Tabu
Image default
CULTURE Slider

Michelangelo, street artist avant la lettre pe străzile din Florența

O legendă populară e pe cale să devină un adevăr istoric. Un conservator de la  Muzeul de Artă Muscarelle a descoperit că gravura de la Palazzo Vecchio este opera maestrului renascentist Michelangelo. 

În timp ce lucra pentru o expoziție dedicată picturii murale de la Capela Sixtină, cu siguranță una dintre cele mai cunoscute opere ale artistului italian Michelangelo, Adriano Marinazzo, conservator de la Muzeul de Artă Muscarelle de la College of William & Mary din Statele Unite, a dat întâmplător peste un desen semnat de Michelangelo și păstrat în colecția Muzeului Luvru. 

Era vorba despre profilul unui bărbat, o schiță care datează de la începtului secolului al XVI-lea. La o observare mai atentă, Adriano Marinazzo a avut o revelație: „mi-am spus imediat că e foarte asemănătoare cu cea sculptată la Palazzo Vecchio”, a declarat el pentru Le Figaro.După cum știm, o legendă populară îi atribuie acest profil sculptat lui Michelangelo.”

Ulterior, Adriano s-a hotărât să publice un studiu științific despre acest mit devenit realitate. „Fiindcă abordăm teme «sacre» precum Michelangelo, trebuie să fim prudenți, dar uneori, e bine să știm să îndrăznim.”, a adăugat expertul care se pregătește să-și publice studiul în  revista italiană Art e dossier.

Chipul desenat și apoi gravat de Michelangelo pe unul dintre pereții de la Palazzo Vecchio se presupune că este portretul lui Francesco Granacci, pictor și amic al maestrului Renașterii. În curtea palatului, Michelangelo a expus sculptura David, astăzi mutată în interiorul edificiului. 

În plus, Art News atrage atenția asupra unei fraze scrise sub desenul de la Luvru, care indică faptul că geniul italian ar fi premeditat actul: „Chi dire mai chella f[osse] di mia mano (cine ar putea spune că este mâna mea)?” 

Se pare că înainte de Bansky și Invader, doi dintre cei mai celebri street artists din zilele noastre, Michelangelo însuși a cochetat cu arta de stradă…

ARTICOLE SIMILARE

Modul inedit în care a anunțat Alina Ceuşan că e însărcinată

Tabu Tabu

Adriana Trandafir revine pe scenă după ce a ajuns la spital cu CoVid19

Tabu Tabu

Ecografia pe unghii, suvenir îndrăzneț pentru gravide

Andreea Damian

Contraceptivele afectează capacitatea femeii de „a citi oamenii”

Andreea Damian

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Toleranța nu este o valoare în sine

Dora Constantinovici

Noaptea Muzeelor 2020 se reinventează

Andreea Damian

Scrie un comentariu