Home > Sex-Relatii > Dragoste > Michelle Obama dezvăluie formula mariajului ei perfect

Michelle Obama dezvăluie formula mariajului ei perfect

Michelle Obama

Soții Obama reprezintă probabil un model pentru relațiile de cuplu moderne. Deși înainte de a forma un cuplu, Michelle și Barack Obama aveau idei foarte diferite despre căsătorie.

„El vedea căsătoria ca alinierea dragostei a doi oameni care ar putea duce vieți paralele, dar fără a renunța la orice visuri sau ambiții independente”, scrie Michelle Obama în cartea sa, „Becoming„, lansată marți. „Pentru mine, căsnicia era mai degrabă o fuziune totală, reconfigurarea a două vieți într-una, bunăstarea familiei având prioritate față de orice agendă sau scop”.

În anii ce au urmat, cei doi au luat câte puțin din amândouă și au definit căsătoria ca o uniune „în care unul îl susține pe celălalt și uneori face sacrificii pentru cariera celuilalt”. Iar acest lucru l-am văzut cu toții în timpul celor două mandate de la Casa Albă ale lui Barack Obama.

Mariajul soților Obama dezvăluie unele dintre punctele forte ale căsătoriilor echilibrate – ambii parteneri au reușit să-și construiască o carieră și să-și asume riscuri chiar și atunci când au crescut doi copii. În același timp, există și capcane: partenerul care renunță la idealuri pentru a susține cariera celuilalt ar putea să nu mai aibă șansa să revină. Iar cea care își asumă acest rol este adesea femeia. Așa s-a întâmplat și cu Michelle Obama. Pentru ca soțul ei să poate fi președintele Statelor Unite, aceasta și-a părăsit slujba. Dar acum e rândul ei să strălucească, scriu ziarele de peste Ocean.

Când soțul ei a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2009, Michelle Obama și-a dat demisia de la Centrul Medical al Universității din Chicago pentru a prelua obligațiile Primei Doamne a Americii. Michelle Obama s-a sacrificat pentru familia ei, dar și Barack Obama a făcut-o.

În Becoming, Michelle Obama scrie că, chiar înainte să se căsătorească, Barack Obama a ajutat-o să-și găsească drumul. Proaspăt absolventă de Drept, Michelle Obama era nemulțumită de meseria de avocat într-un mediu corporatist. Valerie Jarrett, care mai târziu a devenit consilier senior al președintelui Obama, lucra pentru primarul orașului Chicago și i-a oferit lui Michelle postul de asistent al primarului.

Această oportunitate a încântat-o pe Michelle, pentru că a însemnat o schimbare uriașă în carieră dar și o reducere semnificativă a veniturilor într-un moment în care cei doi soți se gândeau să-și întemeieze o familie. Mama ei o învățase să creeze o situație financiară și abia apoi să se gândească la fericire. Barack Obama a văzut lucrurile într-un mod diferit și a sprijinit-o. S-a angajat, dar după căsătorie, s-a ivit o nouă oportunitate, de care Michelle Obama a profitat, din nou, sprijinită de partenerul de viață.

În 1996 a venit rândul ei să-și sprijine soțul, care a candidat pentru un scaun de senator al statului Illinois. Așa a început cariera politică pentru Barack Obama, iar soția lui urma să facă mai multe sacrificii. Într-un pasaj aceasta scrie că în urmă cu 20 de ani a suferit un avort spontan și așa a decis să urmeze tratamentele pentru fertilizarea in vitro, aceasta fiind modalitatea prin care au fost concepute cele două fiice ale cuplului, Malia și Sasha.

Dar când familia a avut nevoie de el, Obama a fost capabil să întoarcă spatele politicii și să se ocupe de persoanele dragi lui. Așa a pierdut alegerile din 2000. Michelle Obama scria: „era ca și cum în fiecare zi trebuia să voteze între familie și politică, politică și familie”.

Michelle Obama recunoaște că cel mai mare sacrificiu pe care l-a făcut pentru familie a fost să renunțe la postul de la Universitatea din Chicago. „A fost dureros (…) dar nu avea, de ales. Familia avea nevoie de mine și asta a contat cel mai mult”, recunoaște ea. Michelle Obama a devenit Prima Doamnă a SUA și și-a jucat rolul excelent. Totuși, nu-și dorea ca soțul ei să candideze la președinție în primă instanță, iar locuitul Casa Albă nu era unul dintre scopurile ei când a acceptat să se căsătoreascăcu Barack Obama. Când a candidat pentru funcția de președinte, balanța căsătoriei lor s-a înclinat, în mod evident, spre el.

Poate părea ciudat, având în vedere că relația lor pare una foarte solidă, însă Barack Obama și Michelle Obama au apelat la ședințele de terapie pentru a-și salva mariajul. Responsabilitățile pe care Barack Obama le avea în momentul în care se afla la Casa Albă au intervenit și în relația de cuplu a celor doi, existând zvonuri potrivit cărora Michelle Obama ar fi vrut să divorțeze.

Vizitele la terapeut au reușit să aducă echilibrul în familia lor, Michelle Obama vorbind despre cât de utile sunt astfel de ședințele în momentele de criză. „Pentru noi, consilierea cu privire la căsătorie a fost una dintre metodele prin care am învăţat să vorbim despre disensiunile noastre. Cunosc prea multe cupluri tinere care se confruntă cu dificultăţi şi cred cumva că e ceva greşit cu ele. Iar eu vreau să ştie că Michelle şi Barack Obama, care au o căsnicie fenomenală şi se iubesc unul pe celălalt, lucrează la căsătoria lor. Şi primim ajutor în căsătoria noastră, atunci când avem nevoie”, a adăugat Michelle Obama.

Articole asemanatoare
michelle obama
Gestul lui Michelle Obama pentru copiii aflați în izolare
Michelle Obama
Michelle Obama, sfaturi pentru cei aflați în izolare
violența domestică
Michelle Obama și Angela Merkel,victime ale violenței domestice.Campania unui artist din Milano
Barack Obama
Barack Obama, declarație surprinzătoare: „Femeile sunt indiscutabil mai bune decât bărbații”

Comenteaza acest articol

Michelle Obama dezvăluie formula mariajului ei perfect

by Andreea Damian   3 min
0