Oamenii de știință cred că pot explica creșterea recentă a nivelului de metan (CH4) în atmosferă. Cercetările arată o concentrație exagerată a emisiilor de metan în regiunile umede din Sudanul de Sud.
Datele prin satelit indică faptul că în regiune a crescut nivelul de apă din lacuri. „Nivelurile de apă a lacurilor din Africa de Est care alimentează Nilul până în regiunea Sudanului au crescut considerabil în perioada cercetărilor științifice și coincide cu creșterea nivelurilor de gaz metan în acea perioadă.” a declarat Dr Mark Lunt. Acest lucru ar fi crescut nivelul emisiilor de metan din zonele umede, acest fenomen fiind responsabil pentru o treime din creșterea emisiilor de metan la nivel global în perioada 2010-2016. „Nu există prea multe monitorizări la sol în această regiune care să ne poată dovedi sau infirma rezultatele, dar datele pe care le-am asociat sunt evidente”, a spus prof. Paul Palmer.
„Sudanul de Sud este o regiune extrem de vastă cu o concentrație mare de emisii de metan, de aceeea putem vedea emisiile de metan din spatiu”, a afirmat Lunt pentru BBC.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, și – la fel ca dioxidul de carbon – îi crește concentrația în atmosferă. Nu a fost însă o creștere constantă. Într-adevăr, la începutul anilor 2000, cantitatea de gaz chiar s-a stabilizat o perioadă. Însă concentrația a crescut brusc în 2007, iar în 2014 emisiile de gaz metan au atins cel mai înalt nivel.
Una dintre cauzele emisiilor de gaz metan o constituie activitățile umane, cum ar fi agricultura și folosirea de combustibil fosil, însă există și cauze naturale centrate în zona Tropicelor.