Home > Agenda > stiri > Momentele gay ale deceniului

Momentele gay ale deceniului

Vizibilitate nemaiîntâlnită pentru persoanele LGBT. Nu numai pentru comunitățile LGBT, dar și pentru publicul general, persoanele out au devenit parte integrantă din traiul cotidian. De la artiști și entertaineri (Ellen deGeneres, Adam Lambert, Ricky Martin), la personaje de seriale TV (Six Feet Under, Modern Family, Queer as Folk, The L World) dar și în sport (Gareth Thomas, Matthew Mitchell) și politică (Johanna Sigurdardottir, Ben Bradshow), personalitățile gay sunt peste tot și se bucură de acceptare.

 

Apariția unui nou purtător de cuvânt, blogosfera. Blogosfera și presa gay propun vârfuri de lance noi în comunicare și catalizează atitudini noi. Un singur exemplu este suficient: organizatorul leader de concerte la nivel mondial, Live Nation a renunțat la a promova și a organiza concerte pentru artiști homofobi în urma unei campanii pe bloguri.

 

Căsătoriile și parteneriatele gay pe ordinea de zi. Un număr de 57 state oferă persoanelor LGBT dreptul de a se căsători sau a intra într-un parteneriat civil. Deși există numeroase atitudini care împiedică adoptarea de legi care se permită căsătorii gay pe întregul mapamond, experții în drepturile omului previzionează că în anul 2020 interdicția asupra căsătoriilor gay va fi în cel mai negru scenariu doar insulară.

 

Decriminalizarea LGBT. În ultimii zece ani, numărul țărilor care au decriminalizat și repus în drepturi persoane LGBT este foarte mare. Națiunile Unite s-au alăturat eforturilor naționale și un număr de peste o sută de state au semnat o petiție care îndeamnă țările în care homosexualitatea este ilegală să recupereze istoric distanța dintre drepturile umane în lumea modernă și cele din legile lor.

 

Atitudini proactive pentru combaterea homofobiei. Numai în SUA, numărul organizațiilor gay-friendly a depășit 4000, mare parte dintre acestea aflându-se în colegii și universități, unde încearcă să educe populația generală în spiritul acceptării, toleranței și egalității.

 

Legi protectoare împotriva violenței. Președintele SUA, Barack Obama a inclus orientarea sexuală în lista fundamentelor care necesită protecție împotriva violenței și a adăugat libertăți suplimentare, dar egale cu populația straight pentru integrarea educațională, profesională și drepturile civile ale persoanelor LGBT.

 

Încetarea interdicțiilor de călătorie pentru persoanele LGBT. Tot președintele Obama a semnat sfârșitul unei legi anacronice care interzicea persoanelor seropozitive să călătorească în SUA. SUA este în momentul de față leader în cercetarea și tratamentul sida, iar această lege frustra schimbul științific și accesul la tratamente avansate al pacienților non-americani.

 

Biserici mai deschise. De la numirea lui Eugene Robinson ca episcop în 2003, numărul de prelați care au primit poziții în cadrul bisericilor a crescut exponențial. Astăzi, 17 denominațiuni religioase din întreaga lume au personal gay și out.

 

 


Comenteaza acest articol

Momentele gay ale deceniului

by realitatea   2 min
1