Home > What's hot > Moldovenii şi statistica

Moldovenii şi statistica

Ieri, domnul Radu Banciu, cunoscut în popor ca “groaza moldovenilor”, a revenit pe ecrane cu emisiunea cunoscută drept “Băă, Turcescule, io-s mai bun ca tine şi mă şi laud”. Genul emisiunii: neopamflet.

Să explicăm întâi ce e protopamfletul. Protopamfletul e o creaţie literară, cinematografică, TV, în care autorul alege o tară morală sau socială şi, cu mijloace de o elaborare pe măsura aptitudinilor sale – ale autorului – le pune în evidenţă trăsăturile negative, pentru amuzamentul receptorilor. Neopamfletul (freudian slip: neom-pamfletul) e o chestie monotonă şi monocordă, în care aşa-numitul satirist repetă la nesfârşit “moldoveanul e ţigan”, “ăia care nu m-au înţeles sunt boi” şi o mai bagă aşa, “colegial”: “Turcescule, te-am făcut la audienţă!”

Post-neopamfletul, adică etapa următoare, va fi aşa: “Vasile, du-te-n p..a mă-tii!” “Pe cine înjuri, bă?” “Ce-ai, prostule, eu ‘decât’ făceam pamflet.”

Cumva, mi se pare logic că “l-a făcut” pe Turcescu. Turcescu e totuşi un gentleman. Dacă e să comparăm numărul de consumatori de hamburger cu numărul de consumatori de raţă cu portocale, primii vor ieşi în majoritate zdrobitoare. Pentru că raţa cu portocale necesită un nivel oarecare al rafinamentului culinar. Cheeseburgerul e exact ceea ce pare şi nimic mai mult.

Nu m-am uitat la Banciu pe TV, din simplul motiv că oricând am ceva mai util de făcut decât să ascult o serie de idei fixe ambalate în jigniri; dar mi-a atras atenţia un comentac că uite, Banciu a zis de voi, ăştia care l-aţi acuzat de discriminare, că sunteţi toţi diletanţi şi cretini. Şi atunci, am vizionat pamfletul pe online.

OK, se ştie că diletanţii şi cretinii sunt primii care să se opună unei generalizări care să vizeze o ţară întreagă, aşa că nu voi pierde timp să discut asta. Să fie primit. Ce m-a oripilat, însă, a fost altceva. Domnul Banciu a venit cu nişte statistici ale unor ONG-uri, şi a început să bată monedă pe ele: “Conform acestor statistici, şapte din zece femei basarabence s-au prostituat măcar o dată în viaţă”. Bun, să zicem. Dar aici vine grozăvia: “Dacă aveţi alături o femeie din Republica Moldova, întrebaţi-o chiar acum, de două ori, dacă s-a prostituat.” 

E ca şi cum un străin ar zice: Cetăţeni, conform statisticilor, românii fură. Dacă aveţi alături un român, nu contează că a absolvit Yale magna cum laude, că e colegul vostru de golf sau că e premiant la olimpiada internaţională de matematică, întoarceţi-vă spre el şi întrebaţi-l de două ori dacă a furat. Pe bază de statistică.

Care dintre voi aţi accepta să fiţi trataţi pe bază de statistică, fără să-i spargeţi faţa interlocutorului?

Domnule Banciu, oricâte statistici aţi cita papagaliceşte, şi oricâte referiri fără legătură cu subiectul aţi face la Cioran şi alţi mari autori români, doar ca să zică gherţoiul de rând “uite, mă, ce băiat cult!”, în clipa în care îndemnaţi cu toată seriozitatea nişte oameni să trateze cu suspiciune alţi oameni “pe bază de statistică”, v-aţi descalificat definitiv. Aţi mai merita o amendă, pentru instigare la violenţă conjugală. Pentru că genul de bărbat suficient de prost încât să vă urmeze indicaţiile: “Zi, bă, Vasilico, ai ieşit la produs în tinereţe?” “Cum poţi, Ioane, să mă întrebi una ca asta? Eşti beat?” n-ar ezita nici să-i repeadă un dos de palmă peste ochi, să se asigure că nu se mai întâmplă. Chit că femeia, dacă stătea măritată cu el şi-i făcea zilnic mâncare, probabil era un om perfect decent. Era din restul de trei.

“Restul de trei se culcau cu profesorii pentru examene, aşa cum făceau colegele mele de facultate.” Îmi pare rău pentru absenţa completă a cunoştinţelor dvs. de psihologie feminină, domnule Banciu, dar oamenii care aleg ei, voluntar, să-şi rezolve problemele oferind sex la schimb sunt din categoria primelor 7. Un om care vede sexul ca marfă nu va ezita să-l vândă, la un moment dat. Deci, vorbeaţi tot cu eşantionul de şapte, dar nu vă dădeaţi seama. Că aşa e cu statistica; mai trebuie şi inteligenţă în interpretarea ei.

Să mai dăm un exemplu, pentru a pune în evidenţă absurdul “tratamentului pe bază de statistică”. Să presupunem că unul dintre voi, iubiţi cititori, e la un vernisaj în străinătate, cu public din mai multe ţări. După o pană de curent, dispare cel mai valoros exponat. Cum v-aţi simţi ca poliţia, în loc să ancheteze cazul, să vă salte direct pe bază de statistică, pentru că e cel mai probabil să fiţi hoţul?

Aşadar, domnule Banciu, îmi pare rău să v-o spun, dar tratamentul “pe bază de statistică” are un nume mai scurt. De două cuvinte. “Discriminare etnică”. Şi chiar dacă 99,9 din femeile unei ţări ar fi curve dovedite, prinse toate în flagrant delict, restul de 0,1% ar avea tot dreptul să vă dea în judecată pentru calomnie, pentru afirmaţii de tip “femeile ţării X sunt curve”. Pentru că pe individ n-are de ce să-l intereseze statistica. El nu răspunde pentru faptele a 99,9%, el răspunde strict pentru faptele lui. Iar prima dovadă a inteligenţei unui om e să renunţe la generalizări. Când nu e în stare de asta, nu-i mai rămâne decât să citeze, fără legătură cu tema serii, din Cioran.

Articole asemanatoare
Prostitutia – un drept?
Fotografie – Sufletul satului romanesc: Delta Dunarii
Radu Banciu: “Tigroaica lui Bănică Jr. s-a făcut pufuleț cu cele 10 kilograme în plus!”
TUDOR GHEORGHE despre prostitutia din showbiz

16 Responses

 1. Călin

  Statistica e una, ce zici tu aici că face respectivul e cu totul altceva. Şi oricum ce face respectivul nu se cheamă nici jurnalism, nici pamflet, chiar dacă începe tot cu P. Şi se cheamă prostituţie jurnalistică. Iar a generaliza pe baza unor statistici (cât se poate de probabil născocite de cineva din condei) e cea mai bună dovadă că gândirea ta a rămas la nivelul celei a primatei din care te tragi. Să mă ierte maimuţele.

 2. ILUZIA

  majoritatea emisiunilor tv sunt de cacat. cele de la b1 sunt de cacat intr-un numar care depaseste majoritatea. cea a lui banciu e CEA mai de cacat. Rezulta ca statistic vorbind banciu e motul de pe cacat. Bine, daca eram Cioran ziceam ca banciu e chintesenta cacatului!

 3. André

  Nu vad unde e problema . Se stie ca moldovencele sunt panarame iar moldovenii ași ai topiarelor dupa ce se îmbată …

  Banciu are dreptate … Pana una alta el e locomotiva postului …

 4. razvan

  Eu nu vad nici o problema in a dezvolta un subiect in urma citiri unor statistici facute de o tara occidentala… bravo lui ca este exact! In schimb, cine a scris mizeria asta poate fi catalogat ca un frustrat/a, dar, ar merge contrazis adjectivul, asa ca o sa zic ceva mai simplu. prost/a! Asta e cand orice roman are o parere, de regula proasta despre ceva care il depaseste; romanul care vine dintr’o tara de tampiti si diletanti!

  1. lorena

   sublim. deci, în exemplul dat de mine cu exponatul furat la vernisaj, ai accepta răspunderea pentru un furt pe care nu l-ai comis, doar pentru că statistica la ciordeală pe România e mai mare. care dintre noi e prostul?

 5. Statistic vorbind

  el a spus ca 7 din 10 sunt coarde!
  eu pot da exemple despre basarabence venite la cules de struguri care apoi erau mierlite de tot satul dar se gasesc si alte categorii de prin camine ori aia Lesko.
  aia cu exponatul e o aiureala. de cand politia aresteaza pe statistici? Politia are suspecti bla bla ..baza de date.

  1. lorena

   Iar eu pot da exemple de basarabence care-s oameni foarte ok. Ne batem în exemple?
   Aia cu exponatul e exact aplicarea “tratamentului pe bază de statistică” pe un caz concret. Sau îţi convine statistica doar când îi vizează pe alţii, nu pe tine?

  2. e simplu

   Ce vrea sa spuna Banciu, de fapt, dar tu nu intelegi e ca barbatii romani sunt la fel ca femeile moldovence… Nu-ti dai seama ca asa e cand afirmi ca un sat intreg se ocupa de mierlit? Barbatii aia nu aveau familii, nu aveau sotii?

 6. Statistic vorbind

  Daca pe o buca ai o bucata de gheata si pe cealata ai un fier incins… in principiu iti e bine ?
  Asta ca tot vrei tu sa anulezi anumite lucruri.

  1. lorena

   vezi că ce zici tu acolo militează tot pentru inutilitatea statisticilor, deci e împotriva idolului tău statistician.

 7. ramona

  Lorena,felicitari pentru articol! Ai perfecta dreptate!!! Nu mi se pare ok sa generalizam , e ca si cum am spune : cei care nu fumeaza sunt calici! E dovedita stiintific, insa am intalnit oameni foarteee misto care nu fumeaza.Adica e ca si cum ar veni Vasilica la una si ar invita-o in oras si aia il intreaba: Fumezi? Vasilica: Nu. Aia: Bine, nu esti de mine, e clar, esti un calic si un mitocan, stiu eu ca e dovedit statistic!

 8. Statistic vorbind

  Banciu nu a generalizat ! A spus care e statistica.
  Cum intr-o tara intreaga ai intreba barbatii daca le plac moldovencele unii ar zice da si altii nu. Sa zicem ca vei obtine ceva gen 7 din 10 plac moldovencele. Chiar aveti ceva impotriva a accepta unele realitati. Ce dreacu sa le faci daca sunt bagaboante…

Comenteaza acest articol

Moldovenii şi statistica

by   3 min
16