare decat media Uniunii Europene. Totodata, Romania inregistreaza si cea mai mare rata a mortalitatii materne: 27 decese la 100.000 de nasteri.
In ceea ce priveste rata sarcinilor in randul adolescentelor, intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica in perioada ianuarie 2012 – martie 2013, se arata ca, pe segmentul de varsta cuprinsa intre 15-19 ani, au fost inregistrate 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales sa intrerupa sarcina.
“Statisticile alarmante sunt confirmate de reticenta femeilor din Romania de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arata ca un sfert dintre romance nu se adreseaza medicului ginecolog decat atunci cand resimt diverse simptome suparatoare sau cand suspecteaza o sarcina, iar peste 20% nu obisnuiesc sa mearga la controale ginecologice anuale. Cauza principala a acestui dezinteres este lipsa educatiei sexuale cu privire la importanta controlului ginecologic si necunoasterea faptului ca peste 95% dintre problemele depistate in cadrul examinarilor medicale sunt tratabile”, declara Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti.
Metode contraceptive
La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate, iar incepand cu anul 2015, Asociatia Europeana a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de a 12-a metoda, contraceptia orala combinata in regim extins de administrare.
“Conform datelor existente, peste 60% dintre femeile care practica contraceptia folosesc in mod curent metode nepermanente, in principal metode hormonale (pilula traditionala, plasturele, implantul, injectia, inelul vaginal, contraceptia orala in regim extins de administrare), dispozitive intrauterine si prezervative. Restul se bazeaza pe sterilizare feminina sau masculina.
Pilula anticonceptionala ramane totusi cea mai utilizata metoda contraceptiva din prezent. Aceasta ofera, pe langa eficacitate contraceptiva, beneficii noncontraceptive precum diminuarea simptomelor premenstruale si menstruale (dureri de cap, dureri pelvine, balonare, edeme etc.).
In urma numeroaselor studii clinice si a sondajelor de opinie realizate pe esantioane reprezentative de femei din tari precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Brazilia etc., s-a constatat faptul ca, atat femeile care nu folosesc metode contraceptive cat si cele care folosesc contraceptive hormonale experimenteaza simptome menstruale neplacute, care le afecteaza starea de bine si stilul de viata. De asemenea, la nivel global, sunt tot mai multe femei care afirma ca si-ar dori mai putine menstruatii pe an, intrucat aceste perioade afecteaza considerabil viata sociala, randamentul la locul de munca, viata sexuala sau activitatea sportiva.
O alternativa pentru aceste persoane poate fi utilizarea unor metode contraceptive cu regim extins de administrare (contraceptive orale in regim extins, sisteme intrauterine, inel vaginal etc.), insa doar la recomandarea medicului care poate confirma cea mai buna optiune contraceptiva.
Fiecare metoda contraceptiva are particularitatile sale, de aceea o alegere optima se realizeaza dupa o atenta evaluare de catre medicul specialist.
Asadar, nu exista un contraceptiv ideal, potrivit tuturor femeilor, ci doar tratamente personalizate/individualizate”, declara Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceausu, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.
Tratamentul contraceptiv trebuie personalizat in functie de varsta, activitatea sexuala ca frecventa si numar de parteneri, factori personali, culturali si ambientali, riscul de infectie, contraindicatii medicale asociate sarcinii.
Un medic specialist recomanda, in urma unei anamneze si a unui consult ginecologic, varianta optima, atat pentru prevenirea unei sarcini nedorite cat si pentru asigurarea starii de sanatate si de bine a femeilor.