Tabu
CULTURESlider

NEAGU DJUVARA – Tineretea tine de caracter

Oamenii au o singura varsta toata viata

Hermann Graf Keyserling, un filozof german care era la moda prin anii ’20-’30, a spus ca oamenii au o singura varsta toata viata. E un lucru inteligent, nu? Nitel exagerat, dar, uitati, eu cred despre mine ca am avut mereu 26 de ani. imi amintesc ca la 11 ani, cand eram in vacanta la Sinaia, o prietena de-a mamei mele imi spunea „micul filozof”. Varsta mea mentala a ramas si acum, la 91 de ani, de 26.

Apropo de asta, imi amintesc de povestea unui roman care lucra in partea de Sud a Senegalului, cea mai nenorocita si saraca parte a tarii. Avea un proiect acolo, pentru FAO (Food and Agriculture Organisation) si dupa ceva timp, fiind depasit de munca, a cerut un ajutor. Si l-a primit! I-au trimis de la Paris un fran­cez tanar, de-abia iesit de pe bancile facultatii. Romanul meu l-a luat cu masina de la aeroport si au plecat acolo in mlastina, la tantari, in caldura, in nenorocirea aia de zona. Si francezul asta, pustiul, i-a zis romanului in masina: „Pentru pensie… cum facem?”

Era un mos francezul ala, un mos de 20 de ani! Pai cum sa te gandesti la pensie in conditiile alea?! Romanul meu, trecut prin tot felul de greutati, si-a facut cruce. E o chestiune de caracter tineretea, eu mi-am pastrat apucaturile din tinerete. Sunt un om ambitios, muncitor, dar imi plac glumele in continu­are si va marturisesc ca si acum imi amintesc niste cantece deo­cheate, invatate de la fratele meu, pe care mi le cant singur si ma distrez. Asa suntem. Unii imbatranim de tineri, altii ramanem copilarosi. Unii chiar poate prea copilarosi.

Tineretea este tonica

Am lipsit din tara 45 de ani si la intoarcere am descoperit ca ma inteleg nu cu generatiile de sub mine, cu cei de peste 40 de ani, cu cei foarte tineri. Asa se face ca prietenii mei de acum au intre 20 si 40 de ani. Da, mi-am facut prieteni ade­varati printre studentii mei, comunicam bine, ne intelegem. Iar din prietenii mei mai vechi, foarte multi s-au schimbat cu varsta. Åži n-am mai fost pe aceeasi lungime de unda cu ei!

Chiar si cel mai bun prieten al meu, francez, care m-a gazduit cand eram pribeag, prieten bun de tot, s-a schimbat, a imba­tranit. Eu am continuat sa-l con­sider cel mai bun prieten, dar nu ne mai intelegeam deloc. Nu mai eram de acord cu atitudinea pe care o avea fata de copiii lui, cu felul in care isi conducea casa. Ajunsesem in punctul in care nu imi mai facea placere sa imi petrec timpul cu el, ci cu copiii lui. De altfel, am ramas prieten foarte bun cu fiica lui cea mica. Acum are si ea 50 de ani, dar prietenia noastra a inceput cand avea vreo 20.

Resorturile tineretii

Ambitia ma tine tanar. Din nefericire, nu poti recomanda cuiva sa fie ambitios, pentru ca asta e o trasatura pe care o ai sau nu o ai. Dar ca sa faci ceva in viata e musai sa fii ambitios, sa vrei sa faci ceva, altfel te prabusesti psihic. Azi va spun, am vazut si oameni tineri careatunci cand nu au mai avut scopuri, au imbatranit. Brusc. Eu am multe lucruri pe care vreau sa le fac, plus proiecte mai vechi pe care vreau sa le finalizez.

Mai am in cap inca vreo doua-trei carti nescrise. Åži vreau sa-mi public teza de filozofia istoriei, cea mai draga opera a mea, in limba engleza, pentru ca franceza nu mai este o limba citita. Ma simt util in Romania, vreau sa profit de po-pularitatea mea si sa mai lansez niste idei care sa ne dea de gandit. Uitati, „Thocomerius – Negru Voda”, ultima mea carte, s-a epuizat intr-o saptamana si a fost reeditata cu eticheta „bestseller”. Este unul dintre motivele pentru care am vrut sa revin in Romania. Aici pot sa fac ceva si e o satisfactie morala sa reusesti ce ti-ai propus.

Muncesc in fiecare zi si evit orice activitate care ma distrage de la scris. Nu imi permit sa fiu imprastiat, evit mondenitatile, pentru ca am scopuri de indeplinit. in fiecare zi fac o scurta siesta de jumatate de ora dupa-amiaza, este un obicei pe care l-am imprumutat din Africa, dar imi pun ceasul sa sune ca sa ma apuc de scris. Da, da, nu radeti ca imi pun ceasul sa sune pentru ca daca dorm mai mult de o ora, devin mofluz si nu mai am chef de nimic.

ARTICOLE SIMILARE

Prima reacție a lui Florin Dumitrescu după ce Antena 1 l-a dat afară de la „Chefi la cuțite”

Andreea Damian

Noua ciumă digitală – travel shaming

Andreea Damian

Mihai Petre s-a reinventat! Ce emisiune are după plecarea de la „Românii au talent”

Andreea Damian

Serena Williams, dezvăluiri incredibile despre problemele grave cu care se confruntă

Andreea Damian

De ce suntem atât de obsedate să avem gene lungi?

Andreea Damian

Retrospectivă: Cele mai frumoase nunți de celebrități în 2020

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu