Tabu
Image default
FASHION Slider

Misterul rochiei lui Marilyn Monroe, ținuta preferată a cinefililor

Există o scenă iconică în cinematografie. Este vorba despre momentul în care rochia albă a lui Marilyn Monroe este ridicată de curenții de la metrou. Faimoasa ținută purtată de actriță în filmul „The Seven Year Itch” a fost aleasă drept piesa vestimentară din istoria filmului.

Ținuta purtată de faimoasa blondă în filmul lansat în 1955 a fost desemnată piesa vestimentară favorită din istoria cinematografiei, în urma unui sondaj realizat de British Heart Foundation.

La 15 septembrie 1955, Marilyn Monroe stătea deasupra unei guri de aerisire a metroului din New York, îmbrăcată într-o rochie albă, filmând pentru ”Șapte ani de căsnicie”. Ori de câte ori metroul trecea pe dedesubt, curentul îi ridica rochia, iar actrița încerca, în zadar, s-o țină în frâu. Scena a fost trasă de nu mai puțin de 14 ori, la miezul nopții, în fața unui public entuziast, care aclama ori de câte ori curentul buclucaș ridica poalele rochiei lui Marilyn. De altfel, zgomotul puternic de fond este și motivul pentru care niciuna din dublele trase atunci nu a fost folosită în film, iar scena a fost recreată în studiourile 20th Century Fox din California.

În seara aceea, Marilyn Monroe era pe punctul de a deveni o legendă a filmului. E întuneric la intersecția Lexington Avenue și 52nd Street când actrița se alătură partenerului ei de film, Tom Ewell, pentru a mai trage o scenă din filmul lui Billy Wilder. Afară îi așteaptă mii de admiratori. Trebuie spus că Marilyn Monroe cunoscuse succesul pentru rolurile din „Domnii preferă blondele” (1953) și „Cum să te căsătorești cu un milionar” (1953). La doar douăzeci și opt de ani, Norma Jeane Mortenson – pe numele ei adevărat – era deja un adevărat sex symbol. Pentru a-și câștiga titlul de icoană absolută, îi lipsea ceva. Un moment antologic care va crea o imagine pentru eternitate. În noaptea aceea se întâmplă magia. La finalul unei întâlniri la cinema, Richard Shelman (Tom Ewell) o însoțește pe tânără. Marilyn poartă o rochie albă de cocktail, care va fi numită în curând „rochia de metrou”. Cei doi merg împreună, discută și se opresc deasupra unei guri de aerisire de la metrou. Curenții de aer ridică rochia actriței. De două ori. O scenă mitică pe marele ecran, ale cărei fotografii sunt acum cult.

Chiar înainte de lansarea filmului, fotografiile din platou șochează America puritană. La acea vreme, industria cinematografică era cenzurată de „codul Hays”. O regulă strictă care interzice formal imaginile cu abdomene și șolduri goale pe marele ecran. Rochia de cocktail purtată de Marilyn Monroe și realizată de William Travilla a fost o dorință a stilistului de a confirma sex-appeal-ul actriței. Acesta este motivul pentru care a creat această rochie de culoarea fildeșului, plisată, cu spatele gol, umeri descoperiți și decolteu în V.

Țesătura rochiei pune în valoare formele generoase ale actriței, dezvăluindu-i totodată picioarele. Pe partea de culoare, designerul optează pentru alb. O alegere care se referă la puritatea tinerei și care contrastează cu atracția sa. Senzualitatea înnăscută a actriței și strălucirea rochiei au fost suficiente pentru a promova lungmetrajul. Mii de admiratori țipă de fiecare dată când trece actrița. Rezultat? Scena respectivă a fost trasă de 14 ori. Efectul Marilyn este de așa natură încât echipa de filmare va trebui să o facă din nou într-un studio închis în Los Angeles pentru a acoperi zgomotul fanilor. Cu toate acestea, când a fost lansat, filmul a fost un eșec.

Rochia, cumpărată de un fan cu 5,52 milioane de dolari

Chiar dacă Travilla nu și-a bătut niciodată prea mult capul cu această rochie (o dată chiar a spus ”rochița aia ridicolă”), creația lui a inspirat generații întregi de femei. După moartea designerului, schița rochiei s-a vândut pentru 50.000 de dolari. Cât despre rochia purtată de Marilyn în film, actrița Debbie Reynolds a cumpărat-o în 1971 cu 200 de dolari pentru colecția ei impresionantă de costume din filme. ”S-a cam îngălbenit, pentru că, știi doar, este foarte, foarte veche”, a declarat actrița la un moment dat pentru Oprah Winfrey.

În iunie 2011, Debbie și-a scos cea mai mare parte a colecției la licitație, inclusiv rochia albă de cocktail. Aceasta a fost cumpărată cu 5,52 milioane de dolari, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o ținută dintr-un film. Oferta a fost făcută prin telefon, iar rochia se află acum într-o colecție privată, misteriosul proprietar rămânând necunoscut până în ziua de azi. Ultima oară când rochia a fost văzută în public a fost în octombrie 2012, în cadrul expoziției ”Hollywood Costume”, de la Victoria and Albert Museum din Londra.

ARTICOLE SIMILARE

VENTE PRIVÉE – eveniment cu vanzare de piese pre-owned & pre-loved de lux

Cum poți dormi mai bine pe caniculă. 16 sfaturi surprinzătoare de la experții în somnologie

Andreea Damian

Cu ce bărbat special a filmat Alina Eremia

Tabu Tabu

Meghan Markle, prințul saudit și scandalul cerceilor cu diamante

Andreea Damian

BAFTA 2021. Lista completă a nominalizărilor

Andreea Damian

Prada ⎢ Eleganța radicală a unui sezon post-Covid

Ciocîrlan

Scrie un comentariu