Tabu
CULTURESlider

Notre Dame este instabilă: un vânt puternic ar putea face zidurile să se prăbușească

Un raport independent despre starea Notre Dame  spune că abordarea actuală a restaurării nu ia în considerare structura interconectată a arhitecturii gotice.

Tot potrivit acestui raport Notre Dame nu este stabilă și are nevoie urgentă de consolidare. Aceasta este concluzia unei evaluări inițiale a daunelor cauzate de incendiul care i-a distrus acoperișul și un turn, în noaptea de 15 aprilie. Prăbușirea unei părți a bolților a redus grav siguranța sistemului său structural, care, în cazul unei catedrale gotice, nu se bazează pe masa grea a pereților, ca în arhitectura clasică, ci pe descărcarea greutății prin coloane, contraforturi și contra-suporturi externe – un “exoschelet” structural care până acum a fost extrem de eficient și rezistent.

Paolo Vannucci, inginer mecanic la Universitatea din Versailles, a modelat structura și a arătat că zidurile din Notre Dame s-ar putea prăbuși sub presiunea unei viteze a vântului mai mare de 90 km pe oră, în timp ce înaintea incendiului puteau rezista vântului cu până la 220 km pe oră, deci au nevoie urgentă de sprijin temporar. Stabilitatea clădirii este în pericol și pentru că piatra a fost slăbită de foc și de greutatea a tonelor de apă și plumbului topit din acoperiș.

Consolidarea și refacerea sistemului structural al clădirii Notre Dame trebuie așadar să fie obiectivul principal al procesului de reconstrucție și va necesita cu siguranță mai mult timp decât sa crezut inițial (președintele Macron a anunțat că această catedrală va fi restaurată în termen de cinci ani). Pereții trebuie să fie întăriți, iar bolțile reconstruite și consolidate pentru a permite înlocuirea acoperișului, care în sine joacă un rol structural important în ansamblul general al monumentului.

Turnul construit de Eugène Viollet-le-Duc în 1860, care s-a prăbușit în foc, era independent de structura acoperișului și a zidurilor dar distrugerea sa a contribuit și ea la slăbirea stabilității clădirii.

Diferitele elemente ale catedralei formau un sistem unitar, dar propunerile inițiale au fost pentru refacerea separată a structurii principale, a acoperișului și a elementelor decorative deteriorate sau pierdute, precum și pentru reconstruirea spiralei. De fapt, la două zile după incendiu, președintele Macron i-a invitat pe arhitecții din întreaga lume să propună idei pentru un turn nou, ca și cum ar fi un element independent de restul clădirii.

Notre Dame deține statutul de patrimoniu mondial UNESCO și acest lucru necesită luarea în considerare a principiilor conservării, restaurării și reconstrucției promovate de Convenția patrimoniului mondial și de Cartele ICOMOS (International Council on Monuments and Sites). Formele arhitecturale care au fost pierdute ar trebui reintroduse, deși acest lucru nu exclude siguranța utilizării tehnicilor moderne, a materialelor, a măsurilor de prevenire a incendiilor și a tehnologiilor avansate de monitorizare.

La 10 mai, Parlamentul francez a adoptat o legislație specială pentru restaurarea și reconstrucția Notre Dame, care urmează să fie adoptată în Senat în 27 mai. Acest aspect nu abordează probleme tehnice, ci creează o agenție publică responsabilă cu gestionarea procedurilor, care au fost simplificate.

Francesco Bandarin  – cel care a tras un semnal de alarmă este arhitect al Unesco, director al Centrului pentru patrimoniu mondial (2000-2010) și director adjunct pentru cultură (2010-2018). Articol preluat de aici.

ARTICOLE SIMILARE

Povestea celor două rochii albe purtate de Jennifer Lopez la nunta cu Ben Affleck

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 12 iunie!

realitatea

Maria Constantin, anunțul momentului: „Am fost cerută!” Cum arată inelul de logodnă

Andreea Damian

STUDIU: câinii pot număra și prelucra în mod firesc numerele, la fel ca oamenii

realitatea

Când este cea mai bună perioadă a anului pentru a-ți face un tatuaj?

Andreea Damian

Cele mai folosite masti naturale pentru tenul uscat

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu