Home > Sex-Relatii > Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică

Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică

artiști pop

Săptămâna trecută, Ariana Grande a lansat videoclipul piesei Monopoly, iar la scurt timp fanii ei au luat-o razna. Se pare că artista de 25 de ani s-a așteptat la asemenea reacții, ținând cont că versurile cântecului sugerează că ea este bisexuală.

Videoclipul – o combinație de relaxare, parodie și atitudine de superioritate și incitare – face trimitere la bisexualitatea ei și a bunei sale prietene, Victoria Monet. „Îmi plac femeile și bărbații” este versul care a stârnit controverse. A mai fost apoi un vers, strecurat printre celelalte („Am nevoie de o geamănă/I need a twin”), care a provocat o serie de speculații despre viața intimă a Arianei Grande. „Este bisexuală sau nu”, a întrebat un fan pe Instagram, iar Monet i-a răspuns: „A spus ce a spus” (confirmând, se pare, că artista de muzică pop a renunțat pentru o perioadă la bărbați). Un alt fan a comentat pe Twitter: „Nu te eticheta singură”, determinând vedeta să-i răspundă: „Nu am avut încă nevoie și nu simt nici acum”. Dar Ariana Grande nu e singura care-și recunoaște sexualitatea prin muzică.

După decenii de artiști reținuți și versuri codificate, o nouă generație de pop-staruri provoacă stereotipurile și își celebrează identitatatea prin intermediul muzicii. Frank Ocean, de 31 de ani, a recunoscut în 2012 orientarea lui sexuală printr-o scrisoare. În mod special, Frank Ocean a decis să-și dezvăluie orientarea sexuală la începutul carierei sale (scrisoarea era inițiat destinată să însoțească albumul de debut Channel Orange) iar acesta lucru nu i-a afectat deloc reputația și vânzările. Din contră. În 2013, artistul devenea cel mai influent homosexual din muzică, potrivit unui top realizat de revista Out. Potrivit publicației americane dedicată minorităţilor sexuale, vedetele care şi-au recunoscut orientarea sexuală au devenit un model pentru oamenii obişnuiţi, având o mare influenţa asupra lor.

Olly Alexander, solistul trupei Years & Years, a fost însă nevoit să ascundă că este homosexual. Într-un interviu acordat pentru BBC anul trecut, artistul recunoaște că nu mai e nimic senzațional când o vedetă își recunoaște orientarea sexuală.

În ultimii ani, artiști precum Anne-Marie, Troye Sivan, Harry Styles, Christine and the Queens și Demi Lovato au vorbit despre atracția lor pentru persoane de același sex sau bisexualitate în versurile lor. Și Miley Cyrus a recunoscut că este bisexuală în paginile revistei Paper. Iar când Janelle Monae s-a definit ca fiind pansexuală într-un interviu pentru revista Rolling Stone anul trecut, căutările pentru acest termen au crescut cu 11.000% în dicționarul online Merriam-Webster.

Cântecele pop sunt din ce în ce mai predispuse să conțină pronume de același sex și perspective ciudate. Monae e poate cel mai bun exemplu. Piesa cu care a fost nominalizată la premiile Grammy – Pynk – aduce un omagiu organelor sexuale femeiești și promovează iubirea de sine.

Joe Nellist (reprezentant al unei Fundații LGBT) spune că muzicienii reflectă pur și simplu atitudinea generației lor față de identitatea sexuală. „Există un număr tot mai mare de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care se identifică ca lesbiene, homosexuali sau bisexuali, cifra fiind în prezent de 4,2%, care este mai mult de două ori mai mare decât populația generală”.

„Aceasta indică faptul că ne îndreptăm spre o societate mai tolerantă și acceptabilă, în care oamenii se simt încrezători și confortabili și pot să-și recunoască orientarea sexual de la o vârstă mai mică”. Muzicienilor le-a fost acordată și permisiunea de a-și exprima sexualitatea prin schimbări structurale în industria muzicală, spune Rachel Brodsky, managing editor la Grammy.com. Nu întotdeauna lucrurile merg bine!

Anul trecut, Rita Ora a fost criticată pentru versurile melodiei Girls: „Uneori vreau doar sărut fete, fete, fete / Vin roșu, vreau doar sărut fete, fete, fete”. Unii ascultători au fost îngrijorați pentru că versurile ei au perpetuat un stereotip potrivit căruia femeile se cuplează cu alte femei doar atunci când sunt bete sau că încearcă să seducă bărbați numai după ce au băut alcool. Ora și-a cerut scuze, dar incidentul demonstrează că lumea s-a schimbat mult de când Katy Perry cânta despre cum a sărutat o fată și i-a plăcut.

Ideea că bisexualitatea e un subiect tabu este depășită și dăunătoare, susține Halsey, ale cărei melodii descriu relații atât cu femei, cât și cu bărbați. „Această prejudecată este atât de dăunătoare pentru bisexualitate și pentru locul ei în societate”, a spus ea. Desigur, Halsey susține că este bisexuală, iar asta o ajută să vândă albume.

Realitatea este că tot mai mulți oameni refuză să-și recunoască orientarea sexuală. Facebook este principalul barometru social și le oferă utilizatorilor mai mult de 70 de opțiuni de gen – bisexual, pansexual, non-sexual, homosexual.

Articole asemanatoare
Lady gaga
Lady Gaga şi Ariana Grande au lansat piesa „Rain on Me”, prima lor colaborare
ariana grande
Ariana Grande a renunțat la coada de cal. Arată superb cu părul ei natural
Ariana Grande
Evoluție spectaculoasă! Cum s-a transformat Ariana Grande dintr-o copilă dulce în noua Whitney Houston
ariana grande
Ariana Grande, prințesa de pe covorul roșu la Premiile Grammy 2020

3 Responses

  1. Pingback : Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică - Ziare pe Net

  2. Pingback : Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică – RO-Stiri.com

  3. anonim

    pai la eurovision nu tot asa! se folosesc aia sau alea de mijloacele astea! ca sunt gay transexuali travestiti etc! azi asa maine asa! de a ajuns concursul asta unul plictisitor! pe bune!

Comenteaza acest articol

Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică

by Andreea Damian   3 min
3