Tabu
CULTURESlider

Michel Platini a fost reținut pentru CM din 2022 Qatar – dar au murit deja 1400 de oameni

Fostul președinte al UEFA Michel Platini a fost arestat fiind acuzat de corupție în acordarea organizării Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar, informează mediapart.fr. Între timp, muncind pentru CM 2022 – au murit cel puțin 1400 de muncitori.

Alături de Platini a fost reținut și un consilier al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy – Claude Gueant. Arestarea lui Platini reprezintă prima mișcare publică substanțială într-o investigație asupra deciziei de a organiza Cupa Mondială în Qatar, investigație deschisă acum doi ani. Platini a recunoscut public că în noiembrie 2010, cu o lună înainte de votul Fifa pentru gazdele din 2018 și 2022, a avut masa la Palatul Élysée cu Sarkozy și Tamim bin Hamad Al Thani, acum emirul Qatarului. El a arătat clar că Sarkozy, care căuta contracte comerciale uriașe cu Qatar, dorea ca Platini să-și exercite votul și influența Fifa la UEFA în favoarea Qatarului pentru turneul din 2022. Ulterior, Qatar Airways a comandat 50 de avioane A320 franceze, produse de Airbus. Fiul lui Platini, Laurent, s-a alăturat ulterior companiei de îmbrăcăminte sport Qatar Burrda, deținută de Qatar Sporturi de Investiții (QSI), cu care Platini a negat întotdeauna că ar avea vreo legătură cu decizia sa. De asemenea QSI a cumpărat și mega finanțat echipa Paris-Saint-Germain – favorite lui Nicolas Sarkozy.

Personal mă bucur enorm că cineva plătește pentru ceea ce li s-a întâmplat oamenilor care au lucrat pentru construcția stadioanelor pentru Cupa Mondială din 2022. Un raport Amnesty International arăta inclusiv la începutul anului 2019 că muncitorii migranți din Qatar (în jur de două milioane de oameni) sunt încă supuși “exploatării și abuzului” înainte de Cupa Mondială din 2022.

În ciuda promisiunilor țării de îmbunătățire a situației în ultimul deceniu, Amnesty International susținea în raportul de 19 pagini că astfel de reforme nu s-au materializat în mod corespunzător și că muncitorii din Qatar nu sunt muncitori, sunt sclavi.

La începutul lunii iunie, un documentar TV șocant realizat de postul public de televiziune german WDR a arătat că cel puțin 1400 de muncitori migranți din Nepal au murit, ajutându-se să construiască stadioanele de fotbal pentru Cupa Mondială de la FIFA 2022 din Qatar.

Potrivit datelor guvernului nepalez, accidentele de pe șantierele de construcție și condițiile de viață nefericite curmă aproximativ 110 de vieți în fiecare an. Un raport al Confederației Sindicale Internaționale (ITUC), în martie 2014, estima că cel puțin 4000 de muncitori vor muri înainte de începerea Cupei Mondiale în 2022.

Estimarea deceselor în Qatar nu era scoasă din burtă ci se baza pe statisticile tragice colectate de două ambasade – Nepal și India – care reprezintă aproximativ 50% din totalul forței de muncă migrante din Qatar. Cifra de 4.000 de decese posibile se bazează pe date privind tendințele de mortalitate din partea ambasadelor indiene și nepaleze în trei ani, luând în considerare aproximativ 500 000 de muncitori suplimentari (citați de surse oficiale în Qatar).

Documentarul de investigație WDR, intitulat “Prins în Qatar”, a expus situația dificilă a muncitorilor forțați să locuiască în tabere aglomerate.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului au acuzat că guvernul Qatarului a ascuns moartea a 1 200 de lucrători migranți în timp ce construiau facilități sportive pentru găzduirea Cupei Mondiale de la 2022 în Qatar. Organizația Arabă pentru Drepturile Omului din Marea Britanie și Europa, Patrimoniul Drepturilor Omului din Africa și Asociația pentru Drepturile și Libertatea din Golf au declarat că au depus o plângere comună împotriva lui Ali Bin Samikh Al Marri, secretarul general al Comitetului Național pentru Drepturile Omului din Qatar. Aceștia l-au acuzat pe Al Marri că a profitat de poziția sa pentru a spăla imaginea Qatarului și a irosit banii pentru a “politiza” problemele legate de drepturile lucrătorilor.

Plângerea a fost depusă la mai multe instituții internaționale, printre care Alianța Globală pentru Drepturile Omului, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului din Uniunea Europeană și organismul mondial de fotbal, FIFA.

ARTICOLE SIMILARE

Designerul italian de pantofi Sergio Rossi a murit din cauza infecției cu coronavirus

Tabu Tabu

Back to school 2021 | 10 elemente esențiale pentru garderoba ta

Andreea Damian

7 idei de distractie in weekend!

realitatea

Cum a obținut Theo Rose rolul din „Clanul”, serial pe care l-a regizat noul ei iubit, Anghel Damian

Andreea Damian

Liviu Vârciu, reacție nervoasă că a ieșit în pierdere după botezul fiului: „Nu au dat toţi cât trebuie”

Andreea Damian

Fenomenele meteorologice extreme au strămutat 7 milioane de oameni în prima jumătate a anului 2019

Andreea Damian

Scrie un comentariu