Tabu
Image default
CULTURESlider

[ NETFLIX ] 3 seriale franțuzești de care o să te îndrăgostești

Netflix este cu siguranță cea mai populară platformă digitală de filme și seriale din România și nu numai. Probabil că succesul său i se datorează, în special, ofertei bogate și variate de producții cinematografice, grație căreia am putut viziona nu numai lungmetraje și seriale americane, ci și creații din spațiul european sau chiar autohton. Atât pentru iubitorii de limbă franceză, cât și pentru cei dornici să descopere titluri noi, mai mult sau mai puțin cunoscute, am pregătit o recomandare inedită: 3 seriale franțuzești de care o să te îndrăgostești.

Netflix à la française

Dacă înainte de pandemie aveam prieteni, rude și cunoștințe care nu utilizau platforma de streaming Netflix, în prezent numărul acestora a scăzut considerabil. 

Odată cu închiderea cinematografelor și a sălilor de spectacol din țară, survenită în urma restricțiilor impuse de actuala criză sanitară, mulți dintre noi am căutat să ne satisfacem nevoia unei doze de cultură sau divertisment în mediul online.

În ce mă privește, recunosc că dorința de a viziona dacă nu zilnic, de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână, un film sau un serial a devenit din ce în ce mai acută în ultima perioadă. 

Ba chiar am reușit să-mi înving o mai veche prejudecată legată de oferta mult prea comercială a Netflix și am descoperit, în timp, cu răbdare și plecând urechea la recomandările unor prieteni apropiați, multe producții cinematografice de calitate. 

Fiind totodată și o mare iubitoare a limbii și culturii franceze, mărturisesc că recomandările de astăzi sunt impregnate de ceva subiectivism, însă vă asigur că serialele pe care vi le propun au toate ingredientele unei rețețe perfecte: poveste captivantă, joc actoricesc impecabil, imagine bună și o coloană sonoră pe măsură. 

DIX POUR CENT 

În limba română îl veți găsi cu titlul Zece la sută, în timp ce în engleză a fost tradus puțin diferit (Call my agent). Dix pour cent spune povestea uneia dintre cele mai importante agenții de impresariat din Franța. 

ASK este fondată de reputatul impresar Samuel Kerr, a cărui moarte (foarte previzbil construită în primul episod) va naște intriga întregului serial de patru sezoane: rezistarea agenției pe piața franceză de film. 

Este un serial plin de umor, uneori de-a dreptul spumos, alteori foarte fin și subtil, pe care îl vor adora atât oamenii care lucrează în domeniul filmului și al teatrului, cât și cei care nu au nici o tangență cu jocurile din culisele lumii artistice. 

Componenta esențială a serialului, care de altfel i-a și adus succesul în spațiul francez, este apariția, cu fiecare a episod, a unuia sau mai multor staruri de film, care se joacă pe ei/ele înșiși/însele. 

De la Cécile de France, Isabelle Huppert și Juliette Binoche la Monica Bellucci, Line Renaud și Sigourney Weaver, cinefilii vor avea șansa să-și vadă vedetele preferate în ipostaze complet inedite și cât se poate de savuroase. 

Situațiile sunt de-a dreptul ilare și surprind, în chip ironic, aproape întreaga paletă de probleme din interiorul industriei cinematografice, care pleacă, cel mai adesea, de la orgolii personale, reglări de conturi și jocuri de putere. 

Acestea sunt inspirate din întâmplări reale pe care realizatorii serialului le-au documentat de-a lungul timpului, ceea ce oferă un plus de autenticitate întregii narațiuni. 

În paralel cu acest plan se mai dezvoltă și relațiile de natură personală ale personajelor centrale: cei patru impresari ai agenției, Mathias Barneville (Thibault de Montalembert), Andréa Martel (Camille Cottin), Gabriel  Sarda (Grégory Montel) și Arlette Azémar (Liliane Rovère), care încarnează niște tipologii complet disticte și evoluează alături de asistenții lor, la fel de surprinzători și diferiți:  Noémie Leclerc (Laure Calamy), Camille Valentini (Fanny Sidney) și  Hervé André-Jezak (Nicolas Maury).

MARSEILLE

Un serial politic creat de Dan Franck și lansat în 2016, cu fabulosul actor Gérard Depardieu în rol principal. Acesta îl interpretează pe Robert Taro, care se pregătește să renunțe la funcția de primar al orașului Marseille, susținând, în viitoarea campanie electorală,  candidatura unui bărbat mult mai tânăr decât el pe care speră să-l poată manevra din umbră (Lucas Barres, interpretat magistral de Benoît Magimel).

Planurile îi sunt însă dejucate, iar întreaga intrigă a serialului este lansată încă din primul episod, când Taro își dă seama că și-a investit toată încrederea într-un trădător. 

Este un serial ca o analiză fină a corupției din sânul lumii politice și chiar a celei jurnalistice în care sexul este una dintre cele mai puternice arme ale manipulării. 

Cu fiecare episod, apare o nouă victimă a mafioților, care își doresc cu tot dinadinsul să împiedice demararea unui proiect de dezvoltare a portului din Marseille. Un cazino uriaș în inima orașului ar distruge afacerea cu păcănele a mafiei locale… 

LUPIN

Este unul dintre cele mai recente seriale lansate pe Netflix, care poate trece foarte ușor drept varianta franceză a faimosei povești din thrillerul  La Casa de Papel.  

În loc de jaful de la  Monetăria Regală a Spaniei, avem parte de un furt la Muzeul Luvru, organizat chiar în ziua scoaterii la licitație a colierului reginei Maria Antoaneta. 

Spre deosebire de producția spaniolă, unde aveam un grup de jefuitori abili cu nume de orașe, conduși din umbră de genialul El Profesor, în serialul Lupin, personajul central, Assane Diop, remarcabil interpretat de actorul Omar Sy din Intouchables, este atât creierul operațiunii, cât și cel care o pune în practică. 

Convins că tatăl său a fost condamnat pe nedrept de coruptul afacerist Pelegrini, Assane încearcă să răzbune moartea acestuia, inspirat de strategiile tâlharului gentleman Arsène Lupin, personajul principal al unei cărți de aventură. 

.  

ARTICOLE SIMILARE

Caracteristicile care fac o femeie să pară mai tânără

Andreea Damian

Povestea rochiei Versace purtată de Britney Spears la nunta ei cu Sam Asghari

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Miki de la K-pital, 18 ani de iubire fără acte. De ce nu se căsătorește cu iubitul ei

Andreea Damian

Lucrul fascinant despre care actorul Keanu Reeves refuză să vorbească în public

Andreea Damian

Vedetele care au curajul să poarte aceeași rochie de mai multe ori

Andreea Damian

Scrie un comentariu