Tabu
HEALTH

Milioane de femei ignoră simptomele afecțiunii tiroidiene până ce este prea târziu. Cum le recunoști

Multe femei vor ignora modificările minore ale corpului lor sau vor da vina pe vârstă, stres sau alergii sezoniere, care durează pe tot parcursul anului, ceea ce ar putea fi dăunător sănătății.

O glandă care influențează multe sisteme ale corpului este glanda tiroidă. Este situată la gât și este responsabilă pentru direcționarea multor funcții ale corpului.

Funcția principală a glandei tiroide este de a secreta hormoni tiroidieni, care sunt responsabili pentru controlul metabolismului corpului. Cei doi hormoni tiroidieni principali sunt T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina). Hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea multor funcții ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, cât de repede ardeți caloriile și digestia.

Se poate suferi fie de hipertiroidism, fie de hipotiroidism. Hipertiroidismul este afecțiunea în care este secretat prea mult din hormonul tiroidian, iar hipotiroidismul apare atunci când este prea puțin.

Iată semne atât ale hipertiroidismului, cât și ale hipotiroidismului:

1. Schimbări de dispoziție

Starea tiroidei poate afecta starea de spirit a unei persoane. Cei cu hipotiroidism pot experimenta oboseală sau depresie funcțională, iar hipertiroidismul tinde să creeze sentimente de anxietate, neliniște, nervozitate și iritabilitate. Aceste mici schimbări pot fi explicate și prin stres și asta este ceea ce majoritatea femeilor vor crede că este.

2. Constipație

Dacă cineva suferă de constipație cronică de care nu poate scăpa, poate fi un semn de hipotiroidism. Este posibil să nu existe suficienți hormoni în organism pentru a deplasa digestia la o viteză adecvată. Astfel, rezultă constipație.

Pe când cei cu hipertiroidism vor avea diaree.

3. Modificări ale somnului

Hipotiroidismul face ca o persoană să se simtă somnoroasă și leneșă, iar acest lucru este valabil mai ales dimineața. Trezirea dimineața este grea pentru toată lumea, dar dacă cineva trebuie să se chinuie zilnic doar pentru a se ridica din pat, ar trebui să își facă analizele pentru hipotiroidism.

În ceea ce privește hipertiroidismul, persoanelor care suferă de această afecțiune le va fi adesea greu să doarmă chiar și foarte puțin noaptea. Acest lucru se poate datora faptului că tiroida stimulează sistemul nervos.

4. Căderea părului și piele uscată

Căderea părului și pielea uscată pot fi un semn atât al hipo, cât și al hipertiroidismului. Tiroida controlează transpirația și creșterea părului, iar atunci când hormonii sunt dezechilibrati, pielea și părul nostru plătesc prețul.

Un fapt interesant este că frizerii vor surprinde căderea părului înainte ca clientul să o facă, și mai ales înaintea medicului lor. Ar trebui să ne tundem părul o dată la trei luni, ceea ce face din stilistul tău persoana numărul unu în ceea ce privește informațiile despre sănătatea părului tău.

5. Modificarea greutății

Acesta este un alt simptom care se află la capetele opuse ale spectrului pentru ambele tulburări tiroidiene. Cei cu hipotiroidism vor lua în greutate și le va fi greu să o piardă. Cei cu hipertiroidism vor pierde în greutate în mod inexplicabil. Acest lucru se datorează faptului că tiroida controlează metabolismul. Hipertiroida înseamnă un metabolism mai rapid, iar hipotiroidă înseamnă un metabolism mai lent.

6. Scăderea Libidoului

Hipotiroidismul poate fi cauza unui interes sexual scăzut la femei. Însă, cercetările în acest domeniu lipsesc în mod semnificativ.

7. Mușchi rigizi sau dureri musculare

Un simptom al hipotiroidismului este durerea sau crampele musculare aleatorii. Acestea nu sunt dureri asociate cu un nou antrenament sau cu un accident minor, ci dureri care nu pot fi explicate. Toate acestea au de-a face cu relația dintre tiroidă și sistemul nervos. Lipsa hormonului tiroidian poate provoca leziuni ale sistemului nervos, ceea ce poate duce la dureri musculare aleatorii.

8. Probleme cu inima

Femeile cu hipertiroidism pot experimenta bătăi mai rapide ale inimii. Cu alte cuvinte, poți fi relaxată, dar inima va bate de parcă ar alerga un maraton. Este opusul pentru hipotiroidism. În acest caz inima va bate de obicei mai încet decât în ​​mod normal.

9. Ceața cerebrală

Celor care suferă de hipertiroidism le poate fi mai greu să se concentreze, în timp ce celor cu hipotiroidism vor fi mai uituci. Din nou, toate acestea au de-a face cu cantitatea de hormon tiroidian care ajunge în creier.

10. Tensiunea arterială

Cele cu stadii incipiente de hipotiroidism vor avea tensiune arterială scăzută. Cu toate acestea, dacă nu sunt tratate, deșeurile se vor acumula în sânge și tensiunea arterială poate crește la niveluri periculos de ridicate. Hipertensiunea arterială ar trebui analizată cu atenție.

Oricare dintre aceste simptome se poate datora unei funcționări necorespunzătoare a glandei tiroide.

ARTICOLE SIMILARE

Sfatul specialiștilor în sănătate pentru 2020: evită dietele rapide și ceaiurile detoxifiante

Andreea Damian

Cum să faci față anxietății generate de războiul din Ucraina

Andreea Damian

Pierderea bruscă a mirosului, unul dintre simptomele posibile ale noului coronavirus

Andreea Damian

Ce urmează după diagnosticul de infertilitate? Soluțiile care îți pot îndeplini visul de a deveni mamă (P)

Andreea Damian

Acest amestec te protejează de țânțari toată vara. Se obține foarte ușor

Andreea Damian

Posibil tratament împotriva noului coronavirus din China

Andreea Damian

Scrie un comentariu