Home > Lifestyle > Stiri > Negrii care au făcut istorie

Negrii care au făcut istorie

În ceea ce privește medicina și știința, negrii au fost destul de inventivi și chiar pionieri în anumite domenii. În 1821 Thomas L. Jennings a inventat patul care se plia și devenea o comodă. Invenția este folosită cu succes chiar și astăzi de cei care nu beneficiază de spații generoase.

Tot o persoană de culoare a pus și bazele primei bănci de sânge, Charles Drew în 1940. A existat și un prim astronaut negru, dar a murit într-un accident aviatic înainte de a zbura în spațiu. Tot în mâna unui negru a stat și primul bisturiu care a operat pe inimă. În 1893, Daniel Hale Williams a dat startul la operațiile cardiace.

Mulți dintre noi, hai să ne numim albii, îi invidiază pe negri pentru câteva chestii esențiale în viață: felul în care arată și dansează și felul în care cântă. În ciuda acestui fapt și a aprecierii unanime a publicului, afirmarea acestora a venit detsul de târziu. Prima membră de culoare a Operei Metropolitane din New York a fost Marian Anderson în 1955, iar primul balerin de culoare într-o companie mare de balet a fost Arthur Mitchell în 1959.

Premiile Grammy nu s-au lăsat, în schimb, deloc așteptate. La prima gală, în 1958, atât Count Basie, cât și Ella Fitzgerald au fost premiați.

Nici în filme afroamericanii nu stau rău. Primul Oscar a venit destul de controversat în 1940 pentru Hattie McDaniel și rolul ei secundar din Pe aripile Vântului. Oscarurile pentru roluri principale interpretate de negri au venit ceva mai greu. Sidney Poitier l-a luat pentru rol principal masculin în 1963, iar Halle Berry la categoria rol principal feminin abia în 2001.

În televiziune, primele nume grele au fost Nat King Cole care avea un show cu același nume în 1956 și Bill Cosby care a jucat în I Spy începând cu 1965. Prima vedetă afroamericană feminină de televiziune a fost Oprah Winfrey, al cărei show a început în 1986.

În sport, afroamericanii au excelat dintotdeauna. O dovedesc statiscile de la primele olimpiade. În 1904 George Poage a căștigat două medalii de bronz la probele de 200 și 400 de metri garduri. În 1908 John Baxter Taylor a luat aurul la ștafetă, proba de 4 x 100 de metri. Astea sunt primele medalii luate la olimpiadele de vară. La sporturile de iarnă negrii nu stau la fel de bine. Prima medaliată la o olimpiadă de iarnă a apărut abia în 1988, când Debi Thomas a luat bronzul la patinaj artistic.

Domeniile în acre negrii au excelat sunt mult mai vaste. Primul pilot de avion licențiat a fost Bessie Coleman în 1921. Primul milionar de culoare a fost, de fapt, o milionară. Este vorba de Madame C.J. Walker care spăla vase până în ziua în care a inventat placa de păr. Primii miliardari de culoare au făcut bani din televiziune: Robert Jhonson în 2001 și Oprah Winfrey în 2003.

Prima Miss America a fost Vanessa Williams în 1984. în ceea ce privește presedinții Statelor Unite putem spune că Morgan Freeman i-a luat fața lui Barack Obama. Morgan a fost președinte încă din 1997, dar în filmul Deep Impact. Barack Obama e pe bune de anul trecut. Åži nu în ultimul rând, pe marile ecrane chiar în zilele astea face furori prima prințesă de culoare a celor de la Disney în The Princess and the Frog. 


Comenteaza acest articol

Negrii care au făcut istorie

by realitatea   2 min
0