Tabu
LIFESTYLESlider

Muzeul mahmurelii s-a deschis la Zagreb

Rino Dubokovic, un student din Zagreb, a petrecut o seară de neuitat alături de prietenii săi, când au început să-și povestească experiențele despre mahmureală. Dintr-o dată i-a venit o idee: „Un fel de colecție de poveşti de mahmureală şi mărturii ale serilor înecate în alcool pentru a-i ajuta pe vizitatori să umple găurile negre din memorie”. Șase luni mai târziu, în clădirea de lângă localul unde făcea abuz de alcool, a deschis Muzeul mahmurelii. Este primul muzeu de acest gen din lume.

„Muzeul vorbeşte despre anumite nopţi, între momentul în care ieşim din cutie şi cel în care ne trezim”, a declarat tânărul, în vârstă de 24 de ani, care a deschis acest loc la începutul lunii decembrie, împreună cu Roberta Mikelic, de aceeaşi vârstă. Este vorba despre „prezentarea lucrurilor cu care oamenii se trezesc şi poveştile care le însoţesc, cu care unii oameni se pot identifica”, a completat Mikelic.

Expozițiile includ obiecte pe care oamenii le-au găsit în mod inexplicabil dimineața după o noapte înecată în alcool, o cameră în care vizitatorii își pot testa reflexele după ce au pus „ochelari speciali” și o secțiune interactivă în care își pot împărtăși propriile experiențe despre mahmureală. Micul muzeu are și un magazin de suveniruri, care vinde un jos de societate numit drunkopoly și activităţi distractive, precum darts.

Patru încăperi spun povestea unei întoarceri dureroase acasă – „Strada” este împodobită cu graffiti, „Oglinzi” aminteşte de vitrinele ce reflectă chipul petrecăreţului, în „Grădină” vizitatorul aude păsările cântând dimineaţa, iar în „Cameră”, locul în care oamenii se trezesc după o ieşire înecată în alcool se află un amalgam de sticle răsturnate şi scrumiere care dau pe afară. Vizitatorii primesc rakija, o băutură locală, şi pot juca darts cu ochelari speciali care simulează efectele beţiei.

muzeu

Dubokovic, care studiază informatică, susține că scopul muzeului nu este de a glorifica beția. Mai degrabă, este o reprezentare fizică a tipurilor de discuții pe care le-a avut cu prietenii săi. „În viitor, vrem să îi conștientizăm pe oameni despre lucrurile rele legate de alcool”, adaugă el.

Muzeul, deschis la 1 decembrie, este încă ceea ce Rino Dubokovic numește un „concept de testare”. Deoarece a primit recenzii pozitive până acum, studentul speră că va putea să obțină finanțări suplimentare pentru a transforma Muzeul Mahmurelii într-o unitate mai mare și permanentă.

Acesta nu este primul muzeu neobișnuit deschis la Zagreb. În 2010, capitala croată a inaugurat Muzeul relațiilor rupte, fondat de un fost cuplu care a încurajat vizitatorii să doneze obiecte legate de propriile lor despărțiri romantice. Exponatele, adunate cu sutele din întreaga lume, spun povești pline de umor, dar și de nostalgie, durere sau chiar ură.

ARTICOLE SIMILARE

Westworld revine la HBO, aveți grijă la vânătoare, vânătorul poate fi vânat

realitatea

Un nou trend, mâncarea organică

realitatea

Irina Loghin s-a afișat în costum de baie, alături de fiu, în Dubai FOTO

Andreea Damian

Oamenii de știință au găsit formula pentru cântecul perfect de Crăciun

Andreea Damian

Esteticianul vedetelor din România s-a stins din viață în urma unui accident rutier pe podul Basarab din București

Andreea Damian

Cine este Karym, artistul din România care se pregătește de nuntă cu o prințesă din Africa

Andreea Damian

Scrie un comentariu