Tabu
Image default
CULTURE Slider

Nepovestitele iubiri ⎪ Tatiana Niculescu în dialog cu Cătălin Ștefănescu

Marți, 9 februarie, la ora 19:30, pe pagina de Facebook a editurii Humanitas are loc o întâlnire live cu Tatiana Niculescu și Cătălin Ștefănescu. Subiectul dialogului? „Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale”, cea mai recentă carte a autoarei celebrelor biografii interbelice apărute la Humanitas. 

Hotel Cișmigiu…

Probabil că iubitorii de carte își amintesc cu mare nostalgie evenimentele literare organizate, în era pre-Covid-19, la librăria Humanitas de la parterul Hotelului Cișmigiu. Rumoarea plăcută, mirosul aromelor de ceai și zecile de tomuri de beletristică de care eram înconjurați, înainte ca invitatul serii să ia cuvântul, fac parte acum din peisajul unui paradis pierdut.

Obișnuiți deja cu normele noii realități, care par mai aproape de un univers absurd decât de o banală normalitate, ne așezăm cuminți în fața ecranelor și așteptăm cu nerăbdare revederea, mijlocită de tehnologie, cu oamenii pe care îi admirăm de atâta timp, grație cărților pe care le-au scris și a cuvintelor frumos ticluite pe care le-au rostit cu fiecare apariție publică. 

Recitesc paragrafele anterioare și zâmbesc la gândul că pot lăsa impresia, de multe ori, că nu-s decât o bătrânică tristă, cu privirea veșnic întoarsă către trecut, fiindcă viitorul e doar un palimpsest incert de frici și îndoieli, iar prezentul, un continuum insuportabil. Însă vă garantez că traversez și clipe optimiste, clipe de mare bucurie. 

Iubirile închipuite

Mi se întâmplă să descopăr că pasiunea pentru citit nu a murit, iar oamenii sunt parcă mai avizi ca niciodată de cultură. Dau peste interviuri și convorbiri filmate ale unor personalități culturale contemporane și mă minunez de numărul uriaș al oamenilor care le urmăresc. 

Cu siguranță că acesta va fi și cazul virtualei întâlniri dintre Cătălin Ștefănescu și Tatiana Niculescu, prilej cu care cea din urmă își lansează ultimul său volum: Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale

Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 19:30, pe pagina de Facebook a editurii Humanitas, iar pentru cei care nu vor apuca s-o vadă în direct, videoconferința va fi, ulterior, încărcată și pe canalul de Youtube al aceleiași edituri

Dacă pe Cătălin Ștefănescu îl cunoaște toată lumea datorită emisiunii sale, Garantat 100%, difuzată de Televiziunea Română încă din 1999,  despre Tatiana Niculescu trebuie spus, dintru început, că este scriitoarea care a introdus genul biografic în literatura română contemporană. Cel mai recent bestseller al autoarei este Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu, volum apărut la Humanitas în 2020. 

Despre noua sa carte, Tatiana Niculescu a declarat că „Nici una dintre aventurile erotice ale acestei cărţi nu a avut loc în vremea noastră, când fie o înregistrare privată pe iPhone, fie o cameră de luat vederi amplasată pe străzi sau în holul hotelurilor ar fi putut să conducă la limpezirea evenimentelor. Realitatea acestor iubiri petrecute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea sau în prima jumătate a secolului XX, se bazează pe consemnări ulterioare, istorice sau biografice, pe povestirea lor filtrată de amintiri, dorinţe ori distilări sentimentale tardive. Scriindu-le așa cum mi-am închipuit eu că s-au petrecut în vremea lor, am schimbat adesea povestitorul, care este mereu altul decât cel care s-a aflat la originea versiunii oficiale. De aceea am numit aceste istorii de dragoste nepovestitele iubiri, adică acele părţi, versiuni ale întâmplărilor, niciodată istorisite până acum, dar având și ele dreptul de a fi măcar gândite.”

Cartea este disponibilă în librării și online, iar dacă doriți să răsfoiți câteva pagini, puteți accesa acest link: https://humanitas.ro/humanitas/carte/nepovestitele-iubiri

ARTICOLE SIMILARE

La Martina a aniversat 1 an în România

Breaking News! CHEF Florin Dumitrescu, CHEF Scarlatescu si CHEF Sorin Bontea concediati de Antena 1! IATA MOTIVUL!

Se pregătește un nou film despre trupa Spice Girls. Și va fi animat!

Andreea Damian

Regim gastrită | Ce alimente să mânânci și ce să eviți

Andreea Damian

Cum să eviți iritațiile pielii produse de purtarea măștilor de protecție

Andreea Damian

Unica persoană din politică de care Dana Budeanu nu are curaj să se lege

Andreea Damian

Scrie un comentariu